Inget mer vinterbadande

Jag vinterbadade fram till och med den 17 december. Men slutade med det efter mitt läkarbesök.

Jag hade ju högt blodtryck (140/80) något jag aldrig haft i hela mitt liv. Så jag började rannsaka mig själv och fundera på vilka förändringar jag gjort som kan ha orsakat det. Och mitt kalla morgonbad i poolen var det enda jag kunde komma på.

Googlade lite, så klart. Och hittade artiklar där det tydligt framgick att om en har högt blodtryck så är det inte rekommenderat att vinterbada. Men också att vinterbadande kan sänka blodtrycket på sikt. Så jag tänkte att mitt morgondopp då kan påverka mitt blodtryck, åt endera hållet.

Nu har vi ju ett helt annat klimat här än i Sverige (artiklarna var på svenska), men vattnet i poolen är ju ganska kallt. Det var 12 grader den senaste gången (nu är det nere på 10 grader). Så jag tänkte, okej, det är ju en stor förändring för min kropp att kylas ner varje dag och sedan behöva ägna hela dagen åt att värma upp mig igen. För jag har verkligen blivit rejält kall och frusit mycket.

Med min egen blodtrycksmätare så såg jag direkt resultat. Jag fick i början samma resultat på blodtrycket som på vårdcentralen, men så fort jag slutade med morgondoppet i poolen så sjönk blodtrycket, som du kan se i nedan tabell.

Jag mäter inte längre varje dag, men de gånger jag mäter ligger jag runt 125/75 ungefär. Så med andra ord har min kropp inte alls gillat de där kalla doppen. Det är i alla fall min tolkning. Och eftersom jag fortsätter att mäta så lär jag ju se om det ändras igen.

Har ju alltid sagt att jag inte mår bra i kalla Sverige. Och det kanske även finns en fysisk förklaring. Kanske min kropp är gjord för ett annat klimat. Jag kan för lite om hur kroppen fungerar för att ens försöka analysera det här. Men för mig är det i alla fall en tydlig signal om att jag gjorde rätt som slutade bada i kallt vatten. Jag fryser mycket mindre sen jag slutade vinterbada!

Jag hade gärna badat varje dag året om, det sägs ju ge så många positiva hälsoeffekter. Men den här effekten är inte positiv och därmed så upphörde badandet exakt 5 månader efter det första doppet när poolen var klar. Nu längtar jag istället till första doppet när det blivit varmare i vattnet.

Har du kunskap om kroppens funktioner får du mer än gärna ge input i den här frågan i en kommentar!

Bild från oktober, det är grönt nu samt att det är en arbetsplats just där i trädgården nu.

Publicerat:

i:

36 svar till ”Inget mer vinterbadande”

 1. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Du har säkert gjort det som är bäst för din kropp just nu. Blodtrycksresultatet visar ju klart på det.
  Själv har jag varit vinterbadare i havet, inte här dock men hemma på Åland. Men jag testade aldrig något blodtryck, mådde enbart bra av det och fick bara varmt i kroppen efteråt. Men vi är olika och även som individ är man olik sig själv emellanåt beroende av hur tillståndet i övrigt är. Jag vet inte desto mera om kroppen så jag är absolut ingen som ska säga något alls.

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag märkte ju inte själv att blodtrycket var högre, men jag frös. Väldigt mycket. Kram

 2. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Jag har också läst om högt blodtryck och vinterbadande. Eftersom jag också medicinerar för högt blodtryck funderaderad jag en hel del över detta. Pratade med en som är ”riktig” vinterbadare (hugger upp en vak i isen i Sverige) och hon menade att här är det inte vinterbad när det är över 8-10 grager i vattnet. Men jag tror helt klart att kroppen påverkas. Bra du undviker det nu. Det blir snart varmare igen.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo det är vinterbad, för jag badar på vintern 🙂 Och temperaturen i vattnet är just nu 20 grader kallare än på sommaren. Så allt är relativt tänker jag. Förutsättningarna är så klart annorlunda i Sverige. Jag skulle kunnat kalla det kallbad istället. Men jag förstår absolut din kompis reaktion på ordet, då hon hugger upp en vak. Oavsett ordval så känns det rätt att inte bada just nu. Kram!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  så låga värden har jag inte, men jag är äldre, vården i alla fall nöjd med mig. Jag har läst artiklar om att vi kanske har för mycket kläder, att lite kyla är nyttig…

  Sonen utbildar sig till vildmarksguide, de har mycket säkerhetstänkande. Före jul terminens sista dag fick de hitta svag is, ramla i och ta sig upp… värsta var att klä på sig torrt i minus femton grader.
  Minns när jag tog körkort, obligatorisk halkkörning, bra övning i Sverige.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra du har ett blodtryck som vården är nöjd med! Tror det är väldigt individuellt hur en reagerar. Jag är väldigt känslig för fukt. Och för kalla bad tydligen 🙂 Bra övningar!

