Nu känns det som sommar

Även om sommaren officiellt inte är här förrän i slutet av juni, så känns det som sommar nu. Det finns tydliga tecken för mig som visar på att det är en ny årstid, att sommaren är här, eller åtminstone på gång.

Jag hade inte insikten om att de fyra årstiderna är så tydliga här i södra Portugal. Inte förrän jag flyttat hit. De ser så klart inte likadana ut som i Sverige, men vi har definitivt årstider också!

Nu kan ju även vi få ”bakslag” med kallare temperaturer, och redan nästa vecka ska det faktiskt bli svalare under några dagar enligt prognosen.

Det här är vad som gör att det känns som sommar för mig!

Regnen troligen upphört

Normalt har vi inget regn mitten av april – mitten av oktober, men det finns så klart undantag från den regeln. Torkan märks i naturen, men det påverkar också vad vi gör, som du kan läsa om nedan.

Varmare temperaturer

När temperaturen kliver över 28 grader, och gärna över 30 grader så njuter vi lite extra. När det kryper ner under 25 så fryser vi. Ja det låter galet kanske, men vi har så klart acklimatiserat oss plus att det är stor variation på temperaturen under dagen. Det är inte alls som i Sverige!

Kolla gärna in det här inlägget för förtydligande om temperaturerna här.

Tak & gardiner i pergolan

Vi har ett tak av tyg på pergolan framför huset. Vi vill inte sätta upp det för tidigt eftersom för mycket regn töjer ut tyget och det gör så vattnet lägger sig där. Det torkar så klart upp fort, men vi vill ändå undvika det. Nu är taket på plats, och likaså gardinerna som vajar så vackert i vinden, men främst har funktionen att ge skugga mot kvällssolen.

Så nu när det känns som att sommaren är här så vill vi ha skugga när vi äter t.ex. och det har vi nu!

Uteköket används flitigt

När det är varmt och skönt ute så lagar jag maten ute. Dels för att det är mysigt men också för att inte öka värmen inne. Vi har ställt ut vår uteugn så vi kan laga all sorts av mat utomhus nu. Älskar det skiftet!

Fågelbaden

Fågelbaden behöver tvättas rent varje dag nu. Vattnet dunstar och dessutom så skvätter de ut det när de badar så jag behöver ofta fylla på två gånger per dag.

Poolen används flitigt

Vi badar flera gånger per dag, det är såpass varmt i poolen nu att det går att ligga i och njuta, det är mellan 22-24 grader. Det är dags att montera fast gummibandet för simning snart, men det pågår arbete just där så det får vänta nån vecka till. Annars är det också en sommarkänsla att jag ligger och simmar varje dag.

Torken till södersidan 

Att mattorken kommit ut brukar vara ett tecken på att sommaren och värmen är här. Och att regnen upphört. Än har inte själva torken kommit ut, men vi har gjort iordning hyllorna och näten som håller tomaterna på plats. Förut använde vi myggnät, men nu har vi köpte ett starkare nät som vi tror blir bra. Bär ut torken vilken dag som helst.

Gamarna kommit

Vi har gamar som cirkulerar i himlen i 2o-tal. Det är mäktigt att se dem, får mig alltid att tänka på Djungelboken. Provade att fota dem, men glömde ta bort autoläget på slutaren så det blev inte bra skärpa, men några bilder blev det så klart ändå. Smutsgamar är det tror jag.

Deras ankomst är ett tydligt sommartecken för mig. Nu kan vi njuta av de svävande fåglarna ett tag!

Fönsterluckorna används

När sommaren kommit så börjar vi stänga fönstersluckorna mot solen. Det betyder att vi på morgonen stänger mot balkongen och på eftermiddagen stänger mot framsidan av huset. När solen gått ner är alla luckor öppna igen och på natten är fönstren öppna.

Än är det inte varmt inne, men vi vill hålla det kallt inne så länge som det går.

Takfläktarna används

Eftersom vi stänger fönstren helt på dagen så tycker jag det blir för stillastående luft inne. Trots ventiler i huset. Så jag drar igång takfläkten i köket på 1:an ibland, för att få lite cirkulation.

