redigera eller retouchera bilder

Varför redigera bilder?

Det är verkligen en relevant fråga tycker jag, varför redigera bilder? Jag har svängt ganska mycket i min åsikt om bildredigering genom åren. Och jag har definitivt ändrat mig igen! På grund av ny kunskap!

När jag tidigare tänkte på redigerade bilder så tänkte jag på bilder där det väldigt tydligt syntes att de var redigerade. Och så tänkte jag på retuschering. Men det är så mycket mer än det. Och med ny kunskap och nya erfarenheter så förstår jag nu varför bilder är redigerade.

Jag vill skicka världens alla kramar till Cathinka som inspirerat mig vad gäller val av kamera, redigering och alla andra fotofrågor. Hennes bilder är ljuvliga och dessutom är hon en go vän. En bra kombo 🙂 Kika gärna in hennes blogg!

Redigering

Redigering är att justera en bild, men utan att ändra eller ta bort pixlar. Gör en det så är det retuschering. Så har jag förstått det i alla fall.

Om en fotar i raw-format, som jag numera gör, så krävs det redigering, då redigeringsprogrammets tolkningen av all data, som samlades in vid fototillfället, visar en ganska livlös bild då det förväntas att jag som fotograf ska vara kreativ. Så det är alltså ingen idé att fota i raw om en inte gillar att redigera!

Om en fotar i jpeg så är bilderna automatiskt skapade och redigerade i kameran, vare sig en vill eller inte. Och mycket av datan från fototillfället har raderats i och med skapandet av bilden. Men det går så klart att fortsätta redigera på egen hand, dock är det begränsat vad en kan göra då det är mindre data i filen.

Skillnaden mellan jpg och raw-format (enligt Scott Kelby):

Eftersom jag fotar i raw-format så är i princip alla mina bilder numera redigerade på något sätt.

Så likt verkligheten som möjligt

Jag vill att mina bilder ska visa det jag upplevde när jag fotograferade. Vår hjärna är bra mycket bättre på att redigera än vad kamerorna är, så bilderna visar aldrig det så som jag själv tyckte mig se motivet. Dessutom består ju de digitala bilderna av fyrkantiga pixlar, som enskilt bara kan innehålla en enda färg, vilket onekligen påverkar skärpan i bilderna.

I alla raw-filer finns det information om bilden och ofta så sker redigeringen genom att den informationen förstärks på olika sätt. T.ex. så är det kanske lite rosa i himlen, genom redigering så får det ta lite mer plats. Det är en blank sjö men med redigeringen så blir det lite tydligare spegling.

Roligt och kreativt

Det är otroligt roligt att redigera bilderna. Jag ser kreativiteten och konsten i det och älskar faktiskt numera allt arbete som ligger bakom.

Det är viktigt för mig, vad gäller mina egna bilder, att det fortfarande ser rätt ut, jag gillar inte onaturliga färger, för hög mättnad i färgerna och inte heller när det är för hög kontrast eller överdriven skärpa. Så det vill jag undvika i min redigering, men det är faktiskt ganska svårt att hitta exakt rätt läge med reglagen. Jag vet att andra gillar annat och det är ju det sköna med fotografering & redigering, att vi kan göra exakt som vi själva vill. Jag ser det som en konstform.

Här nedan ett exempel på olika redigeringar av skorpionen.

Att lägga på skärpa på bilderna är nödvändigt, enligt experterna. Alla steg i processen av bilden försämrar skärpan.

Visst går det att med mycket arbete göra en ganska kass bild till en okej bild. Men det är inte min målsättning med redigering. Om bilden är kass från början så gör jag inget med den. Om den är suddig så slänger jag den direkt.

Det är fortfarande så att ”skit in – skit ut”. Men med redigeringen kan jag lyfta mina bilder ytterligare ett snäpp. Alla professionella fotografer gör det. När du ser en wow-bild någonstans kan du vara helt säker på att den är redigerad. Ofta även retuscherad.

