odling

Odlingssäsong ”vår & sommar” är igång!

Nu har jag dragit igång odlingssäsongen för vår och sommar. De kommande månaderna är fokuset odling & vattning.

Lite smygstart har jag haft, för potatis satte jag redan i februari och sötpotatis började jag rota i köket redan i januari faktiskt. De ska planteras ut i april.

sötpotatis

I söndags (10 mars) köpte jag alla pluggplantor på marknaden i Brunheiras (Milfontes). Det var dyrare i år och plantorna var större. Betalade €33,- för allihop, så ändå billigt.

Vitrinskåp på balkongen

På balkongen så har jag ett vitrinskåp. I måndags så planterade jag om utvalda pluggplantor till lite större krukor och de har jag ställt på brickor och ställt in i vitrinskåpet, som har morgonsol. Där inne finns nu tomater (5 sorter, på bild nedan ser du vilka), aubergine, chili (2 sorter), röd paprika, gurka (2 sorter) och zucchini. De ska få stå där och götta till sig tills nattemperaturen är mer pålitligt över 10 grader, i april någongång.

Det är första året som jag gör så här med alla de värmeälskande plantorna. Tänker jag kanske kan tjäna någon vecka eller två om de slipper frysa nu i början av säsongen. Dessutom var plantorna mindre förra året och jag tänkte de kunde få växa till sig där inne i skyddad miljö. Men de som driver upp plantorna har lyckats få dem stora tidigare i år, smart av dem då de kan ta mer betalt för större plantor.

Jag kan inte köpa plantor redan i februari, då är det för kallt även i vitrinskåpet och stor risk för längre perioder av regn och moln, vilket alltså inte ger den värmen som plantorna vill ha. Och frostrisken på morgonkvisten finns ända fram till mitten av mars.

Sålådorna

Sålådorna är förberedda inför årets sommarodling, men har inte lagt på någon ny jord i år så jag har gödslat så gott jag kan med bokashi och bokashivatten. Hoppas det finns tillräckligt med näring i jorden för att få en bra skörd ändå. Den här säsongen så skippar jag alltså att toppdressa. Nästa år kanske jag har lite egen kompostjord. Katterna hjälper till med gödslingen också.

Resterande av pluggplantorna planterar jag ut i sålådorna efterhand, de står i en balja med fuktig jord på verandan i väntan på att komma ut till sin plats. Det som jag köpt och inte förodlar i vitrinskåpet är sallad (2 sorter), spetskål, purjolök, spenat, koriander, rödbetor och mycket sommarlök.

I sålådorna finns redan sparris (som vi skördade för första gången i måndags), gullök och vitlök. Dessutom en av förra årets aubergineplantor som verkar ha överlevt vintern fint då vi inte haft någon frost den här vintern. Skördade faktiskt ett par frukter i december och nu finns det två frukter till på gång. Lite persilja finns också kvar från plantorna jag satte i höstas samt svartkål.

En äldre bild på några av sålådorna

Bevattning

Än så länge är det fuktigt i jorden i sålådorna så det behövs inte mycket bevattning, men när jag precis planterat så får de så klart en rejäl skvätt. Kanske det kommer lite regn här och där och hjälper till, men annars så är bevattning varannan eller var tredje dag som gäller den första tiden och sen blir det varje dag, ibland både morgon och kväll om det blir riktigt varmt.

Lite mer..

Kommer även att så på friland i sålådorna men även i planteringarna framför huset, eftersom jag inte fyllt upp dem med perenner så kommer jag nyttja dem för att prova så bland annat kikärter och försöka skapa mer blomning för att locka insekterna med lite sommarblommor.

Och så ska vi sätta upp stöd för tomater och gurka, jag håller på att olja materialet som ska användas till det.

Det är så roligt att få pyssla om mina odlingar igen!

Publicerat:

i:

36 svar till ”Odlingssäsong ”vår & sommar” är igång!”

 1. Profilbild för Madde

  Egenodlat är så gott. Sen smakar allt bättre ner igenom, och det beror säkert på värmen och solen vi saknar här uppe i norr.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det, det har du så rätt i.

 2. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Så roligt att få följa detta från början (för mig, som inte varit med tidigare). Det är just detta med odling, som lockar mig i mina tankar om att vara på vårt ställe på Costa Blanca mer lite senare i livet.
  Smart med ett vitrinskåp!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska försöka vara lite bättre på att dokumentera odlingen i år, förra våren hade jag så stort fokus på fotograferingen. Vitrinskåpet är toppen, det är av plåt och inköpt på IKEA.

 3. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Oj, vad mycket kul, spännande och gott du har att se fram emot 😀 Massor av arbete men ett intresse känns oftast inte som jobb och med odlingar händer ju något hela tiden. Jättekul att få följa och se resultatet 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Varje odlingssäsong är som ett oskrivet blad och jag är alltid så förväntansfull. Ska försöka vara bättre på att beskriva det den här våren/sommaren. Kram

 4. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Du är verkligen igång, härligt! Håller tummarna för en riktigt bra och lång säsong med god skörd.
  Jag har också tänkt köpa mina plantor, men det dröjer tills det är dags . Ha en skön torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är så härligt! Tack så mycket, snart är du igång också. Tack detsamma!

 5. Profilbild för Znogge

  Så härligt att ”vårbruket” är igång igen. Spännande med så mycket men ni odlar ändå i ganska så stor skala. Hoppas att det blir en bra säsong. Fint att kunna starta så pass tidigt och så smart med vitrinskåpet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är härligt! Odlar en hel del och njuter verkligen av det egenodlade på tallriken sen. Det är underbart att vi har två odlingssäsonger. Tack!