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   får medicin för blodtrycket, vågar inte vara utan… så många får stroke

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Bra att det finns medicin att tillgå! Nej det skulle jag inte heller våga vara utan om det är högt. Men inte värt medicin för att fortsätta vinterbada, slutar hellre med de kalla baden.

    1. Profilbild för Hanneles bokparadis

     Rörelse är bästa ”medicin” mot högt blodtryck och högt socker.

     1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är både roligt och bra att vara i rörelse.

 4. Profilbild för Mamma C

  Har ingen koll på kroppens funktioner. Men tycker det låter väldigt vettigt att sluta med baden när du ser ett positivt resultat av det.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, det var en enkel slutsats 🙂

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så bra om ett lite för högt blodtryck kan korrigeras med något så enkelt som att sluta bada den kallaste årstiden istället för att behöva äta mediciner året runt!
  Det som är riktigt bra för en del kanske inte alls är lämpligt för andra, snart kommer värmen tillbaka…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen ett enkel åtgärd. Ska prata med doktorn om det när jag träffar henne nästa gång i februari. Mediciner undviker jag gärna 🙂

 6. Profilbild för znogge

  Först och främst så ska blodtrycket alltid mätas vid samma tid för att ge ett rättvisande resultat. Dessutom så rekommenderas att man ska mäta det tre gånger per dag under en veckas tid för att få en helhet. Vinterbad är ingen nödvändighet även om många menar att det i förlängningen sänker trycket. Det låter jag vara osagt men man ska göra det som man mår bra av. Tänk på att inte dricka koffein- eller teinhaltiga drycker en halvtimme före mätning. Dessutom så ska man vila en stund innan mätning. Det här vet du säkert redan men mina tankar i alla fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din input! Jag har mätt det när jag kommit ihåg.. olika tider har det blivit. Ska se om jag kan få till en bättre rutin. Mäter alltid efter 5 min vila i alla fall 🙂

   1. Profilbild för znogge

    Sedan ska man räkna ut ett genomsnittsvärde per dag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Okej, bra att veta om de vill jag ska mäta flera ggr per dag. Är inte där än i alla fall! Tack

 7. Profilbild för Micke
  Micke

  Man påverkas ju olika av det där vinterbadandet har jag förstått.
  Har bekanta som sysslar med sådant här, själv har jag vinterbadat en gång som liten pojk, ramlade i en isvak.
  Lärde mig min läxa där. 😉

  Man ska alltid göra det man mår bra av, absolut.

  Ha nu en underbar dag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch, det var riktigt kallt vatten då i vaken. Otäck upplevelse förstår jag. Detsamma!

 8. Profilbild för Marianne

  Hur vinterbad påverkar blodtrycket har jag ingen aning om, nu har du ju konstaterat vad som gäller för dej och det är ju bra. Men ska blodtrycket påverka att vi fryser? Det låter logiskt, eller tror du att det är en tillfällighet? Jag får alltid höra att mitt blodtryck är perfekt men jag fryser väldigt ofta för jag hatar att ha tjocka kläder som gör att jag känner mej instängd och orörlig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kan påverka verkar det som när jag googlar. Men behöver ju verifieras av läkare så klart 🙂 Hatar också tjocka kläder, känner mig väldigt lätt instängd! Kul att läsa att du är liakdan.

 9. Profilbild för Ingrid

  Jag har ganska kallt i min lägenhet. Jag vet att det inte är någon idé att klaga, för värmen ligger på 20º ungefär och det lär man få nöja sig med. Men sitter man stilla är det för kallt och jag är ständigt lite frusen trots dubbla tröjor. Mitt blodtryck är också lite högt. Kan det bero på att jag fryser???
  Där fick jag något att tänka på och diskutera med läkaren om.
  Ha en fin tredjdedag jul!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så kallt! Om jag tolkar Googles resultat rätt så kan det påverka. Vore kul om du vill återkoppla när du pratat med din läkare om det, en helt klart mer pålitlig källa 🙂 Detsamma!

