Vi lever utan årstider, men vi har elen som faktiskt påverkar vårt liv ganska mycket.

Att inte ha årstider, det blir ju ett helt år med samma blaha blaha har vi fått höra. Nej, inte alls för vi har elförsörjningen som tydligt påverkar vår vardag istället, nästan jämförbart med årstider faktiskt.

Vi har tre bodelsbatterier och en solpanel för att klara vår elförbrukning när vi inte står på el. Och det går fint, även om vi pratar om att sätta på en solpanel till.

När elen är kopplad

Oftast står vi ju utan el, men ibland blir det koppling till elstolpe. Då blir det mer avslappnat på nåt sätt. Vi behöver inte snåla och planera. Men att vara kopplad till 230V utan att det går någon taxameter för vår förbrukning – ja, det påverkar vår vardag definitivt.

Vädret spelar ingen roll

Nu kan det regna eller vara molnigt, kallt eller varmt. Det är fullständigt ointressant för vi har den el vi behöver, oavsett solstrålar eller inte.

Ladda datorerna när som helst

När vi står på el kan vi ladda vi våra datorer när vi tycker det behövs. Slipper planera för att minimera batteriförbrukningen.

Gör smoothies

Vi älskar verkligen smoothies och vi har ätit det massor de senaste åren. Men i husbilen kan vi inte göra det om vi inte står elkopplade, för vår Vitamix skulle dränera våra batterier direkt. Favorit just nu är färsk ananas, ingefära och kokosmjölk.

Lite varmare på termostaten

Det är kalla nätter och vi har värmepannan på. Det har vi även om vi inte är elkopplade, men vi snålar då. Nu står termostaten på 17grader – det betyder att det aldrig blir kallare i bilen och det är en skön temperatur att sova i. På dagen används oftast inte värmepannan alls, då har vi ju solen som värmer oss.

Ljusare tillvaro på kvällen

När mörkret faller tänder vi mer lampor när vi är kopplade på el. Självklart kan vi använda lamporna även när batterierna försörjer oss, men vi snålar mycket mer med lamporna då. Har även batteridrivna blockljus som får lysa oavsett om vi står på el eller inte. Det är en hög mysfaktor!

Alltid varmvatten

Vi har alltid varmvatten när vi står på el. Diska, duscha, tvätta, städa.. sånt som kräver varmvatten görs när lusten faller på, behöver inte planeras på samma sätt.

Generellt blir det alltså friare, fast vi sitter fast i en elkabel 🙂 Men vi skulle inte vilja stå på el hela tiden heller, för det är dels spännande att se vilken förbrukning vi har, men också är det en stor skillnad och den är rätt mysig att uppleva.

Det är ungefär som när första vårsolen kommer och värmer – en föraning om sommaren. Så känner vi när vi ser batteriladdningen gå upp på max och mixern väsnas. Typ.

/Anna