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kul! Själv funderar jag på kyliga nätter och sniglar… frön har jag köpt, inget ätbart.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jättekul! Sniglar har jag plockat hela vintern, dock inte mördarvarianten, men stora snäckor och åkersniglar äter upp mina plantor i blomplanteringarna om jag inte håller efter.

 7. Profilbild för Sina Farhat
  Sina Farhat

  Fint!
  Här i kalla och gråa sverige så satte jag tomatfrön igår (onsdag) i jorden så att dom kan växa upp inomhus och göra sig redo att ta sig ut när värmen kommer till oss här uppe!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt med tomatsådden, inga chili i år? Fast de har du ju säkert redan sått tidigare då tänker jag 🙂

   1. Profilbild för Sina Farhat
    Sina Farhat

    Det har blivit mera att jag via en mal använder torra peppar kryddor, nu senast fann jag en vitlöks peppar som är så trevlig att hälla i maten.
    Tomaterna ska få mycket större ytor i balkongen i år så om allt går bra så blir det en bra mängd körsbärs tomater att skörda.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Vad gott med en massa körsbärstomater. Jag torkar och konserverar mycket körsbärstomater.

 8. Profilbild för Sara i Barcelona

  Så mysigt! Våren är här 😀 Lycka till med alla dina odlingar <3 Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det! tack! kram

 9. Profilbild för Ulla

  Ser så härligt ut med dina odlingar! Sötpotatisen är fin som växt också. Jag har provat att sätta en sötpotatis bara för skoj skull. Det var flera år sen, kanske dags att prova igen. De har så fina blad.
  Jag har satt igång lite med mina små ”odlingar” också. Några tomater och lite blommor har jag sått.
  Slingerpilört har jag köpt frö till men lite tidigt att så den ännu. Den kan man så direkt där man ska ha den. Ska bli spännande med den.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja sötpotatisen är jättefin som växt. Vad kul du har köpt frö till slingerpilörten, hoppas den kommer trivas. Tack detsamma!

 10. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Det slår mig att vi har väldigt olika temperaturer den här årstiden. Här är det som kallast nattetid plus 15 grader men jag vet ju att ni får oerhört mycket varmare hos er när sommaren väl är här igen.
  Så kul att få se dina odlingar, att läsa om planerna, sånt jag också sysslade med när vi bodde i Geta. Fint att få följa dig i dina ambitiösa odlingsplaner och odlingar. Lycka till!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har väldigt olika klimat. Ni har fuktigt och jämnvarmt medan vi har fuktig mild vinter med frostrisk när det är klart väder samt heta och torra somrar 🙂 Ska försöka bli lite bättre på att berätta om odlingarna den här gången. Tack, kram!

 11. Profilbild för Mamma C

  Då var säsongen igång för egenodlat.
  Så smart med vitrinskåpet.
  Ha en bra torsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, så härligt att det nu är igång. Tack det funkar fint med vitrinskåpet. Varit en bra dag, tack! Kram

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så härligt att stå inför en ny odlingssäsong. Jag minns så väl hur det var när vi hade byggt i Varnhem och hade en stor köksträdgård, vilka förväntningar och så skoj när man kunde börja skörda! Vitrinskåpet måste ju vara toppen som miniväxthus.
  Lycka till! Blir skoj att följa odlingarna i sommar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är härligt! Vitrinskåpet är i plåt och glas, så det är verkligen som ett miniväxthus. Tack!

 13. Profilbild för Susanne

  SÅ mycket spännande du odlar 🙂 Det är verkligen något speciellt med egenodlat och att bara gå ut i trädgården för att hämta det ätbara. Ska bli superspännande att följa din fina trädgård.
  Här hemma är det fortfarande kyligt även om temperaturen kan smyga upp till 5-8 grader ibland. Men nätterna är fortfarande kalla och igår morse vaknade vi till snötäckt mark, igen… Min dotter odlar mycket och har det som intresse och hon tipsade mig om en gurkgardin som låter spännande. Jag har vårstädat min inglasade veranda och piffat upp med lite mer färg. Där inne är det skönt att sitta när det börjar bli varmare på dagen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att din dotter gillar odling och kan tipsa om sorter. Gurkgardin? Kan tänka mig det blir väldigt härlig vårkänsla på verandan. Egenodlat är det bästa!

   1. Profilbild för Susanne

    Du kanske redan kollat på Google men annars kommer en länk på Gurkgardin Tror faktiskt det kan vara riktigt trevligt om man hittar rätt plats 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag googlade aldrig, så tack för länken. Ser jättefint ut!

 14. Profilbild för Anita

  Tycker det är så roligt att läsa om dina odlingar. Det ser så fint ut i ditt lilla vitrinskåp. Tror det är en bra idé du har där. Plantorna ser fina ut. Sötpotatisens groddar med sina blad är riktigt fina. Själv har jag ännu bara sått chili och paprika men dom plantorna tar sig bra. Har en växtpyramid med belysning med gott om plats för plantorna … än så länge.
  Ser fram mot att följa fortsättningen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska försöka få in lite fler odlingsinlägg den här våren/sommaren. Kul att dina plantor växer på bra under belysningen.

 15. Profilbild för Micke
  Micke

  Eget odlat är ju alltid godast och tom roligt ju.
  Snart dags för frugan att sätta igång tror jag, minns inte hur hon lagt upp det där riktigt i år.

  Ha nu en fin eftermiddag. 🙏

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen godast och dessutom roligt. Kul att ni också odlar lite eget på balkongen. Tack, det blev en fin eftermiddag.

 16. Profilbild för Marianne

  Känner igen känslan när en kan börja med förberedelser inför odlingen.
  Jag längtar hem för att vårpyssla och förbereda inför sommaren.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en skön känsla! Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
23°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.