rödbetor

Nu skördas andra grönsaker

Skördesäsongen förändras nu, många plantor kämpar på för att överleva lite till.. medan andra frodas i värmen och producerar för fullt.

En av alla tjusningar med odlandet är ju dess variation. Och just nu kan jag se en tydlig förändring.

Slut eller nästan slut..

De senaste två månaderna har vi ätit zucchini varje dag. Plantorna har producerat även under värmeböljan, men nu börjar de se slitna ut.

Gurka har vi också njutit av, men när första värmeböljan kom så stannade plantorna av lite. De gillade inte den senaste värmeböljan heller och därför har jag slängt flera av plantorna. Kanske vi får en gurka till.

Fänkål, kålrabbi, vitkål, spetskål och savoykål har vi ätit en hel del också, men är slut nu.

Underbara boll zucchini
Den enda rödkålen jag fick.

Salladen fick jag dra upp och slänga, då den blivit bitter. Men jag har plockat blad dagligen under lång tid.

Koriander har jag ingen färsk kvar, den tröttnar fort i värmen så den sår jag igen i slutet av augusti.

Potatisen jag skördade i maj är slut. Har plantor i jorden men misstänker de inte kommer ge någon skörd när det är så varmt.

Lök av flera sorter har jag skördat och det kan vi njuta av ett tag till innan det är slut.

Högsommarskörd

Jag har fyra olika tomatsorter, den första jag såddeär små päronformade gula körsbärstomater. Jättesöta och goda, vi äter dem som snacks och de finns på mattallrikarna varje dag. Ger också bort till andra.

Det börjar mogna andra sorter också, så snart blir det även dags att konservera och torka tomater.

Tomaten Chico II på gång att mogna
Just nu frossar vi av dessa ”Yellow submarine” tomater

Har plockat årets första aubergine, så nu ser jag fram emot en annan smak på grilltallrikarna. Blir nog en hel del babaganoush..

Rödbetorna börjar bli stora och jag skördar efterhand. Vi äter dem oftast kokade med fetaost, i sallad eller i summer rolls.

Inte blivit något bra år för melon, eller så gillade de inte sin placering i år. Har fått slänga flera, men hoppas på att de som inte mognat ännu ska bli goda.

Retato Degli Ortoland melon
En av alla stora och fina butternut squash
Malaberspenat

Butternut squash blir det en hel del i år. Jag har börjat skörda, men vi har inte ätit några än, men vi älskar ex. Butternut squash paj och krämig soppa på butternut, så det ser vi fram emot.

Malaberspenat är en vacker klätterväxt som vi skördar som sallad just nu. De små bladen är godast.

Basilikan doftar underbart och det har jag massor av plantor att skörda av nu.

Paprikan mognar snart, så gurkan på ostmackan byts ut mot paprika strax.

Det är roligt att sakta men säkert hitta säsonger för grönsakerna här i Portugal. Jag vill verkligen äta efter säsong så mycket det går, men det är också roligt att förädla det som jag kan lagra.

Det blir säkert några inlägg om utvalda grödor där jag berättar om odlingen, skörden och förädlingen, så som jag gjorde förra året med chili, sötpotatis, aubergine, butternut squash, gurka, sockermajs och zucchini.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Nu skördas andra grönsaker”

 1. Profilbild för Susjos

  Imponerande med alla goda grönsaker som du skördar, fantastiskt med egenodlat! Verkligen lycka! Älskar aubergine och aubergine-röra! Mums!
  Njut i ert paradis!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är underbart med egenodlat! Har verkligen längtat efter auberginesäsongen och nu är den här! Tack, det gör vi 🙂

 2. Profilbild för Carin
  Carin

  Trivs Malabar bra hos er i värmen? Övervintrar den?
  Jag har lyckats att få dess frö att gro i år men är lite besviken på vad jag kan använda den till. Har du något tips vad jag kan använda de stora bladen till? / Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den stortrivs, behöver vattnas men älskar värme. Min vän som gav fröna bor i Skåne och har sin i uterummet har jag för mig. Nej, jag vet inte vad de stora bladen kan användas till annat än i sallad. Men inte för många då de blir bittert.

 3. Profilbild för Ditte

  Roligt att så mycket växer och både bra och gott att odla eget. Förstår ju också att du är väldigt intresserad av odlingarna.
  Hoppas nu att hettan börjar ge med sig så att tillvaron blir lite luftigare..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja intresse behövs för att odlingen ska gå bra, omvårdnad är viktigt 🙂 Vi har lite svalar nu, men redan imorgon stiger det uppåt mot 40 igen.

 4. Profilbild för Äventyret framtiden

  Som jag har sagt tidigare, jag är imponerad över ditt odlande! Trots att det inte kan vara helt lätt att odla när det är så torrt och varmt som ni har haft en längre tid. Här har vi ett annat problem, även om vi har varm och skön väderlek. Fuktigheten är hög och det blir väldigt lätt mögel på allt som växer.
  Nå, jag odlar inte mycket för egen del, längre. Inser att man ska ha ett ordentligt grönsaksland och inte bara några krukor men jag lär mig hela tiden mera om hur jag ska förhålla mig till min önskan om att odla.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Karin, odlandet är ju något som är väldigt dynamiskt. Det ena året är inte det andra likt och när jag dessutom bytt land och klimat är det ännu mer som är olikt mot vad jag är van vid. Kan för lite för att snabbt anpassa mig, men det gör inget alls. Det blir som det blir. Och det är viktigt jag känner så, annars skulle det bli för mycket prestation i odlandet och det vill jag inte. Ja fukten var svår i växthuset i Sverige, så förstår precis vad du menar. Här fläktar det bra med låg luftfuktighet, så just det är inget problem. Men finns ju andra grejer.. 😀

 5. Profilbild för Christina Olsson
  Christina Olsson

  Härligt att kunna odla sina egna grönsaker och använda efter säsong. Jag förstår att det kan vara svårt med vissa grönsaker i den enorma hettan. Ni får njuta av det ni har lyckats med och stödköpa resten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är härligt! Ja inställningen är att allt vi skördar är lyx och bonus. Det som solen bränner sönder eller andra äter upp är naturligt bortfall.

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.