Mer ute än inne

Vi är ju ute varje dag, även på vintern. Eller ja inte när det regnar hela dagen. Men annars så är det alltid något vi gör utomhus. Men nu när sommaren nalkas så är vi ute i alla fall 9-10 timmar om dagen. Om det inte badas, arbetas i trädgården eller med något projekt så läser vi. Vilar i sol eller skugga. Med eller utan katter i knäet.

Vattna

Nu måste det vattnas. I så lådorna vattnar jag varje dag om det är riktigt varmt, men där är vi inte ännu. Just nu är det varannan eller var tredje dag, beroende på vad jag täckt lådorna med. Har även börjat vattna träden, inte alla, men jag har börjat.

Trädgård & odling

Nu växer det så det knakar i både sålådor och planteringar. Så här i början på sommaren uppskattas värmen, det är när det jämt är över 35 grader som plantorna börjar tröttna. Men det är definitivt ett sommartecken att verkligen prunkar av färg och växtkraft just nu.

Och det innebär att vi har fler insekter, både roliga, fräcka, fina och icke önskvärda.

Myggor

Jag har inte sett en enda mygga! Men de borde vara här nu, för grannen har massor. Kanske har alla våra åtgärder bidragit till att vi inte sett någon än. Jag ropar inte hej, för jag är övertygad om att de kommer. Men än så länge…peppar, peppar…. lyser de med sin frånvaro.

Högtryckstvätt

Nu när regnet och fukten är borta så har vi tagit fram högtryckstvätten och tvättat trädgårdsmöbler och solsängar. Det gör vi en gång om året och det är nu på försommaren.

Vattenkanna med is

Vi har även börjat att ställa en stor vattenkanna med is på bordet i pergolan. Det är något vi bara behöver när värmen kommit, så den tiden är här nu, vi försöker dricka mycket så klart och vatten är det bästa. Med is i så håller det sig lite kallare lite längre.

Blöt handduk till katterna

På balkongen har vi två frottéhanddukar som katterna gärna ligger på. En av dem ligger nu på golvet och jag blöter ner den varje dag, så de kan använda den som kylmatta. Jag har också börjat leta efter riktiga kylmattor till dem, har insett att det finns de som aktiveras av kattens värme. Som alltså inte behöver kopplas till något eluttag. Men jag har inte köpt någon än, men det blir snart av.

Men de håller sig ju helst där vi är, så då duger ju altanstolarna också.

Långbyxorna ligger i lådan

Långbyxor och långärmade tröjor är tvättade och ligger nu byrålådorna. Tror inte vi behöver dem igen förrän till hösten. Samma sak med arbetskläder, det är shorts och T-shirt som gäller nu. Om det blir lite för kallt inne på kvällen så har vi fortfarande filtar i soffan. Och än har jag vintertäcket kvar i sängen.

Bloggar utomhus!

Avslutar med den härliga känslan av att sitta utomhus och blogga. Detta är det första inlägget jag skriver utomhus och jag gjorde det i går. Jag sitter i pergolan och tittar på Roger när han jobbar i poolområdet, på fåglarna som dricker och badar i fågelbaden och gardinerna vajar framför mig i vinden. Ljuset är inte helt optimalt så bildredigeringen blir kanske inte så bra som den skulle kunna bli, men det är okej för mig, så hoppas det är det för dig också.

Livet är bra härligt och extra härligt är det nu när sommaren kommer!

Publicerat:

i:

, ,

32 svar till ”Nu känns det som sommar”

 1. Profilbild för Marianne

  Många härliga sommartecken. Jag gillar att se rovfåglar segla på himlen, det ger en känsla av frihet.
  Det har varit lite sommar i helgen här, och enligt prognosen ska det fortsätta i veckan, så nu kanske premiärdoppet äntligen blir av.
  Ha en fin söndag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Rovfåglar är verkligen häftigt, vi har många glador här, men gamarna dyker upp först nu på försommaren. Hoppas du får badat snart. Kram

 2. Profilbild för Sara i Barcelona

  Gomorron!

