odla aubergine

Aubergine odling, skörd & förädling 2021

Aubergine är inte en grönsak jag använt jättemycket tidigare, men med egen stor skörd hittade jag nya recept att prova och uppskatta.

Det går ju utmärkt att odla aubergine i Sverige också. Men här odlar jag på friland och faktiskt utan att förså.

Odling

Finns många sorter av aubergine, små runda och stora avlånga. Jag trodde jag köpt frö till avlånga men de visade sig vara runda, fast stora. De första tre fröna sådde jag på friland i slutet av april. De tog sig snabbt och plantan växte. Långsamt. Det var nog för kyligt där på våren. När jag den 12 juni fick utrymme i en annan sålåda sådde jag två frön till.

Alla plantor fick en omgång av Bokashivatten i augusti och oktober. Har vattnat varje dag hela sommaren.

Skörd

I början av september plockade jag de två första auberginerna, borde tagit dem tidigare, men jag trodde ju de skulle bli avlånga så förstod inte att de var färdiga. Men när de glänsande vackra skalen mattades så insåg jag att det nog inte var en avlång variant jag köpt. Den 20 september plockade jag den första auberginen på den senare omgången.

Jag gav även bort ganska många frukter. I slutet av oktober stannade plantorna av. Inga fler frukter och de små som fanns växte väldigt långsamt eller inte alls. Så kommer ta upp plantorna i helgen.

Fyllda aubergine

Förädling & matlagning

Jag testade att konservera enligt Gennaros (Jamie Olivers italienska vän) recept. Första gången fick jag inte till smakerna riktigt, men vi åt upp det ändå med glädje. Som eftermiddagssnacks på knäckemacka. Nästa gång jag skördade gjorde jag om det, då med mindre storlek på de skurna bitarna och en olivolja som inte är extra virgin. Det blev fantastiskt gott!

Vad lagar du för mat med aubergine?

Lärdomar till nästa år

Det är ingen idé att så för tidigt. Men värt att prova i maj tänker jag och sen en omgång till i juni för att ha färska under en längre tid. Ska också ge dem lite mer utrymme per planta än vad jag gjorde i år.

Publicerat:

i:

,

12 svar till ”Aubergine odling, skörd & förädling 2021”

 1. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Översta bilden – så vacker potatis! Härlig blå färg och så blank. Har inga tips på recept eftersom jag aldrig köper
  aubergine. Äter om jag blir bjuden, men lagar aldrig själv. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack mamma, men det är ingen potatis, det är en aubergine :D.

   1. Profilbild för Barbro Netz
    Barbro Netz

    Jag vet, men det är en potatisväxt! Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jo, men ingen potatis tänker jag. Men då förstår jag hur du menade.

 2. Profilbild för Lena Karlsson
  Lena Karlsson

  Hej Anna!
  Så härligt att kunna använda allt du sår o skördar, tycker du är fantastisks duktig som får till så mycket godsaker. Har tyvärr inga tips att ge.
  Fick stipendium i matlagning i skolan ????, men min man brukar säga att hur dåliga var de andra i klassen då när jag kunde få det
  ????????. ( ett skämt i familjen som jag brukar dra ????)

  Ha en fin helg!
  Hälsningar Lena K

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej 🙂 Ja det är väldigt härligt att kunna njuta av egenodlat, smakar så otroligt mycket bättre. Kanske just därför jag vet arbetet bakom. Hahaha, det är härligt att du kan bjuda på det Lena! Detsamma!

 3. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  I loved your ”45 words” post, but this one, with food pix, is my favorite this week. I made eggplant parmagiana recently and ate it all myself (over a couple of days, of course). Hope you and Roger are enjoying a bom fim de semana.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thanks! So glad my posts give you joy.

 4. Profilbild för CaThinka

  Oj så mycket gott! Mycket inspiration där. Har inga egna men får nog köpa lite aubergine nästa gång det handlas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att kunna inspirera! Såg att ”vår” Grönsakstant hade fina, men finns ju överallt 🙂

 5. Profilbild för Marie-louise
  Marie-louise

  Åh såna härliga recept, de skall jag prova. Var hittar du Halloumi? Jag har letat och letat…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns halloumi på Auchan i Guia samt Baptista i Luz.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.