Och det finns så ofantligt mycket att lära sig kring redigering och det är otroligt roligt. Jag har många timmar framför både kurser, video och praktiskt arbete framför mig, något jag ser fram emot! Förhoppningsvis kommer min utveckling märkas på bloggens bilder.

Visste du att en bild som sparas ner i en mindre storlek blir suddigare än originalet?

Retuschering

När en retuscherar så ändras något i bilden. En elkabel tas bort, en sten som inte passar in i kompositionen raderas och kanske är det ett montage av flera bilder för att uppnå ett speciellt slutresultat.

Att förvränga en bild där modeller till exempel görs smalare, längre eller på ett annat sätt får ändrad kroppsform är väl den retuschering som är mest uppmärksammad. Vilket är bra för den typen av retuschering är absolut inte okej! Jag hoppas och tror att vi är på rätt väg, jag vet att Frankrike har en lag för att motverka detta. Kanske andra länder med?

En fotograf stjäl en bråkdel av en sekund av en modells liv och fryser den för all framtid i hög upplösning, för vem som helst att undersöka och så länge de vill och hur nära inpå de vill. I livet rör människor på sig. Sällan är vi närmare än en halvmeter från dem. Varje möte är under en begränsad tid. Att retuschera och förbättra en stillbild är att försöka göra denna frusna bild av verkligheten, så levande som möjligt.

Kevin Ames

Om modellen vill att en finne eller något malplacerat skäggstrå tas bort har jag full förståelse för det. Det ligger en del vettigt i citatet. Men det är viktigt att det inte går för långt.

Jag retuscherar också. Har tagit bort både en elkabel och några saker som stör i kanterna på vissa bilder. Jag gör det inte för att förvränga motivet utan för att de där grejerna tagit fokus från det jag vill förmedla med bilden. Där jag inte kunnat undvika det eller ens sett det vid själva fotoögonblicket.

Finjusterad idag, med lite ny redigeringskunskap.

I ovan exempel så kan du se skillnaderna när en bild blivit redigerad och retuscherad. Detta fotades på Madeira då jag precis kommit igång igen med att lära mig mer om fotografering. Det var här jag ställde in kameran på manuellt läge och har sen dess inte återgått till automatiskt läge. Jag kunde grunderna i redigeringen och det är vad jag använt i mittersta bilden.

Bilden är beskuren och upprätad till rak horisont. Vitbalansen är ändrad. Högdagrarna är minskade och skuggorna ökade något. Dessutom är bilden retuscherad då jag tagit bort elkablarna. Ingen skärpa är justerad.

I den sista bilden har jag ändrat högdagrar och skugga lite, samt skärpt upp den så den inte blir suddig på skärmen. Jag tror du kan se en avsevärd skillnad på skärpan. Kyrkan poppar liksom ut när den är skarp. Jag hade kunnat göra skärpan på bara kyrkan, men jag skippade maskeringen just nu. Vill bara visa skillnaderna.

I original är bilden platt, suddig och tråkig, och inte alls så jag upplevde vyn. Efter redigeringen stämmer den bättre överens med hur jag (min hjärna) registrerade motivet.

Jag kommer skriva ett inlägg om hur jag väljer att redigera. Vilka reglage jag använder, i alla fall just nu, och varför.

Så varför redigera bilder?

Som du förstår så är alltså redigering faktiskt nödvändigt, särskilt om en fotar i raw-format. Men också om en fotar i jpg och t.ex. ska skriva ut på fotopapper till exempel eftersom skärpan försvinner på vägen.

Om en vill lägga timmar på att redigera en bild så är det upp till den personen. Jag lägger kanske max 5 minuter per bild. Jag gör olika mycket redigeringar på olika typer av bilder.

Bilder från våra byggprojekt får inte så mycket redigering, inte heller alla kattbilder redigeras. Kanske bara lite beskärning, ljusjusteringar och den där slutskärpan jag nämnde ovan. Om jag däremot tycker jag fångat något intressant och bra, så redigerar jag den bilden så den blir ännu bättre. Som ovan bild med kyrkan på Madeira till exempel. Och då tar det mer än 5 minuter..

