vegansk pastej leverpastej

Vegansk pastej, ett grymt bra recept

Jag har fått ett fantastiskt bra recept på vegansk pastej (som smakar leverpastej!) av Kicki som läser denna blogg, precis som du.

Hon skrev receptet som en kommentar till inlägget Lutfisk i blöt? Nej, men oliver så därför känner jag att jag kan dela det med er alla, bara lyfta fram det lite mer för det är ett ruskigt bra recept om en älskar leverpastej men inte äter lever. Receptet är dessutom glutenfritt och veganskt så det passar för många. I Sverige köpte vi alltid Huj! pastej, men det finns inte här i Portugal och nu kan jag göra min egen! Som vegetarian finns det flera saker som jag kan sakna, som leverpastej och bacon. Att då hitta substitut gör mig väldigt lycklig 🙂

Kryddpeppar hittade jag inte i affärerna här där vi bor, så beställde från nätet. Men vet av tidigare kommentarer att det ska finnas i affärer med stort utbud, typ Auchan eller Continente. Mejram hade vi inte hemma – har aldrig använt den kryddan, så det behövde köpas också innan jag kunde prova. Och nu har jag äntligen gjort detta och kommer göra igen och igen…

Favoritfrukost!

Vegansk pastej som smakar leverpastej

Mängd: ca 2 dl (men jäster i ugnen så formen/formarna behöver rymma mer än smeten så det finns utrymme att jäsa.

Kicki brukar göra 4x detta recept och frysa in i bitar. När hon tinar blandar hon in lite havregrädde för att få en mer bredbar konsistens. Jag har hittills bara gjort en sats, delade upp den i två mindre skålar (har väldigt ont om värmetåliga formar) och de räckte precis. Eftersom vi båda gärna äter detta kommer de här två burkarna ta slut på några dagar. Så större sats blir det här också framöver (då har jag också en form som passar bättre 😀

Under det fluffiga täcket finns en slät och smarrig vegansk och glutenfri pastej

Ingredienser

2 dl havregrädde (jag använde soya matlagningsgrädde)
1 dl havregryn
1/2 dl ströbröd
25 g jäst
1/2 tsk kinesisk/japansk soja
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad mejram
1 krm mald kryddpeppar
vitpeppar
1 msk hackad purjolök
1/2 msk gräslök.

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Mal havregrynen till ett mjöl. Jag använder min Vitamix blender till det.

Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet. Jag använde min blender, vilket jag tänkte är.bättre för att få den riktigt krämig och slät, vilket jag gillar.

Smörj en form som rymmer 5 dl och fördela smeten däri. Ställ in pastejen i mitten av ugnen och grädda den i en timma.

Låt svalna och dela i bitar och frys om så önskas.

Så tacksam för det här receptet Kicki, varmaste tack!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Vegansk pastej, ett grymt bra recept”

 1. Profilbild för Ingalill
  Ingalill

  Det ser riktigt gott ut, det ska jag testa. Om du saknar bacon har jag ett bra recept som smakar som riktig bacon. Vet att alla ingredienser finns i Sverige, kanske också i Portugal, annars finns det mesta att finna på nätet idag.

  Bacon på rispapper

  Rispapper
  Ljummet vatten till blötläggning
  Jag lägger dem i stekpannan som har bra storlek till det runda papperet.

  Ingredienser till marinad
  2 msk teriyakisås
  2 msk sweet chilisås
  ½ tsk liquid smoke (står ofta på samma hylla som BBQ såser)
  2 msk rökt paprikapulver
  1 dl vatten
  4 msk b-jäst (det som heter näringsjäst är samma sak)
  1 tsk vitlökspulver (kan uteslutas om man inte tycker om vitlök)
  svartpeppar

  Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en skål och sätt ugnen på 250 grader.

  Förbered en plåt med bakplåtspapper. Lägg 3 rispapper på varandra och blötlägg. Det bör vara 3 lag, med ett eller två lag blir det svårhanterligt. Ta upp pappret när det har mjuknat och pressa försiktigt ut överblivet vatten. Jag brukar lägga det några sekunder på en kökshanduk.

  Klipp rispapperet i 2-3 centimeter breda strimlor.

  Doppa sen strimlorna i marinaden och lägg dem på plåten. Grädda i ungefär 5-8 minuter. Du får prova dig fram hur länge, ugnar är ju så olika.

  Bom apetite

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Wow, tack! Det ska vi definitivt prova! Jag har alla ingredienser hemma utom liquid smoke, men hoppas vi kan hitta det.

Vädret

Ourique, PT
11°
Klart
06:1720:41 WEST
TorFreLörSönMån
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
29°C / 11°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.