odla chili

Chili odling, skörd och förädling 2021

Chili och paprika ska sås tidigt på året då de har lång utvecklingstid. Jag var sen men fick massor av skörd ändå!

Chiliplantorna är nog de som mått bäst i mina sålådor under 2021, i alla fall när de väl fick komma ut i sålådorna. Allt vi skördade under 2021 var bonus eftersom vi fokuserade på huset och inte odlingarna.

Odling

Jag köpte en påse röd chili i någon byggvaruhandel, vet inte vilken sort det är. Fick ner fröna först i mitten av april, vilket är för sent. Jag hade inte sålådor att plantera ut dem i förrän i slutet av juli. Chili älskar värme så när de fick sommarens härliga värme, vatten och näring så tog de fart ordentligt. Jag hade många plantor som jag fördelade lite här och där i de nya sålådorna.

Jag gödslade en gång i månaden ungefär med Bokashivatten. Chili har väldigt ytligt rotsystem, så om de blåser mycket behöver de stöd. Jag hade några plantor jag stöttade upp när de började luta. Dessutom torkar de fort ut eftersom rötterna inte går djupt, men de har fått vatten varje dag av mig.

Inga skadeinsekter.

Så många chilifrukter på varje planta, detta är bara en liten del av plantan.

Skörd

Den 1 september skördade jag min första röda chili här i Portugal. Så trots att jag var sen med sådden och sedan sen med att plantera ut dem så har vi fått en helt galen skörd. Jag satte många plantor med hopp om att inte behöva odla just chili varje år eftersom de går utmärkt att frysa.

Jag försökte att skörda när frukterna precis blivit helt röda, för att få dem ungefär i samma styrka, så det är lättare att dosera i maten. Men den taktiken funkade bara i början, då jag senare skördade både gröna och röda, och allt däremellan.

Skördade varje vecka ända in i december, då jag faktiskt gav upp och rev ut plantorna och klippte ner i komposten. Jag hade kunnat skörda mer eftersom vintern är så mild, men jag har så det räcker och det tar tid för frukterna att mogna nu och frågan är hur det påverkar smaken. Det är svårt att slänga levande plantor! Jag gav bort flera stycken, det går utmärkt att fortsätta skörda år efter år på en chiliplanta. Jag vill inte ha en krukväxt som behöver plockas in och ut (beroende på frosten), så jag sparade ingen till mig själv. Kan ju så nytt när jag vill ha mer eller annan sort av chili.

Jag har också gett bort skördad chili i mängder. Vi har mer än vad vi behöver. Fortfarande.

Många gröna frukter

Förädling och matlagning

Tre stora påsar med både grön och röd chili ligger i frysen. Den gröna är samma sort som den röda, men har inte mognat klart innan skörd. De är med andra ord inte så starka, men de smakar gott.

Jag använder chili i många maträtter. Gör en del grönsakssoppor och där slänger jag i en eller två hela chili som antingen bara får koka med och plockas ut innan servering, eller så mixar jag ner dem tillsammans med grönsakerna. Beror lite på vad det är för soppa. När vi äter tacos använder jag också chili, både i linsröran och tillsammans med majsen.

Har även gjort 11 burkar inlagd chili. Perfekt ”gå bort”-present men det är också en väldigt god smak som variation till den färska (frysta).

Lärdomar till nästa gång

Börja tidigare!

Publicerat:

i:

4 svar till ”Chili odling, skörd och förädling 2021”

 1. Profilbild för Maria - Wikers Liv

  Jag skulle nog faktiskt också vilja odla en del, men har ”försökt” och gett upp. Vi bor i hus och jag kan så frön här hemma, men så tillbringar vi ju en hel del tid på västkusten i vårt andra hem, och då blir det inget bra med det man sått där hemma… Samma sak tvärtom, om jag skulle odla på den lilla tomten på västkusten. Jag kan så på våren/försommaren en helg, men sen då… 😉 I-landsproblem? Vår tanke och plan för framtiden är att på sikt sälja både huset på västkusten och detta som vi bor i (Uppsala-trakten) och byta det till ett hus i skärgården här i närheten. DÅ vill jag ha ett växthus och odla och inte bekymra mig om att buskar och blommor slokar efter semestern och barnens ”blomvaktande” 😉
  Tack för ditt erbjudande om hjälp att flytta min blogg. Det är faktiskt just WordPress jag har i tanken att byta till. Vi har redan en hemsida för vårt fjällhus där, så känns logiskt att byta till dem. Yngsta dottern ska hjälpa mig att kolla på detta när hon har tid. Jobb, träning och häst kommer emellan 😉 Om det drar ut allt för mycket på tiden, får jag väl försöka lite själv 😉
  Jag ska titta runt lite mer på din blogg och läsa vidare!

  Ha en fin dag!

  //Maria

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen inte lätt med odling om en inte kan sköta om den, den kräver ju en del omvårdnad. Vad bra du kan få hjälp av dottern med flytten!

 2. Profilbild för ANette

  Ja, nu drar väl odlingssäsongen i gång.
  Själv har jag lite samma problem som Maria- Wikers liv, jag vill liksom vara överallt.
  Viss odling både i villaträdgården och i Italien ägnar jag mig ändå åt.
  Med tiden ska jag bli mer som du men det får bli som pensionär ????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja odling kräver ju både planering och tid, men kanske framförallt prioritering 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.