Däremot är jag glad om jag inte behöver retuschera, dels för att det tar tid och dels för att det trots allt förvränger verkligheten. Jag är inte främmande till att göra det, med rätt syfte. Och det är ju toppen att veta att jag kan, när jag tycker det behöver göras. För det kommer hända igen 🙂

Hur resonerar du kring redigering och retuchering? Fotar du i raw eller i jpeg?

Översta bilden är en frökapsel i ett jakaranda träd.

Publicerat:

i:

46 svar till ”Varför redigera bilder?”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Jag tror jag resonerar ungefär som du. Lägger inte speciellt mycket tid på redigering mer än i undantagsfall. Det brukar bli att jag rätar upp, beskär, justerar högdagrar och skuggor, skärper till lite och ev justerar mättnad.
  Sen är det ju härligt att kunna ta bort störande elledningar som det brukar finnas gott om. Visst är det skoj att jämföra före-efter bilder och se vilken skillnad det blir.
  Photoshop använder jag i princip aldrig, behärskar inte det utan använder Lightroom som är lätthanterligt och gott räcker för mina behov.
  Bra inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker redigeringen är kul, men bilden behöver vara nåt speciellt om jag ska lägga mycket tid på den. Med den mängden bilder jag tar så skulle jag inte kunna redigera varje okej bild, då vore det ett heltidsjobb 🙂 Visst är det jätteroligt att se skillnaderna, se när bilden liksom blir som en vill. Jag använder Lightroom Classic, men kan göra viss retuschering i Photoshop. Tack!

 2. Profilbild för Ingrid

  Du är så duktig på det här, men visst fixar även jag till bilderna ibland när det gäller skärpa och ljus och ibland retuscherar jag dem lite lätt också.
  Ha en skön söndag!
  Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag Ingrid! Roligt du också gillar att greja med bilderna. Detsamma!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  lägger inte tid på redigering… kanske lite ljusare nån gång, beskär ibland.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Då gör du i af lite redigering 🙂

 4. Profilbild för Ulla

  Tänker ungefär som du. Fast jag fotar i jpg format och alltid i manuellt läge. Sen justerar jag kontrast, färgmättnad och ljus vid behov. Jag vill också ha bilden så naturlig som möjligt. Är bilden dålig från början så åker den i papperskorgen. Lägger aldrig kraft på att försöka rädda en dålig bild, för det går inte och jag skulle inte känna mig nöjd som fotograf då. Jag sitter högst 5 min med varje bild. Undantaget när jag gör mina blomster stillében, då kan det bli lite mer redigering på dem. Och någon gång ibland kan jag försöka skapa något lite mer konstnärligt genom att slå ihop två eller tre bilder. Bara för skoj skull 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har du funderat på att fota i raw istället? Tänker du gör så himla fina bilder och med mer data så kan du säkert lyfta dem ytterligare. Om du skulle vilja 🙂 Visst är det kul med det konstnärliga i fotandet!

   1. Profilbild för Ulla

    Jo, jag tänkte i början när jag köpte min nuvarande kamera att jag skulle prova i Raw-format. Men jag trivdes inte med det. Det kändes lite ”överkurs” när man inte är yrkesfotograf. Så gick jag med i Printler och där ska bilderna vara i Jpeg. Det funkar bra tycker jag. Bilderna blir ju så mycket större också i raw och tar mycket plats. Så det blir Jpeg för mig. 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag är nyfiken på Printler, skickar dig ett mejl 🙂 Jag sparar ju ner bilderna jag redigerar till jpg-format, för som raw-format kan de inte användas någon annanstans än i redigaren. Men visst tar de plats. Berättar i ett kommande inlägg om min struktur på bilder.