 10. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Skönt att trycket blev normalt då du slutade att vinterbada
  Du får njuta av behagliga bad snart igen =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var ju skönt det var lätt fixat 🙂 Hoppas det fortsätter vara bra framöver också.

 11. Profilbild för Barbro

  Intressant.
  Alltså det där med blodtryck – det är inte lätt att förstå sig på.
  Jag tar mitt då och då (när jag har suttit en stund i tv-fåtöljen), bara för att se så att det inte har hänt något anmärkningsvärt.
  När jag ser vinterbadare på tv m.m. så brukar jag tänka: det där ser på gränsen till farligt ut, men jag antar att man ska ha en längre tids tillvänjning.
  Jag avstår (också).
  Instinktivt känner jag att det inte skulle vara så bra för mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har dålig koll på hur det funkar i kroppen eftersom det alltid varit bra. Men nu får jag anledning att lära mig mer och det är ju så spännande med livets olika händelser. Vad skönt att du avstår om du känner att det inte är bra för dig. Jag saknar inte heller morgondoppen nu när jag låtit bli i 10 dgr. Skönt!

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag hade tacksamt tagit till mig vilken ursäkt som helst för att slippa kalla bad 😀 Men så är det ju inte för dig och då är det synd att du inte kan fortsätta hela vintern. Du har säkert rätt i att kallbaden inte är bra för ditt blodtryck och bevis syns ju i din statistik. Jag har ingen medicinsk kunskap men vi är många som vittnar om hur vår värk lindras rejält och i vissa fall nästan försvinner när vi är i varmare klimat. Så har det varit för mig också och kroppen mår fortfarande bra i värmen. Jag måste ha en tens på bröstryggen när jag är ute en stund här i Sverige men jag hade aldrig ens med den på våra solresor. Men tyvärr klarar inte huvudet längre av värmen och jag löper förhöjd risk för hudcancer så därför har jag varit tvungen att avstå från den värmen. En av livets alla prioriteringar.
  Nu har du något att längta till och njuta av när temperaturen höjs och att vänta på något gott…
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahhaah, jag ville verkligen försöka. Det var skönt efteråt, tills jag tröttnade på att frysa. Men nu saknar jag det inte så det är helt okej att ha slutat med det. Kan klicka ur den på checklistan 🙂 Det gäller ju att hitta rätt bland sina prioriteringar och som vi konstaterat tidigare har vi båda landat där vi mår som bäst. Ja, jag längtar tills det blir varmare! Kram

 13. Profilbild för Ajli

  Vad rackarns, man har ju hört om alla hälsofördelar med att bada kallt men jag kände inte till de potentiella nackdelarna! Vilken tur att det så tydligt sänks nu när du slutat… du får ta fortsatt hand om dig och njuta av poolen i sommar istället 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Är nog väldigt individuellt hur en reagerar, och som jag gillar ju värme, även min kropp tydligen 🙂 Tack, jag längtar till sommaren!

 14. Profilbild för Susjos

  Jag som är utbildad sjuksköterska och barnmorska borde ju veta, men det där med blodtrycket är väldigt komplext. Nu jobbar ju mest med nyförlösta kvinnor, där en del har/haft havandeskapsförgiftning, vilket ofta innebär högt bltr, vi är nöjda med ett bltr på strax under 140/90! Vi vill också att kvinnan ska ha vilat i 15-20 minuter innan man tar blodtrycket i höger arm, halvsittande och ej ha benen korsade, och inte prata under tiden.
  Dina blodtryck visar ju tydligt att det blivit lägre när du slutat bada kallt. Kroppens blodkärl drar ju ihop sig när det blir kallt, då ökar blodtrycket.
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din kommentar! Jag vilar i några minuter bara, men sitter utan korsade ben och tar i höger arm. Pratar gör jag inte heller. Så några rätt då i alla fall. Och förklaringen om blodkärlen, tack så mycket!

 15. Profilbild för Veiken

  Det där med blodtrycket är väl en hel vetenskap. Jag kan ingenting, MEN jag medicinerar mot högt blodtryck. När jag är i Sverige har jag en dos. Efter två dagar här måste jag halvera dosen eftersom värdena blir 95/55 eller liknande. Tar det på egen risk, men värdena blir perfekta.
  Alltså kyla höjer trycket och värme sänker det!
  Bra då att du slutade med vinterbad!
  Usch detta blev långt! 🙈

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt du kan ta mindre medicin i Thailand. Kyla vill jag inte ha och inte heller min kropp tydligen 🙂 Tack snälla för din kommentar, inte alls för långt!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.