Oktober (outobro) 2021

Ytterligare en månad har passerat. Tiden springer verkligen fram och hösten är här med besked.

Vad har hänt i oktober då? Generellt har det väl varit som vanligt, mycket arbete i trädgård och med våra projekt. Men även lite annat har vi allt gjort.

Några inlägg som tagit extra lång tid att skriva är det om vår by, där jag samlat på mig kunskap efter hand innan jag valde att publicera det. Och inlägget om vad det kostar att bo i Portugal var också tidsödande men förhoppningvis väldigt användbart för några av er. Sen kändes det bra att förklara vår arbetssituation, då frågor kommer titt som tätt.

Projekt

Det är många projekt som är pågående just nu, vi är inte så noga med att slutföra alla påbörjade projekt då vi prioriterar lite fram och tillbaka. Samt att några projekt inte kan färdigställas förrän vi (Fernando) lagt klinkers på plattan runt huset. Vilket sker i november månad.

Hönshuset som förvaring är det enda byggprojektet som blivit slutfört i oktober. Men vi städade även på balkongen så den är användbar igen. På sidan med alla våra projekt kan du se vilka som är pågående. Jag jobbar mest med att fylla de sista sålådorna och Roger murar ram runt planteringen vi ska ha framför huset.

Vi har också påbörjat processen med att se om vi kan bygga ett garage där vi vill ha det. Den fadosjungande arkitekten arbetar för oss med kommunen just nu.

Utflykter & vänner

Vi har varit i Albufeira ett par gånger på grund av synundersökningar och fix av glasögon. De hämtades i slutet av oktober i samma veva som vi besökte ett par vänner som köpt hus i Silves. Jättekul att se hur det ser ut nu och sedan jämföra efter de fått gjort det som de vill göra.

En lördag gjorde vi en dagsutflykt till Estremoz, även där hängde vi med vänner när vi spanande in marknaden, deras fastigheter och strosade runt i stan.

Vi fick även besök av våra vänner från Helsingborg som bor i sin husbil här i Portugal på vinterhalvåret, de stannade en natt på vägen ner mot Luz.

7,5 meters husbil får plats fint på vår parkering.

Och den sista oktober hade vi besök av ett par engelska vänner som bor i sin husbil i Spanien. De passerade oss på vägen till Algarve och ville komma förbi, så vi hängde ihop hela söndagen, käkade, spelade spel och hade det allmänt gött. De sov i sin husbil och åkte vidare på måndagen.

Portugisiska

Kämpar på med vårt nya språk. Har gjort några inlägg om det för att själv träna och berätta om svårigheterna. Men har förstått att många uppskattar de inläggen i sin egen språkutveckling.

Det jag saknar mest vad gäller utvecklingen är att ha en samtalspartner så jag åtminstone 1-2 ggr per vecka kan prata med en portugis som rättar mitt uttal. Ska leta reda på en!

Vädret

Graferna från vår väderstation visar att oktober varit en fantastiskt skön månad. Regnmätaren fick sig ett spel en solig dag, så därför är den stapeln borttagen.

Temperaturen har gått över 30 grader många dagar och nattemperaturen har sjunkit en del i slutet av månaden.
Det är fuktigare med dagg på morgonen. Blå linjen är dagtid.
Det regnade 8mm den 4/10, 0,1 mm två ggr i mitten av månaden och sista helgen när det var gulvarning för regnoväder fick vi totalt 22.3 mm under tre dagar.
Det blåser lagom mycket här hos oss.

Vi ser i prognosen att det blir svalare i början av november efter regndagarna. Men hoppas vi får njuta av solen många dagar även i november.

Odlingar

Har berättat om hur odling och skörd gått för gurka och butternutsquash i år. Jag fortsätter att testa mig fram och se när bästa tid är för sådd för olika grönsaker. Har även berättat om att jag har en odlingsjournal.

Skördar mängder med chili som jag lägger i frysen och njuter av egen paprika på mackan på morgonen. Koriander och persilja kan jag också skörda just nu. Annars är det nu dags att ta bort sommargrönsakerna och så vintergrödor.

Röd spetspaprika från trädgården på havrefrallor (glutenfria).

Förändringar

Den stora förändringen är att vi gör allt lite långsammare nu. Dagarna är lite kortare (inte alls så korta som i Sverige dock) samt svalare och det blir mer tid inomhus för annat än arbete med projekten. Jag har pusslat lite som omväxling till att läsa böcker till exempel.

Mest lästa inlägget

Det mest lästa inlägget är ingen överraskning, det verkar alltid vara intressant för våra läsare om kostnader och utgifter. Så inlägget vad det kostar att bo i Portugal har lästs av flest besökare under oktober.

Vill du jämföra med hur oktober var förra året här i Portugal då vi bodde i van så hittar du den tillbakablicken här.

Det har blivit totalt 26 inlägg i oktober, du kan hitta alla på den här länken.

Publicerat:

i:

,
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.