 5. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Redigera är ok för mig, jag gör det och ser det som en framkallning och ett förbättrande av en bild man tagit. En dålig bild kan sällan bli bättre tänker jag försöker i möjligaste mån med systemkameran ha inställningar som gör efterarbete minimalt. Retuschera gör jag sällan, jag försöker tänka kompositon ch ta bakgrund mm i akt från start, har hnt men mycket sällan och har inte riktigt behov heller. ’

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är roligare att göra en bra bild direkt i kameran, det håller jag med om. Men inte alltid ljuset tillåter det eller platsen där en tvingas stå (bakom balkongdörren när det gäller katterna t.ex.). Kul du delar med dig av ditt resonnemang

 6. Profilbild för Marianne

  Att retuschera kroppar är helt fel, att redigera är ok, så tycker jag. Dessa saker är för teoretiska och invecklade för mej numer och ditt inlägg fick mej direkt att tänka på två saker,
  1- på ridningen, ju mer en lär sej, desto mer inser en att en inte kan!
  2 – Skaffa en enklare kamera än Nikonen!

  Jag skrattar lite åt mej själv, jämför ridning med redigering, men det är ju så med allt, en blir aldrig fullärd.

  Redigerar jag?
  De få gånger jag använder Nikonen kan jag ändra skärpa och ljus, beskär gör jag ofta både de och mobilens foto, mobilfoto behöver jag ofta räta upp också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för dina åsikter! Kul att du fick ett par tankar av mitt inlägg. Nä fullärd blir en aldrig, hoppas jag!

 7. Profilbild för Tony

  Det svåra och kanske lite tråkiga är att en bild kan skilja ganska mycket beroende på olika användares skärmar. För hur många kalibrerar sin skärm med rätt verktyg, många kanske inte ens kalibrerar med ex. skärmens eller Windows egna kalibreringar. Det som ser perfekt ut på min skärm kan på en annans inte alls se ut som jag tänkt det. Jag har förstått det genom åren och de olika skärmar jag haft. Jag brukar numera, rätt eller fel, kolla lite i min iPhone eller iPad för att se om mina ev. bildjusteringar på datorn är ungefär som jag vill ha det, inbillar mig att de har en bra standard, men ljushetinställning på dessa prylar är ju också en smaksak. Mina tankar en söndagsförmiddag. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jaha, så kan det ju så klart vara. Har jag inte ens tänkt på. Tycker min telefon och dator visar samma färger. Har inte någon windows enhet att testa på.. Tack för dina tankar!

 8. Profilbild för Mamma C

  Jag beskär, rätar upp, retuscherar och ökar ljuset på mina mobilbilder ibland innan de åker in på bloggen.
  Kul att du visade skillnaden på dina bilder.
  Ha en fin söndag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du också grejar med bilderna innan de åker upp på bloggen. Detsamma!

 9. Profilbild för JoY

  Tack för ett intressant inlägg och bra förklarat. Och att du visar före och efter bilderna. Nog ser det ut som kyrkan kommer mot en, snyggt gjort. Scorpionen syns ju knappt innan du har jobbat med bilden.
  Själv har jag blivit lat och använder så gott som alltid mobilen, vilket är synd. Beror väl på att det är klumpigt att dra med en kamera, mobilen finns ju alltid med i ficka/väskan. Visst ändrar jag lite på ljus och beskär en bild men så mycket mer blir det inte.
  Att retuschera bilder på modeller så dom ser onormala ut, är inte okej, för mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar och tack! Jag tycker dessvärre inte längre att mina mobilbilder duger 🙂 Visst händer det att det blir någon bild med den, men det är bara då jag inte har kameran med mig. Numera åker den dock alltid med om jag ska göra något. Jag ska investera i en ny väska, där kameran får bättre plats.

 10. Profilbild för Micke

  Många år sedan jag redigerade en bild, hade ett program för det förr i tiden.
  Numera orkar jag inte, jag är ju lat av mig tyvärr. 😉

  Tillönskar dig en fin eftermiddag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Var sak har sin tid tänker jag 🙂 Detsamma!

