kommentera blogginlägg

Underlätta för besökare att kommentera dina blogginlägg

De flesta som bloggar gillar när de som läser även kommenterar det de läst. Det gör bloggandet roligare och det berikar med nya vinklar. Men. Det används olika funktioner för kommentarer, vissa bra och andra mindre bra.

Jag försöker själv bli bättre på att kommentera på bloggar jag läser. Jag använder både dator och telefon när jag läser och därför vill jag också kommentera med båda enheterna. Jag vill också kunna välja vilken webbadress jag ska ange i varje unika kommentar jag lägger. Det senare är kanske inte ett problem för andra, för oftast kanske man bara har en webbplats. Men. Det finns fler som jag 🙂

Problem när man kommenterar

För att besökare ska kommentera behöver du som blogginnehavare skapa rätt förutsättningar. Här är några saker jag tycker en som bloggare ska fundera kring.

 1. Många bloggar kräver att en är inloggad. Antingen på Google, Disqus, WordPress.com eller Facebook för att kommentera. För mig går det oftast helt bort, jag lämnar bloggen utan att kommentera. För jag vill inte koppla min personliga FB-profil till någons blogg, jag vill inte heller använda WordPress.com eftersom jag inte bloggar där och GooglePlus använder jag inte alls. Disqus funkar för mig, men för många andra gör det inte det, då den inte används av personliga bloggare särskilt frekvent. Det är med andra ord ofta helt orelevanta inloggningar som krävs och då kommenterar inte jag. Och kanske andra också låter bli.
 2. En hel del bloggar har captcha. Det tycker jag är helt ok, men en bör ju som bloggare se till att det fungerar även i mobilen. Vilket det ofta inte gör dessvärre. Testa dina egna kommentarsfunktioner i flera varianter av enheter.
 3. Jag har tre aktiva webbplatser och jag besöker bloggar i olika genre. Ibland vill jag ange anna-forsberg.se, ibland vimlewebb.se och ibland anna-forsberg.se för att dels driva trafik till rätt blogg men också för att visa på min kompetens och erfarenhet i vissa kommentarer. Eller min okunskap. Därför behöver valmöjligheten att ange webbadress finnas. Är jag inloggad kan jag inte det.

Jag förstår när en vill att folk ska vara inloggade. För det minskar skräpkommentarer och en kan identifiera vem som kommenterar. Men är det fel inloggning som krävs så blir det ingen kommentar alls. Kanske en har gjort ett aktivt val och då är det ju jättebra, men om en bara använder det som serveras och inte har tänkt till så kanske en ska göra det. Tänker jag.

Jag använder NoSpamNX tillägget för mina WordPress-sajter och får inte särskilt mycket spam.

Vad är bästa kommentarsfunktionen?

Jag tycker det är när jag själv kan välja om jag vill logga in eller om jag vill ange uppgifter manuellt. När det gäller egenhostade WordPress bloggar tycker jag det är när man använder den inbyggda kommentarlösningen. Återkommer jag till bloggen (vilket jag ofta gör) så behöver jag inte fylla i alla uppgifter en gång till eftersom mina uppgifter är cachade.

Så jag hoppas du kollar din bloggs kommentarsfunktionen. Testa själv i olika enheter, både som inloggad och utloggad. Är det lätt? Tydligt? Och finns det möjligheter att manuellt lämna uppgifter?

Vad är din erfarenhet av att kommentera på andras bloggar? 

Publicerat:

i:

23 svar till ”Underlätta för besökare att kommentera dina blogginlägg”

 1. Profilbild för Ingela

  Bra synpunkter. Jag tycker också det är krångligt att måsta logga in med olika konton för att kommentera. Lättast är som sagt att få använd min egen wp-profil då jag också använder mig av wordpress. Jag har fått väldigt mycket spamkommenterar och blir lite irriterad på att Aksimet kostar. Det är säkert därför det finns spam så att de ska kunna tjäna pengar. Jag ska kolla in NoSpamNX.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Menar du wordpress.com profilen? Det är ju skillnad på att ha egenhostad WordPress och att använda WordPress.com. Den sistnämnda har en inloggning som man kan kommentera med, och den gillar jag INTE. Bara för att förtydliga. Det är som jag har det här på webbtanten och även anna-forsberg.se som jag gillar. Jag har aldrig använt Akismet faktiskt.

