Nya kamerainställningar

Jag har nu i 11 månader fotat nästan enbart med min systemkamera och jag har använt manuella inställningar och manuellt fokus mestadels. Nu har jag delegerat lite jobb till kameran.

Att fotografera i manuellt läge innebär att jag vid varje fototillfälle behöver ställa in bländare, slutare och ISO. Det är inte lätt och det tar tid. Men det tar också en del av kreativiteten med just fotograferandet.

Dessutom har jag fotograferat mestadels med manuellt fokus, lite beroende på vilket objektiv jag använder och vad jag ska fotografera.

Nu känner jag att jag lärt mig grunderna i fotograferingen och därmed inte längre behöver fippla med alla reglagen vid varje fototillfälle. Så jag har ändrat defaultläget på rattarna och det var inställningen när jag fotade soluppgången ovan.

AV-läge & auto-ISO

Grundinställningen när jag använder kameran nu är det som kallas AV-läget. På min Fujifilmkamera så ändrar jag slutartidsratten till A. Det betyder att kameran väljer vilken slutartid som ska användas för att få tillräckligt med ljus i bilden.

Jag har dessutom ändrat grundinställningen till auto-ISO och där gett kameran utrymmet att max använda 6400 samt att slutartiden automatiskt inte får ändras till lägre än 1/100. Om slutartiden ska vara lägre behöver jag ha ett stativ för att få ordentlig skärpa i bilden.

Autofokus

Att manuellt ställa in fokus är inte nödvändigt med dagens snabba autofokus. Men just vid macrofotografering tycker jag det är viktigt för att få exakt rätt ställe i fokus. Trots att jag valt manuellt fokus så kan jag ändå hålla nere en knapp och få kameran att autofokusera.

Men numera är kameran inställd på S eller C, men fortsatt M när jag har macrot på. S är autofokus och C är continues autofokus, alltså att fokus följer med objektivet som rör sig.

Jag har även ställt in att kameran ska hitta ögonen på objektivet och fokusera på dem.

En bild från april, syns tydligt att det var svårt för mig med den manuella skärpan.

Vitbalansen

Jag har vitbalansen på auto fortfarande. Det har jag haft hela tiden och inte alls brytt mig om den vid fototillfället. Det går lätt att justera i Lightroom när en fotar i raw, som jag gör. Så det är inte avgörande vid just fototillfället.

Däremot har jag nu gjort snabbval för att kunna ändra detta lätt. Färgerna justeras ganska mycket beroende på om det är inställt på skugga eller starkt solljus. Så det har jag försökt börja använda lite mer. Alltså ställa in innan jag fotograferar, återigen – beroende på objektivet. Och skulle jag inte göra det manuella valet i kameran så gör jag det i LRC vid framkallningen.

Vad innebär detta då?

Med dessa grundinställningar så kan jag när jag ser ett motiv, lyfta kameran och fota direkt. Utan att ens fundera på inställningarna. Jag kan fokusera på kompositionen när jag vet att ljuset i bilden blir bra och förutsättningarna för bra skärpa sker med kamerans automatik.

Med ratten för exponeringskompensation kan jag enkelt och snabbt justera exponeringen för varje enskilt foto om jag känner för det. Det blir i så fall ett kreativt val att välja en ljusare eller mörkare bild. Om jag vill ha en specifik slutartid för ett motiv är det bara att ändra inställen från A till den som passar bättre.

Dessa inställningar betyder också att jag själv ställer in bländaren (alltså bedömer hur suddig bakgrunden ska vara). Och det är något jag vill variera och öva på, så nu kan jag fokusera på det.

Det bästa av allt med detta är att det är ju bara att ändra om jag vill göra inställningarna själv istället. Superduper enkelt.

Det är dags för nästa steg

I min resa med att gå all-in för fotograferingen så är det helt enkelt dags för nästa steg i min utveckling. Jag har klarat av steget där jag lär mig allt om bländare, slutare och ISO. Det som var en så hög tröskel för ett år sedan är nu solklart. Jag bär kunskapen med mig och kan använda den när jag vill. Jag kommer aldrig att gå tillbaka till ett helt automatiskt läge. Jag vill fortfarande ha kontrollen på hur bilden blir, men nu känner jag mig väldigt bekväm med att delegera val av slutartid & ISO till kameran.

Jag hoppas att dessa ändringar ger mig ännu mer lust att vara kreativ med kameran, att inte längre fokusera så mycket på den tekniska kvaliteten utan istället fokusera på motiv och komposition. Och det vore ju toppen om det också gjorde bilderna bättre, att jag får en bättre grund att utgå från i min redigering.

Vad har du för grundinställning i din kamera och har du passerat det här stadiet redan och kan leka loss med mer automatisering?