 11. Profilbild för Znogge

  Jag har inget emot att man redigerar bilder men det måste göras med omdöme. På Facebook kan man se ett stort antal bilder som har total avsaknad av naturliga färger. Det stör mig otroligt mycket måste jag säga. På något vis blir det i stället en förvrängning av verkligheten. Det är en konst att redigera bra men som med allt annat ger övning färdighet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Synd att det är avsaknad av naturliga färger. Jag hoppas jag lyckas bättre, men som du säger så ger övning definitivt färdighet.

   1. Profilbild för Znogge

    Dina redigeringar är bra tycker jag.

    1. Profilbild för Anna Forsberg
 12. Profilbild för Åke

  Jag instämmer med Tony, brukar titta till på olika skärmar typ. På en bra skärms syns det ju mycket tydligare. Jag sparar det mesta i JPG men är jag ute efter sk riktigare bilder som bröllop, dop och liknade sparar jag både i RAW och JPG (det kan jag ställa in på min kamera) Annars sparar jag alltid i det största formatet men som tar stor back upp förstås. Varför jag tar i stora format är ju också för jag knäpper så mycket i farten och min kamera tar 5-7 bilder i sekunden så automatiskt lägger jag ned mycket tid på varje bild sedan. 5 minuter som du nämner är ju inte så svårt att plöja ned. Ibland ställer jag också in en normal, en över och en underexponerad bild när man fotar snabba rörelser. Som idrott och biltävlingar. Däremot tar jag mycket sällan bilder i automatik läge. Jag vill styra över min kamera såsom både i tid och bländare. Jag tittar på att röra de inställningar snabbt när jag väljer kamerahus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag sparade förut i både raw och jpg, men ändrade till bara raw ganska nyligen då jpg filerna bara blev liggande. Vilket var onödigt tyckte jag. Jag tar också absolut största formatet kameran kan göra. Jag fotar inte idrott eller biltävlingar, däremot djur som rör sig och där har jag mycket kvar att lära mig. Kul! Tack för din input! ang. färgen se mitt svar till Tony

 13. Profilbild för Anki

  Intressant läsning och kul att ta del av dina tankar. Jag är inte tillräckligt kunnig eller insatt i ämnet, Jag fotar numer nästan bara med mobilen, redigerar oftast lite … ljusar upp om det behövs … och beskär ibland.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Lite redigeringar gör du ju i alla fall 🙂 Tack!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Dina bilder är alltid så fina och det är de säkert utan den redigering du gör. Men visst ser jag skillnaden och jag förstår varför du redigerar och jag gör också mina små justeringar. Mest är det ljuset jag fixar till men jag beskär bilderna ganska ofta också. Skärpan och en del annat kan jag också försöka fixa till lite men jag är, precis som du, alltid ute efter att få till bilden så att den liknar verkligheten. Ibland lyckas jag och ibland kanske det blir lite för mycket. Ett problem är att när bilden ser bra ut på min större laptop så blir färgerna skarpare i mindre skärmar. Jag fotade i raw-format en kort period men orkade inte gå in på djupet i hur det fungerade med redigering så jag återgick till att göra det enklaste och använda windows fotoredigerare. Det duger åt mig och är alldeles lagom komplicerat 😀 När jag började fota med en systemkamera trodde jag att det var lite fusk att fixa till bilder man tagit, lite som om det inte blev riktigt äkta. Men sedan har jag förstått att redigering kan ses som en del av det konstnärliga 😀
  Att fota är jättekul och att fixa till mina bilder är en avkopplande och kul sysselsättning och det viktigaste är ju att vi har kul med våra foton. Och det har vi båda två 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Jag förstår absolut om en väljer att fota och redigera i jpg. Att använda raw-formatet kräver ju lite mer. Eller hur, roligt ska vi ha både vid fotandet och redigeringen, att vi har det båda två, det är bra!

 15. Profilbild för Susjos

  Nej, om fotografering kan jag inget, fotar med mobilen, och visst kan jag beskära bilder lite och möjligen göra dem lite ljusare 🙂
  Ha en bra start på veckan! Har ni det fortfarande väldigt varmt?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Lite redigering med andra ord, ingen har hittills svarat att de inte redigerar något alls. Det är intressant! Tack detsamma! Nej nu är det inte lika varmt, bara 30-33.