   1. Profilbild för Gunnar FN

    Roligt ord detta: egenhostad. Läste det först som om att du (eller andra) hostar med halsen. Men det var först när jag tänkte efter som jag kom på att det var ett engelsk ord. Bara en fundering, finns inget helsvenskt ord för detta? Typ… egenservad. Nä, låter inget vidare…

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Ja det är dags att sluta hosta nu 🙂 Jag är nog för yrkesskadad för att komma på ett annat ord.

     1. Profilbild för Gunnar F Novik

      😉
      Ska fundera lite…

 2. Profilbild för Gunnar FN

  Jo. Intressanta synpunkter, eftersom jag nog tror att alla skulle tjäna på att göra kommenteringen så enkel som möjligt för läsaren av inlägg.
  Funderar också på att det ofta behövs angivande av uppgifter (som t ex epost) för att få kommentera. Gillar ju WordPress-sajterna, eftersom de ofta kommer ihåg mig och jag slipper skriva in personuppgifterna varje gång.
  Sedan har jag en gammal Blogspot/Blogger-lösning och den fungerar ju sisådär när det gäller mobila enheter. Dock finns ingen vettig lösning där

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Kanske dags att lämna Blogspot och importera bloggen till en WordPress sajt istället 🙂

   1. Profilbild för Gunnar F Novik

    Får jag med alla gamla inlägg? Dyrt?

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Tror du kan fixa det själv på WordPress.com – de har helt säkert en importfunktion. Kolla där, då är det gratis 🙂

     1. Profilbild för Gunnar FN

      Tack. Ska kolla det igen. Vill ju inte bli av med inläggen…

 3. Profilbild för Johan| grattisvarlden.se

  Jag håller fullständigt med om att många bloggare borde tänka steget längre och inte binda upp den som vill lämna en kommentar. Visst finns det som sagt ’fördelar’ med att ’tvinga’ folk att använda sina personliga FB-profiler. Men jag lämnar i 99 fall av 100 en sådan blogg utan en kommentar.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Jag är övertygad om man förlorar läsare och särskilt kommentarer när man inte har en användarvänlig kommentarsfunktion.

   1. Profilbild för Johan | grattisvarlden.se

    Så är det absolut. Finns många fallgropar vad det gäller användarvänlighet. Det är en en anledningarna till att jag helt skippat banners och annonser. Finns inget värre än bloggar som blinkar och har massa annonser mitt i texten.

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Webbtanten är helt utan reklam. Har alltid varit och kommer alltid vara. Reklam på rätt sätt kan funka. Men inget blinkande och inget man måste klicka bort, det gillar jag inte!

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Håller med om att det är viktigt att det är lätt att kommentera! Om man måste vara inloggad på FB eller Disqus kommenterar jag inte. Här går det jättelätt! Hoppas att det är lätt hos oss också!??

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Vad bra att du tycker det är lätt att kommentera här och JA det är absolut lätt att kommentera hos er 🙂

 5. Profilbild för Lena

  Tack för tipset Anna, det skall jag kolla upp när det blir dag. Nu skall jag försöka somna om

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det är enkelt att kommentera hos dig Lena! Bra!

   1. Profilbild för Lena

    Tack Anna – har haft en bra lärare i dig

 6. Profilbild för Liw

  Håller fullständigt med! Det blir bara irriterande när man ska logga in först. Vissa bloggar kan jag inte kommentera på mobilen för att man ska bekräfta att man inte är en robot och det fungerar bara på vanlig dator. Enkelhet är nyckeln!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja det är väldigt vanligt att man inte får iväg sin kommentar i mobilerna, särskilt på gratis-boggarna.

 7. Profilbild för Max

  Intressanta synpunkter! Jag uppskattar att få kommentarer som påpekar brister i mitt skrivande. Det gör att slutresultatet blir bättre för båda parter.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Tack för din kommentar! Jag tycker framförallt att heja-rop är roliga både att ge och få. Brister behövs inte påpekas tycker jag, om det inte är rent faktafel vill säga.

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.