head up car display

Nödvändigt eller onödigt – en HUD

HUD, Head Up Display. När jag jobbar så får jag köra en hel del olika bilar, en del har en funktion, HUD eller Head Up Display, som jag anser är en väldigt smart och trafiksäker utrustning.

Det sitter en kamera i instrumentpanelen som projekterar upp en bild så att man bland annat kan se hastigheten i vindrutan. Trafiksäkert då man slipper att sänka blicken ner till instrumenteringen.

Satt och letande på Ebay efter något kul och fick se denna eftermarknads HUD. Man kopplar in den i bilens dator via något som heter OBD och kan på så sätt få ut massor av information. Troligtvis alldeles för mycket för att man ska kunna ha koll på allt. Efter att jag köpt den så kom jag på att husbilens vindruta står ju nästan rakt upp, vilket inte en ruta på en personbil gör, så jag vet inte om detta kommer att funka.

Montering av HUD

Man får med en mjuk anti-glid platta som man lägger på instrumentpanelen. På mattan man ska lägga själva kameran som ska skicka bilden till vindrutan. På vindrutan ska man klistra på en transparent film som funkar som en spegel för kameran.

Lite laborerande med ”spegeln” och kameran får man nog räkna med innan man kan få bilden där man vill ha den, precis i underkant på sitt synfält. Bilden ska inte störa när man kör men man ska kunna se den i periferin utan att behöva sänka blicken från vägen.

En kabel från OBD-kontakten, som brukar sitta under instrumentpanelen, upp till kameran och så är det klart. Lite förenklat iallafall, men det är bara dessa delar som följer med, en kamera, OBD-kabel, anti-glid matta och en transparent reflekterande film.
Sedan finns det en hel del valmöjligheter på vad man vill att den ska visa och lite finjustering på tex, hastighet, varvtal och värme i motorn.

Vi får se vad jag tycker om grejerna när vi fått bilen.

/Roger

 

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
33°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.