Snart dags för redovisning i fotoutmaningen, har ju lovat att påminna när det närmar sig. Och tänker att du som läser det här inlägget om kamerainställningar kanske tycker det vore kul att hänga på mina fotoövningar med Praktisera med pixlar

Publicerat:

i:

32 svar till ”Nya kamerainställningar”

 1. Profilbild för KulTur i Natur

  Jag har aldrig förstått varför man skall köra manuellt, ja inte så att jag inte förstår inställningarna, men det har blivit en grej med detta bland de som tror sig stå över andra och vara lite mer ”fotograf”. Jag tror du gör helt rätt nu att lämna det bakom dig och utnyttja den moderna kamerans alla fördelar mot den tiden då vi var tvingade att använda manuella inställningar. Jag älskade tiden då kamerorna hade och fortfarande har Tidsautomatik = Slutartidsvredet på A och så använda bländarringen på objektivet. Numera skiftar jag mellan att låsa slutartiden om jag vill fota med tele eller snabba motiv och låta kameran skifta bländare och ISO. Jag använder ofta Programautomatik. Ibland även full autoläget men då med inbyggda blixten avslagen. Justerar ISO så det aldrig går högre än vad som ger bra bilder på just den kameran, för närvarande ca 3200 – 4000 ISO. Tack för inspirationen och du är en bra fotograf även med autolägen inkopplade, bildseendet sitter ju inte i kameran! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Tony för att du delar med dig! Jag har haft manuella läget för att lära mig. Tröskeln var så hög för mig att begripa hur bländare, slutare och ISO hängde ihop så jag behövde verkligen praktisera. Det har jag gjort nu och känner att jag förstår sambanden. Självfallet ska vi nyttja tekniken, det håller jag verkligen med om! Att låsa slutartiden och låta bländaren vara i Auto har jag bara testat en enda gång, just vid fågelfoto. Fullt auto känner jag inte mig lockad av att använda, men det kanske kommer det också 🙂 Tack för fina ord!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande. Så var det för mig på 1960-talet när jag fick min första kamera, fick även en ljusmätare. Jag var tio år, fotade svartvitt, nu gillar jag AUTO, impad hur japanerna utvecklat optiken, även i kontaktlinser 📷

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du började tidigt med ditt fotointresse 🙂

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Kamera är så mycket. Min bror har alltid haft bra kamera, system. Han är med i fotoklubb, prenumererar flera fototidningar. Förr var det dia, de foton fick vi aldrig se, utom när han förde över några till digital. Då visade han några på mammas begravning. Nu har han ju digitalkamera, men vi ser inga bilder…
   (det är mina bilder vi får se från dop, födelsedagar och sånt)

   Min lillasyster tappade sin mobil. Svärsonen välte kaffe på tangentbordet.
   Många bilder på barnen förstördes. Han glad att svärmor paparazzi 🙂

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är ju väldigt individuellt med kameran eller telefon. Jag berättar om hur jag gör, så får alla andra göra som de vill 🙂

 3. Profilbild för Veiken

  Jag är helt värdelös på att ställa in min sytemkamera, tyvärr. Tar mig inte tillräcklig tid att lära mig. Den här gången har jag bara min mobil. IPhon 14 pro. Helt ok, men bilder i lite mörka rum tenderar att bli gryniga.
  Din bilder är superläckra! Du är duktig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du är rätt på det. Det tar tid och är något en behöver prioritera. Jag är glad att jag äntligen gjort den prioriteringen, för det är så himla roligt 🙂 Tack snälla!

 4. Profilbild för Barbro

  En av dina meningar i texten säger allt om mig:
  ”Men det tar också en del av kreativiteten…”

  Så är det för mig numera – vill inte ”pilla” på nåt innan jag knäpper av. Måste få vara i den kreativa bubblan helt och fullt.

  För 40 år sedan när jag började fotografera så var det kul att lära sig hur kameran/orna fungerade. Gick nån fotokurs med en kompis.
  Vi (T och jag) hade även ett eget mörkrum i villan. Superkul att ”jobba” fram bilderna i svartvitt.

  Numera – endast auto.

  Ha det gott!

  PS. Just i dag så stod det om riskerna med att vinterbada i Borås Tidning. Sammanträffande. DS.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu när poletten ramlat ner och jag fattar sammanhangen så lämnar jag de manuella lägena. Men helautomatiskt är inte jag. Inte än i alla fall, vem vet, jag kanske kommer dit med. Du ligger ju långt före mig i den här processen 🙂 Tack för lästips, den är tyvärr låst så jag kan inte läsa den.