 16. Profilbild för Anni

  Jag behöver inte den tekniskt perfekta bilden, så jag fotar inte i RAW och redigerar bara vissa foton. Beskär och kanske ljusar upp lite.
  Har insett att man i många moderna filmer retuscherar skådespelarna vilket får folk att tro att skådisen opererat sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart att vi alla kan göra det som vi vill med bildredigering. Retuscheringen du beskriver tycker jag inte är ok.

 17. Profilbild för Tove
  Tove

  Väldigt intressant inlägg!
  Jag tänker ju massor när jag läser och blir varse att jag verkligen inte blir – eller ens vill bli något mer än amatören med stor bildglädje. Så är jag en mobilare och brukar de nmedle som står mig tillbud i mobilen och i datorn. Väl medveten om att den bildkinniga må tycka att jag ”gör fel”. Troligen gillar jag fel mer än rätt … redigerar gör jag och skapar gärna ”bild i bilden x flera”.
  Men jag är full av beundran för kunniga i foto; du här ju dit Anna! Kan förstå att kunskapen triggar mer! Fortsätt så du!
  Jag fick ju ärva en Nikon kamera med makro och lite till av min son och fick för mig att … har testat och gnistan fattas än.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju härligt att du vet vad du vill! Finns inget rätt och fel tycker jag, vi gör det som passar oss. Det krävs ju ett stort intresse eftersom det tar rätt mycket tid med redigeringen. Jag lär mig mer för varje dag. Kanske gnistan kommer, kanske inte. Blir som det ska tänker jag!

 18. Profilbild för Paula Merio

  Detta är ett intressant ämne, men för mig som inte är tekniskt intresserad utan vill ha allt så enkelt som möjligt skulle det vara omöjligt att fota i raw. Snygga bilder, jo det vill jag förstås ha, o visst redigerar jag bilder, oftast handlar det om ljuset som måste tillföras. Jag retuscherar också bort små skavanker som stör bildens intryck o stör helheten. På många fotosidor på instagram eller facebook är bilderna så starkt retuscherad och redigerade att de ser ut som neonfärgade motiv, helt olika verkligheten. Tittarna ojar sig och tycker det är så vackert, o visst är det, men helt verklighetsförvridet. Vem som helst kan lägga till element så fotona blir extra färggranna och klara, det kallar jag dock inte fotokonst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du ville vara med och dela din åsikt kring redigering, tack!

 19. Profilbild för Åke
  Åke

  Tillägg: Jag använder dessutom Mac, där är skärmen överlägsen att visa upp alla nyanser mm. Sedan glömde jag nämna att alla bilder jag lägger upp/ut förvandlar/bantar jag ned till web format. Orginalbilderna tar för stor plats helt enkelt för sociala medier. Dessutom ska man vara rädd om dem. Dom använder jag bara då jag trycker förstoringar och som canvas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Samma här, använder Mac och minskar bilderna rejält till bloggen. Det gör jag vid ”utskriften” så originalet finns ju kvar i LightRoom.

 20. Profilbild för Cathinka

  Puss och tack vännen!

 21. Profilbild för Jossu

  Jag är inte särskilt kunnig i att redigera, så jag brukar generellt nöja mig med att på sin höjd beskära bilden om det är något vid sidan av som jag tycker försämrar bilden och tar bort fokus från motivet.
  Jag håller med dig om att bilden ska spegla verkligheten, speciellt då jag så ofta skriver om resor. Det hade inte känts bra att skriva om en plats, ändra bilderna till oigenkännlighet och publicera dom. För då är det ju egentligen inte platsen jag visar upp, utan min egna förfinade version som ingen kan uppleva.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan absolut förstå att du inte vill förfina – samtidigt är ju tidlösa bilder väldigt tilltalande och då kanske en kan behöva retuschera bort klotter eller liknande, det kan jag tycka är okej. Tack för din synvinkel!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.