kalla hus i portugal

Kallt & fuktigt i Portugiska hus på vintern

Jag har varit inne i flera portugisiska hem med bara en eldstad som värmekälla. Det är kallt, väldigt kallt!

Vi har alltid fascinerats av att portugiser (och spanjorer) använder vinterjackor på vintern i detta varma klimat. Men nu förstår jag varför. Deras kroppar är gissningsvis helt nerkylda av bristen på värme inne i sina hus. De har en öppen spis, ja du läste rätt. En. Den är oftast i köket eller i vardagsrummet. Det rummet är varmt när det brinner, eller rättare sagt ett tag efter att brasan tänts. I resten av huset kan temperaturen vara 13 grader kanske (gissar) och dessutom väldigt fuktigt. Och är de inte hemma på hela dagen så är det ingen som eldar.. att då komma hem från jobbet vid 18-tiden kanske och först då kunna sätta igång en brasa.

I lägenhetskomplex är det kanske helt annorlunda, det har jag ingen erfarenhet av. Jag pratar om hus, townhouses och fristående. Även vårt hus när vi köpte det.

Påpälsade portugiser

Om du varit på Iberiska halvön så ser du hur människorna sitter utanför sina hus påpaltade med kläder, det är troligen för att det är varmare ute än inne.

Även om vi svenskar tycker det är ett fantastiskt vinterklimat här så är det ändå vinter. Och nätterna är kalla även om vi på dagen kan njuta av temperaturer mellan 14-18 grader. När solen lyser varmt och skönt kan vi t.o.m vara i bara T-shirt om vi är i lä i trädgården eller när vi jobbar oss varma. Det är även dagar där Roger slänger av sig och arbetar eller solar i bar överkropp. Men när solen går neråt kryper även temperaturen snabbt.

Solens strålar räcker inte för att värma upp husen på vintern, husen är byggda för att klara 8-9 månader av värme. För på sommaren är det underbart att ha hus som svalkar, där en kan komma undan värmen.

En eldstad gör inte vintern behaglig inomhus, men portugiserna är vana vid att ha flera lager kläder på sig även inne. Vi är innerligt tacksamma att vi valde att investera i ett komplett värmesystem med element i varje rum. Vår första tanke var en pelletskamin i vardagsrummet bara. Det finns lösningar med kaminer som sprider värmen vidare till andra rum samt golvvärme (kanske många fler lösningar som jag inte har koll på) som gör att en inte behöver frysa inomhus. Men det är mycket pengar för en fattig portugis.

Inte bara kallt, även fuktigt

När det inte finns mycket värme och ofta helt obefintlig ventilation så blir det enormt fuktigt inne. Det är hög luftfuktighet ute och den kryper in. Så kylan känns ännu kallare och det blir rått inne.

Trots att vi har element så blir det fuktigt inne även hos oss. I sovrummet kör vi med avfuktaren en stund varje morgon, för att få bort nattfukten. Vi hade svarta prickar i ett hörn i taket en dag, så vi förstod att det ar fuktigare än vi upplevde det, därav att luftfuktaren numera är igång. Fuktmärkerna har vi tvättat bort.

Sen beror ju fukten på hur varmt en väljer att ha det inne, vi har 20-22 grader inne. Varmare behöver det inte vara tycker vi, vi har koftan på, filtar i soffan och tofflor på fötterna.

Ska du hyra en bostad i Portugal över vintern så kanske du vill kolla upp det där med värmen ordentligt först. Samma sak om du ska köpa en fastighet, värmesystem är inte gratis, men en skön investering.

Publicerat:

i:

,

6 svar till ”Kallt & fuktigt i Portugiska hus på vintern”

 1. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Jag minns att jag aldrig frusit så mycket under januari och februari som jag gjorde när vi bodde i Cascais.
  Tjocka väggar men englasfönster gjorde att fukten trängde in, Klädde på mig tröja och sockar när jag kröp ner i de fuktiga lakanen på kvällen. Brrrr när jag tänker på det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan förstå det!

 2. Profilbild för Anette

  Usch ja. Rått inomhusklimat är vidrigt. Att krypa ner i en kall och fuktig säng är hemskt.
  Även i Italien kan hemmen vara ruggiga på vintern.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det är inte roligt, jag kan tänka mig att det är likadant i Italien.

 3. Profilbild för Jojo
  Jojo

  Jag bodde i norra Portugal en vinter, i lägenhet. Kallt och fuktigt som du beskriver. Stengolven var iskalla, värmen försvann genom englasfönstrena och tvätten ville aldrig torka.
  Min portugisiska mormor som bor i samma stad sitter hela dagarna i det varmaste rummet med ett litet värme-element framför sig och en värmeflaska i ryggen.. Jag förstår inte hur portugiser står ut, men de har helt enkelt inte samma syn på vinterkyla som vi i norr, även om de också huttrar o fryser

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tänker att de portugiser som lever så inte vet något annat, de är uppfödda med det och det blir en livsstil det också. Sen har de flesta ju inte råd att göra något åt det, ens om de skulle vilja.

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.