elkopplad

Nu är elen inkopplad och det påverkar oss

Vi lever utan årstider, men vi har elen som faktiskt påverkar vårt liv ganska mycket.

Att inte ha årstider, det blir ju ett helt år med samma blaha blaha har vi fått höra. Nej, inte alls för vi har elförsörjningen som tydligt påverkar vår vardag istället, nästan jämförbart med årstider faktiskt.

Vi har tre bodelsbatterier och en solpanel för att klara vår elförbrukning när vi inte står på el. Och det går fint, även om vi pratar om att sätta på en solpanel till.

När elen är kopplad

Oftast står vi ju utan el, men ibland blir det koppling till elstolpe. Då blir det mer avslappnat på nåt sätt. Vi behöver inte snåla och planera. Men att vara kopplad till 230V utan att det går någon taxameter för vår förbrukning – ja, det påverkar vår vardag definitivt.

Vädret spelar ingen roll

Nu kan det regna eller vara molnigt, kallt eller varmt. Det är fullständigt ointressant för vi har den el vi behöver, oavsett solstrålar eller inte.

Ladda datorerna när som helst

När vi står på el kan vi ladda vi våra datorer när vi tycker det behövs. Slipper planera för att minimera batteriförbrukningen.

Gör smoothies

Vi älskar verkligen smoothies och vi har ätit det massor de senaste åren. Men i husbilen kan vi inte göra det om vi inte står elkopplade, för vår Vitamix skulle dränera våra batterier direkt. Favorit just nu är färsk ananas, ingefära och kokosmjölk.

Lite varmare på termostaten

Det är kalla nätter och vi har värmepannan på. Det har vi även om vi inte är elkopplade, men vi snålar då. Nu står termostaten på 17grader – det betyder att det aldrig blir kallare i bilen och det är en skön temperatur att sova i. På dagen används oftast inte värmepannan alls, då har vi ju solen som värmer oss.

Ljusare tillvaro på kvällen

När mörkret faller tänder vi mer lampor när vi är kopplade på el. Självklart kan vi använda lamporna även när batterierna försörjer oss, men vi snålar mycket mer med lamporna då. Har även batteridrivna blockljus som får lysa oavsett om vi står på el eller inte. Det är en hög mysfaktor!

Alltid varmvatten

Vi har alltid varmvatten när vi står på el. Diska, duscha, tvätta, städa.. sånt som kräver varmvatten görs när lusten faller på, behöver inte planeras på samma sätt.

Generellt blir det alltså friare, fast vi sitter fast i en elkabel 🙂 Men vi skulle inte vilja stå på el hela tiden heller, för det är dels spännande att se vilken förbrukning vi har, men också är det en stor skillnad och den är rätt mysig att uppleva.

Det är ungefär som när första vårsolen kommer och värmer – en föraning om sommaren. Så känner vi när vi ser batteriladdningen gå upp på max och mixern väsnas. Typ.

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Nu är elen inkopplad och det påverkar oss”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst är det lite lyx att stå på el,brukar vi göra också innan sommaren anlänt!
  Men vi klarar oss länge också utan el,vi har solpanel med,jättebra!

  Ha det gott o njut av elen….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är lyxigt, men också en nödvändighet i alla fall om vi ska klara av att jobba. Och om solen inte vill visa sig på flera dagar. Men nu skiner den igen!

 2. Profilbild för Kristina Svensson

  Det där är intressant reflektion och bra påminnelse hur mycket vi använder produkter som förbrukar el.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, jag är glad för att vi lär oss så mycket om vår förbrukning av vatten och el.

   1. Profilbild för Marianne
    Marianne

    Det är en utmaning med första långresan. Vi är också utrustade med solceller, har gastankar och ”landström”. Använder ni aldrig gas för att driva värme/varmvatten/kyl o frys? Kyl/frysen har normalt automatiskt val av energikälla. Vi använder våra datorer och skrivare flitigt liksom tv. Skämmer bort oss med varma duschar.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Ja det är det – utmaning och roligt! Jodå vi har använder gasolen mestadels. Varma duschar är ett måste och vi duschar nästan alltid i bilen, använder sällan allmänna duschar. Men vi behöver ju ladda på ibland och det är skönt att stå en längre tid på ström också i bland. Variationerna tilltalar – precis som årstidernas variationer uppskattas av många.

 3. Profilbild för Eva
  Eva

  Skulle rekommendera er att skaffa en Sun Mover. Det är en solcellspanel som är lika med tre liggande solceller. Finessen med den är att den följer solen hela dagen. När solen går upp så går den också upp. Den reser sig upp och följer sedan solen hela dagen tills den går ned. Dom där tidiga morgontimmarna och sena kvällstimmarna så utnyttjar Sun Movern solen vilket inte en platt liggande solcell gör. Fundera på det. Den är ju en hel del dyrare men enligt oss så är den helt klart värd den extra kostnaden. Men är det ingen sol så är även den värdelös. Tycker ni ska investera i en Efoy, Det är dyrt men för er del så skulle er frihet öka väsentligt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för dina tips och din kommentar Eva. Vi har pratat om både SunMover och Efoy, men det är inte för oss. Kan vara läge att skriva ett inlägg om det däremot 😀

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  En mix är väl jättebra. Hittills har vi stått på ström på 4 ställen (eller är det 5?) Men vi jobbar ju inte heller utan är mindre beroende av el ur den synpunkten. Men visst är det skönt att inte behöva tänka på att spara på batterierna

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vet inte var och hur många ggr vi stått på ström. Huvudsaken är ju att det känns bra och att vi har lite koll på vår förbrukning. Det är roligt 😀

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.