Aubergine är inte en grönsak jag använt jättemycket tidigare, men med egen stor skörd hittade jag nya recept att prova och uppskatta.

Det går ju utmärkt att odla aubergine i Sverige också. Men här odlar jag på friland och faktiskt utan att förså.

Odling

Finns många sorter av aubergine, små runda och stora avlånga. Jag trodde jag köpt frö till avlånga men de visade sig vara runda, fast stora. De första tre fröna sådde jag på friland i slutet av april. De tog sig snabbt och plantan växte. Långsamt. Det var nog för kyligt där på våren. När jag den 12 juni fick utrymme i en annan sålåda sådde jag två frön till.

Alla plantor fick en omgång av Bokashivatten i augusti och oktober. Har vattnat varje dag hela sommaren.

Skörd

I början av september plockade jag de två första auberginerna, borde tagit dem tidigare, men jag trodde ju de skulle bli avlånga så förstod inte att de var färdiga. Men när de glänsande vackra skalen mattades så insåg jag att det nog inte var en avlång variant jag köpt. Den 20 september plockade jag den första auberginen på den senare omgången.

Jag gav även bort ganska många frukter. I slutet av oktober stannade plantorna av. Inga fler frukter och de små som fanns växte väldigt långsamt eller inte alls. Så kommer ta upp plantorna i helgen.

Fyllda aubergine

Förädling & matlagning

Jag testade att konservera enligt Gennaros (Jamie Olivers italienska vän) recept. Första gången fick jag inte till smakerna riktigt, men vi åt upp det ändå med glädje. Som eftermiddagssnacks på knäckemacka. Nästa gång jag skördade gjorde jag om det, då med mindre storlek på de skurna bitarna och en olivolja som inte är extra virgin. Det blev fantastiskt gott!

Vad lagar du för mat med aubergine?

Lärdomar till nästa år

Det är ingen idé att så för tidigt. Men värt att prova i maj tänker jag och sen en omgång till i juni för att ha färska under en längre tid. Ska också ge dem lite mer utrymme per planta än vad jag gjorde i år.