  Så bra beskrivning och jag kan relatera till mycket 🙂 Sommaren här liksom bara kommer och sen stannar, och tiden nu är så härlig då man verkligen har längtat efter värmen. I augusti börjar man bli lite mer mätt på den, iaf jag, haha, och redo för lite mildare temperaturer igen 🙂
  Jag var uppe på vårt lilla berg i vintras och då kom en sån enorm gam flygande precis över oss, en fantastisk upplevelse <3 Först trodde jag det var en örn så jag blev orolig för hundarna men efter analys av fotona så konstaterade jag att det var en gam. Jättevacker! Så lyxigt att ni får se dom ofta <3 Njut av soommar, sol och pool nu 😉 Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   God kväll 🙂 Känns som vi har ganska lika klimat, åtminstone emellanåt 🙂 Det är verkligen superhäftigt med gamarna tycker jag! Vi njuter på bra, men idag har det varit mycket trädgårdsarbete, men det är ju njutfullt också! Kram

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Lång sommar för er och en del pyssel som hör till. Vi hade ett par dagar nyligen med +24°C, och nu har jag sökt skugga i veckan 🙂 fast under tjugo.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har en lång och härligt varm sommar! Vad skönt med 24 grader, en är ju lite ovan i början av sommaren också tänker jag så det är väl bra med skugga både mot solstrålar och värmen.

 4. Profilbild för Anita

  Härligt att läsa om sommaren hos er. Du beskriver så målande så det är så intressant att läsa. Ljuvliga bilder på katterna och jag tycker du ska vara nöjd med bilderna på gamarna. Det låter verkligen exotiskt att ha gamar som flyger nära en.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du gillar mitt sätt att skriva Anita, tack! Ja de bilderna jag publicerade blev bra, men jag tog nog över 100 🙂

 5. Profilbild för Kraka

  Skönt med sommar och värme. Här har sommaren inte kommit och det är fortfarande kallt delar av dygnet. Men nu är det visst hela 12 grader ute och ska bli kanske 18-20 grader och då är det ju varmt med svenska mått mätt.
  Jag köpte en kylmatta åt katterna för ett par år sedan, den sommaren då det var extremvarmt här. Men de vägrade ligga på den.
  Fina bilder som vanligt!
  Ha en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är jätteskönt! Det är ju inte säkert våra gillar kylmatta heller, men värt att prova tänker jag. Tack!

 6. Profilbild för Mamma C

  Visst är det härligt att sommaren sakta men säkert är här nu.
  Nu är det bara att njuta av den fina tiden som är.
  Vilka mäktiga fåglar det är. Visst får det att tänka på Djungelboken och gamarna där. Deras olika dialekter som de har. Hitt på nåt.
  Ha en fin söndag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu njuter vi! Gamar är superhäftiga tycker jag, känns kul att de är här. Hitt på nåt! Kram

 7. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Visst har du sommar! Mäktiga örnar. Jag kan rekommendera Trixie kylmatta, behövs inget- den sköter sig självt finns både stora och små. Ha en bra eftermiddag! PS vi har också sommar idag- äntligen sol!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har vi! Mäktigt med gamar så nära. Ska kolla in Trixie, tack! Njut på av solen!

 8. Profilbild för Znogge

  Så härligt med sommar hos er även om tecknen inte är samma som i Sverige. Man kan ju lätt tro att årstider inte finns på samma vis men helt klart är det stor skillnad ändå och nu registrerar ni det tydligt.
  Vilken underbar kattbild!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi njuter ordentligt och katterna med. Tack!

 9. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vilken söt bld på katten med den lilla tungan utstickande, sötchock!!

  Vi hade en sommarfest, 21-22°C varmt. Jag svettades i en tunn barärmad klänning! Våra gäster från Colombia de satt i täckjacka, långbyxor och boots. Tillslut satte de sig inomhus! Hahaha… vi människor är vanemänniskor! Vi har fått sommar vi också. Det är så varmt och skönt! Men än är det inte riktigt sommar… sommar för mig är träskor på grusväg, söta smultron på strå, ängsblommor, svalor som flyger lågt, färskpotatis, matjessill, jordgubbstårta, myggbet, fjärilar, flädersaft, mariekex, brännässlor, hav, segelbåtar, ljud från måsar och motorbåtar… ljumma klippor… oj va jag börjar längta efter sommarlov!

  Njut av din sommar i Portugal Anna! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja han är så söt vår Assi! Både med och utan tungan utanför munnen..hahah. Dina sommartecken är det verkligen igenkänning på! Snart är din sommar där också. Vi njuter, tack, kram!

