Odlingsråd från odlare i närheten

Jag har fått odlingsråd från en brittiska som bor 15km från oss och hon odlar professionellt, säljer blommor och grönsaker till Michelin-kockar i Algarve.

Ett inlägg i Facebookgruppen för engelsktalande i Ourique om begagnad bevattningslang fångade mitt intresse, jag såg att det var Jeanie som sålde och vi har varit i kontakt tidigare, träffats på ett par marknader bland annat.

Kontaktade henne och åkte dit och fick en rundvandring i trädgården. Hon berättade allt möjligt om planteringarna, om sitt liv och hur svårt det är att odla här! Jodå, du läste att odla i ett klimat som har så heta somrar och vintrar med vårklimat på dagen och kalla nätter är en utmaning.

Odlingråd & ny kunskap jag fick

  • vinterodling: dagstemperaturen så här torra och milda dagar på vintern lockar växterna att växa, men sen fryser på natten. Om en då väljer att odla i polytunnel istället så kan plantorna slippa frosten men det finns ingen garanti säger hon. Bevattning bör ske på dagen när solen skiner så det översta lagret av jorden hinner torka upp för att förhindra att det fryser
  • sommarodling: på sommaren brinner mycket upp i den heta solen. De svarta bevattningsslangarna skickar ut kokande vatten till plantorna om en inte tänker sig för
  • inga problem att plantera om mina kronärtskockor som nu står i sålådor men behöver större plats. Dessutom ska jag räkna med att de bara ger god avkastning i 4 år
  • skalbaggar, vita flygare, kålfjärilar och sniglar är de skadedjur som hon drabbas värst av
  • såkalender för Californien passar bra att använda här där vi bor.
  • en del grönsaker har hon vissa perioder inte lyckats driva upp från frö, utan köpt pluggar från Algarve

Inte för att jag gläds åt att hon har problem med sin odling, men det förklarar varför det inte går så bra för mig heller nu på vintern, inte ens i hennes polytunnlar frodades det. Kålplantorna var större än mina, men ändå inte särskilt stora. Hon har ett kallare klimat än vad vi har, då hon är närmare bergen, men hon har också ett par tunnelväxthus.

Och ja, jag köpte många meter med begagnad bevattningsslang som jag hoppas vi kan få glädje av till våra befintliga och kommande träd.

Köpte även 4 sparrisplantor av henne, vet att det tar tre år innan vi kan skörda av dem men nu har jag plantor i alla fall. Glömde fråga hur jag ska sköta dem, men ska skicka henne en fråga på WhatsApp. Sen fick jag en annorlunda rosmarinsplanta också.

Bilden visar en av mina tre kronärtskockor, otroligt vackra blad!

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.