 5. Profilbild för Marianne

  Ler lite när jag läser, jag tror du förstår varför?! Hur som helst, jag använder mest Auto, men provar även manuell någon emellanåt, men mitt tålamod räcker inte långt.
  Jag är, och har varit i hela mitt vuxna liv, så imponerad av er som kan fotografera.
  Dina inlägg ger mej i alla fall mer lust att försöka.

  Läste Barbros kommentar om Borås tidning, intressant!
  Jag ska försöka komma åt att läsa.

  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker att det är ju bättre att fota med helautomatik än att inte fota alls 🙂 Vi gör vad vi kan, vill och orkar. Och det blir bra så, oavsett. Glad att du får lite mer lust av mina fotoinlägg! Kram

 6. Profilbild för Mamma C

  Jag gick över snabbt till autoinställningar när jag fotade med min systemkamera.
  Men nu är det bara mobilbilder som gäller för mig.
  Du är superduktig tycker jag.
  Ha en fin torsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Detsamma!

 7. Profilbild för Micke

  Har ju systemkamera som du vet men jag orkar inre alltid att ta fram den, tackar dock för all lärdom här på din blogg, välbehövligt minst sagt. 😉

  Tillönskar dig en underbar dag Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om du vill ta fram den hoppas jag du gör det lite mer framöver 🙂 Roligt att kunna inspirera. Ha en fin kväll!

 8. Profilbild för znogge

  Du har verkligen lärt dig mycket och fortsätter att utveckla. Ett bra och trevligt intresse. Jag kan tyvärr bli lite bekväm där…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är ett väldigt roligt intresse. Du har ju fokus på ett annat intresse, kan ju inte hålla på med allt 🙂

 9. Profilbild för Susann "Susie" Bloom

  Efter att ha haft en mamma som jobbade med foto, så körde jag alltid manuell inställning – ända tills jag fotade massor av bilder under en bilresa i usa i slutet på 60-talet. Jag fotade mycket men kom fram till att för att hinna med att ta på allt under bilturen från NY till LA så måste man ha auto. Vi kunde ju inte stanna och ta kort när vi hade så lång resa framför oss.
  Vår kompis som var med envisades dock med manuellt vilket vi så småningom upptäckte var förödande – dom få gånger han hann med att ta en bild så såg man nästan inga motiv… fniss
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahaha, ja i bilen är det inte lätt med manuellt! Då kör jag med halvautomatiskt med förbestämd slutartid. Kram

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Hahaha, ja du förstår nog varför jag skrattar. Jag är full av beundran för ditt och många andras engagemang i att lära er fotokonstens alla regler och teknik. Själv har jag utnämnt mig till teknisk idiot i sammanhanget. Jag har gjort försök men tappade nästan genast intresset. Jag är säker på att mina foton skulle bli mycket bättre om jag tog mig i kragen och lärde mig allt man bör kunna men varken fokus (mitt, inte kamerans) eller intresse ställer upp på det. Jag har resignerat och är nöjd med det. Men jag är som sagt imponerad av alla som skaffar sig mer kunskaper och önskar ibland att jag också orkade. Kul att du känner att du har utvecklats så mycket 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker det är toppen att du accepterat din situation och dina förutsättningar. Jag har gjort samma sak, men med andra saker. Som att vinterbada t.ex 🙂 Kram

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så skoj med dina inlägg om foto. Jag var tvungen att läsa om det i eftermiddag och fundera lite över det. Jag fotograferar mest manuellt, men tycker ibland att bilderna inte blir optimala, så har börjat med auto-ISO. Annars använder jag med förkärlek bländarprioritet medan Lars gillar att bestämma tid, något jag bara gör om det gäller fåglar eller något annat som rör på sig fort…
  Idag har jag faktiskt beställt en julklapp till mig, ett Tamron 70-200/2,8 som jag tror blir jättebra. Lars har ett sådant till sin Canon och jag har saknat något hyfsat ljusstarkt i de brännvidderna. Nu var det plötsligt prissänkt många härliga kronor så då passade jag på.
  Apropå fotografering med auto så använder jag det vid ett tillfälle och det är i mörka rum som kyrkor, då med blixten nedfälld. Det är det bästa sättet att få bra bilder med min utrustning och mina kunskaper.
  Ha det gott så ser vi fram emot nya bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du gillar och funderar. Slutartiden ställer jag också när jag ska fota fåglar. Då vill jag ju också ha högt f-tal så då krävs det ljus.. 🙂 Åh vad roligt att du beställt ett nytt objektiv! Jag är så sugen på ett liknande. Ska bli kul att höra vad du tycker om det. Kul att du delar med dig av hur du gör med dina inställningar! Detsamma!