 10. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Så roligt att läsa om sommartecknen hos er! Här dröjer den nog lite till, även om smhi påstår att vi skall få över 20 grader till veckan! Men nu är det nästan snöfritt på tomten – utom snöhögarna som rasat från taket på norrsidan.

  Fåglar är så bra tecken på olika årstider. Coolt med gamarna! Det är fascinerande att se rovfåglarna segla högt uppe i skyn! Här har vi mest tornfalk, sparvhök och stenfalk som vi ser i och runt trädgården. Också roligt – i synnerhet tornfalken som helst äter gnagare! 🙂

  Den svartvita flugsnapparen är här, så det är definitivt vår nu. Och tofsvipor och storspov har varit här ett bra tag. (Det är så härligt att höra dem och se dem flyga förbi när man är ute i trädgården!) Nu väntar vi bara på svalorna också så kan vi nog nästan säga att det är sommar sen. Att ligga i hängmattan i sommarvärmen och titta på svalorna i skyn – det är avkoppling!

  Tack för läsningen! Det är en humörhöjande stund varje morgon även om jag inte alltid kommenterar. 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nästan snöfritt… ojoj 🙂 Vi har en del rovfåglar så jag tycker som du, väldigt fascinerande. Fina vårtecken har du med tofsviporna bland annat. Vad glad jag blir att du gillar bloggen Åsa!

 11. Profilbild för Micke

  Men visst är det trevligt och lite mysigare att laga mat ute, det och gamarna är ju en fin kombination, fina varelser det också.
  Sommartecken är ju sommartecken, härligt. 🙂

  Ha nu en fin afton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det absolut Micke! Detsamma!

 12. Profilbild för Hanneles bokparadis

  När jag var i Ryssland, Karelen, så hade de ett sommarkök ute, de skulle ha dött av värmen om det värmt ugnen i stugan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör en stor skillnad att ha ugnen ute. Första sommaren lagade vi ingen ugnsmat alls 🙂

 13. Profilbild för Joanna
  Joanna

  Heja Sommaren!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen, det hejar jag också på!

 14. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilket underbart skifte till sommar och så många tecken på den nya årstiden. Tänk att få lägga undan långbyxor och långärmat! Den här helgen har vi använt långkalsongerna ganska flitigt då det verkligen varit svinkallt i vinden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nämen oj, långkalsongerna på! Men snart kommer sommaren med kraft även till er.

 15. Profilbild för Paula Merio

  Det låter definitivt som att ni har hittat det perfekta klimatet för era kroppar! Jag skulle tycka det blev för varmt, det har varit på gränsen här ett par dagar nu, jag tappar så mycket ork när det blir över 22 grader varmt ute. Men ni har mycket att glädjas åt, hoppas att smutsgamarna håller sig i luften, vilket namn på en stackars fågel..
  Jag köpte kylmatta till Daniel, han vägrade ligga på den även om det var så varmt att han flämtade. Har de andra katterna förstått att låta bli att störa er husfrid nu? Himla läcker larv du har fångat på bild, föredrar dem faktiskt just på bild..o inte i mitt knä vilket hände när jag var barn och jag tror jag gallskrek så det hördes i hela stan. Poolen är jag så klart avis på, här får jag traska ca 1½km till närmaste strand där det går att bada, dvs. inga stora stenbumlingar på botten. Njut av livet och tillvaron, det är ni värda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja då är det nog, det känns väldigt rätt i alla fall. De är fräcka när de flyger i luften, har inte sett någon gå ner för landning. Än. Nej, de kommer fortfarande, men de kommer inte in i katthuset längre. Kommer inlägg om kattläget framöver. Usch det var ingen kul upplevelse med larven. Snart kan du också njuta av bad igen. Tack jag vet, du också!

 16. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Det är verkligen en skillnad mellan vår och sommar hos er och många åtgärder och rutiner som förändras, läggs till och tas bort. Jag har aldrig själv tänkt så mycket på hur mina dagar har förändrats när sommaren kommer men det är så klart stor skillnad även hos mig.
  Väldigt fina bilder och gamen i headern är otroligt skarp och fin.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen. Jag tänkte inte på skillnaderna i Sverige heller, det är väl för att en är så van vid det. Här blir det ju nya upplevelser som jag vill dokumentera. Tack, kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.