De flesta som bloggar gillar när de som läser även kommenterar det de läst. Det gör bloggandet roligare och det berikar med nya vinklar. Men. Det används olika funktioner för kommentarer, vissa bra och andra mindre bra.

Jag försöker själv bli bättre på att kommentera på bloggar jag läser. Jag använder både dator och telefon när jag läser och därför vill jag också kommentera med båda enheterna. Jag vill också kunna välja vilken webbadress jag ska ange i varje unika kommentar jag lägger. Det senare är kanske inte ett problem för andra, för oftast kanske man bara har en webbplats. Men. Det finns fler som jag 🙂

Problem när man kommenterar

För att besökare ska kommentera behöver du som blogginnehavare skapa rätt förutsättningar. Här är några saker jag tycker en som bloggare ska fundera kring.

  1. Många bloggar kräver att en är inloggad. Antingen på Google, Disqus, WordPress.com eller Facebook för att kommentera. För mig går det oftast helt bort, jag lämnar bloggen utan att kommentera. För jag vill inte koppla min personliga FB-profil till någons blogg, jag vill inte heller använda WordPress.com eftersom jag inte bloggar där och GooglePlus använder jag inte alls. Disqus funkar för mig, men för många andra gör det inte det, då den inte används av personliga bloggare särskilt frekvent. Det är med andra ord ofta helt orelevanta inloggningar som krävs och då kommenterar inte jag. Och kanske andra också låter bli.
  2. En hel del bloggar har captcha. Det tycker jag är helt ok, men en bör ju som bloggare se till att det fungerar även i mobilen. Vilket det ofta inte gör dessvärre. Testa dina egna kommentarsfunktioner i flera varianter av enheter.
  3. Jag har tre aktiva webbplatser och jag besöker bloggar i olika genre. Ibland vill jag ange anna-forsberg.se, ibland vimlewebb.se och ibland anna-forsberg.se för att dels driva trafik till rätt blogg men också för att visa på min kompetens och erfarenhet i vissa kommentarer. Eller min okunskap. Därför behöver valmöjligheten att ange webbadress finnas. Är jag inloggad kan jag inte det.

Jag förstår när en vill att folk ska vara inloggade. För det minskar skräpkommentarer och en kan identifiera vem som kommenterar. Men är det fel inloggning som krävs så blir det ingen kommentar alls. Kanske en har gjort ett aktivt val och då är det ju jättebra, men om en bara använder det som serveras och inte har tänkt till så kanske en ska göra det. Tänker jag.

Jag använder NoSpamNX tillägget för mina WordPress-sajter och får inte särskilt mycket spam.

Vad är bästa kommentarsfunktionen?

Jag tycker det är när jag själv kan välja om jag vill logga in eller om jag vill ange uppgifter manuellt. När det gäller egenhostade WordPress bloggar tycker jag det är när man använder den inbyggda kommentarlösningen. Återkommer jag till bloggen (vilket jag ofta gör) så behöver jag inte fylla i alla uppgifter en gång till eftersom mina uppgifter är cachade.

Så jag hoppas du kollar din bloggs kommentarsfunktionen. Testa själv i olika enheter, både som inloggad och utloggad. Är det lätt? Tydligt? Och finns det möjligheter att manuellt lämna uppgifter?

Vad är din erfarenhet av att kommentera på andras bloggar?