 12. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Du är flitig med kameran. Själv använder jag nästan alltid mobilen, liten och smidig och så gott som alltid tillgänglig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju så roligt ju! 🙂

 13. Profilbild för Stefan

  Intressant inlägg.
  Jag har en Nikon D7100 och där använder jag M-läget när jag ges tid att fokusera på de motiv jag ställt in siktet på. Ofta då vid diverse experiment.
  Då jag alltid har kameran med på vandringar i stan, på landsbygden, skogen eller i fjällen använder jag aldrig den inställningen. Det blir som du skriver, lite för mycket rattande innan man hittar den rätta. Tidsbrist m.a.o.
  Jag föredrar A-läget och ett manuellt inställt ISO-läge, förutom vid foto av fåglar och andra djur då ratten vrids till automatisk ISO.
  S-läget använder jag vid sportfoto och när jag vill fånga motiv med långa slutartider, exempelvis de karaktäristiska ljusstrimmorna från förbipasserande bilar efter mörkrets inbrott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du delar med dig av dina inställningar, jätteroligt att läsa! Tidsbrist kan ju förstöra alldeles för mycket, så då är det ju väldigt bra att kunna halv- eller helautomatisera. Långa slutartider är spännande, där har jag lite mer att experimentera med! Ha en trevlig kväll.

 14. Profilbild för Susjos

  Jo, jag har en systemkamera nånstans, men kan intgenting om den!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En vacker dag kanske du lär dig mer om den 🙂 Om du vill alltså. Detsamma!

 15. Profilbild för Åke

  Jag gick den hårda vägen med min far som var fullslipad på den tidens fotografering. Far hade fotoklubbar och bjöd in studiofotografer (kända) innan jag föddes. Om du pratar med en äldre fotograf får du som råd att stalla in på manuellt läge och lära dig din kamera. Jag brukar lägga till att jag bestämmer över mina kameror. Tar jag sport som motorcyklar och bilar i höga hastigheter eller flyguppvisningar kan jag köra på auto. Man kanske bara får en chans på tex 300 bilder. Jag använder mina systemkameror till 90% på P. Där jag har valt ut tid, som ISO före. ISO bestämmer hur långt man kan gå ned i tid. Vid vissa uppdrag kan jag ställa in som 1 under exponerad som en normal och en överexponerad bild för att sedan välja ut bästa vad man vill ha med. Jag har också inställt att min kamera tar 5 bilder/sekund, jag håller ofta bara in avtryckaren och koncentrerar vad jag ser i sökaren. Vid ett område jag inte tycker om är blixt då blir det auto. Jag åker med två systemkameror för att slippa byta objektiv. Sedan kör jag med fyra st fickkameror jag använder ute i naturen… nu har det blivit så jag har badat o förvilligt med uppemot tre stycken under några år. Värsta var när jag tappade den i 3 dm nysnö, och frun hittade den till våren överkörd av min traktorn, dessutom, traktorkedjans piggar visade klara markeringar. Jag var in till polisen och gick igenom deras hittegods men ingen var mina bilder, Jag hade fångat en bäck med mycket snö och vacker sol 20 tal mil hemifrån. Vad gör man inte för fotokonsten. På skoter och båtturer tar jag inte oftast med en systemkamera. Då duger två av mina fickkameror perfekt. Jag kan vrida bort ur sökaren och låsa det hela motivet för att få in maximal himmel tex. och sedan vinkla tillbaka. En rätt bra kamera jag säkert haft ett 15 tal av sedan de kom ut. Mina 4 st Go Pro kameror kan man inte göra så mycket med mer än att filma och styra tex vid en fjärr men då handlar det ju om action till 95% när man sätter dem på en skoter, båt, bil, hjälm eller mina radiostyrda bilar eller båtar tex. Drönaren (nr 3) flyger jag bara på auto. Där har man så mycket andra detaljer att ta in på sin skärm som består av en iPhad. Där är flygtiden avgörande och batteriet ska räcka hem. Sedan finns det höjder man måste hålla och koordinater man får flyga i. Jag får bara flyga en 100 meter ut i havet och max 5o meter högt där jag bor. Flygplats nästan 5 km bort. Eftersom jag visar mycket på sociala medier får man hålla sig till lagar som med godkänt att publicera. I filerna syns höjd osv. Den är inställd såklart på både RAW och JPG. Du förstår ju ur stora filerna blir. Till sommaren ska det bli ett natur bröllop i en nationalpark där jag flyget förut bland Sveriges högsta kaskadvattenfall. Det ska bli en utmaning. Då gäller det att vara på på tå, då har man bara en tagning. Annars går jag bara på att väntar på norrsken, stativ och mina Samyang objektiv väntar i hallen. Time Laps är något jag studerar och min kompis tycker jag snart ska fota upp för honom med serier på både måne eller solen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Wow, du har verkligen både erfarenhet och utrustning att variera och specificera ditt fotograferande. Det var roligt att läsa och tack för att du delar med dig!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.