Ordning och reda

Ordning och reda bland länkarna

Hoppas du haft/har en skön semester!

Innan du lämnade din arbetsplats före semestern hade du säkert en stunds arbete med att sortera upp och rensa på skrivbordet (om du arbetar på kontor vill säga). Det är så skönt att få strukturera upp och få ordning och reda tycker jag!

Men en sak som jag har haft svårt att ha bra ordning på är mina ”bra-att-ha-länkar”. Det kan vara sidor på nätet som innehåller något jag tror jag kan ha användning för längre fram, kanske recept som jag vill prova men inte vill skriva ut (skriva ut mindre är något jag strävar efter av miljöhänsyn). Jag samlar på många typer av länkar och jag skulle vilja dela upp dem i fyra kategorier: länkar jag ständigt återkommer till, bloggflöden (RSS),”bra-att-ha”-länkar samt länkar jag inte hunnit titta på än.

Länkar jag ständigt återkommer till

De här länkarna har jag som bokmärken (favoriter), vilket gör att de är lättillgängliga när jag har min webbläsare öppen. Finns dessutom möjlighet att via appar att synka dina bokmärken/favoriter mellan enheterna. För mig som använder Mac/iPad/iPhone fungerar Xmarks utmärkt, vet inte hur den fungerar för andra typer av enheter men den klarar Windows så den borde funka för de flesta.

Exempel av länkar är: Google Calender, Facebook, FunBeat, Google Analytics, banken

Bloggflöden

För alla bloggar och andra webbplatser med möjlighet att prenumerera på RSS (alla WordPress-sajter t.ex.) sparar jag ner länkarna i Google Reader och använder sedan min Reeder app för att läsa allt det som hänt sen sist när det passar mig. På tåget, som kvällslitteratur, vid fikat.. ja när precis när det passar mig eftersom jag kan använda min iphone, min ipad, min bärbara dator eller min stationära dator – Reeder finns i alla enheter och synkar med vad jag läst tidigare. Läs inlägget jag länkar till om du inte känner till hur RSS fungerar.

Bra-att-ha-länkar

Nu kommer det svåra – eller det som har varit svårt för mig i alla fall! Hur man ska spara alla de där hundratals länkar som jag inte riktigt vet om jag kommer få användning för eller inte. Det gäller att hitta det som fungerar för en själv, för vi alla är olika och har olika behov av lösning. Här kommer några förslag som du kan prova!

Evernote

Det finns många fördelar med Evernote; du kan spara ner allt du vill såsom länkar och innehåll, men även bilder. Där texten på bilden (ex. innehållsförteckning på produkt) blir sökbar i programmet. Finns som gratisversion men går även att uppgradera till premium för att öka mängden data att förvara. Jag har försökt använda det – men gillar inte användarsnittet. Bra för dig med mycket som behöver sparas och hållas ordning på.

ZooTool

Testade denna bara en kort stund, men den passade inte mig alls i smaken – kanske du gillar den bättre! Kika på ZooTool och ge mig gärna dina reflektioner och åsikter i kommentatorsfältet nedan.

SpringPad

Det här passar mig! Snyggt och stilrent användarsnitt med funktionerna jag behöver för att samla information och länkar. Kan använda samma verktyg att göra noteringar i när jag är på kundbesök t.ex. Finns till alla mina enheter, jag kan dela en Notebook (ex. recept) med maken t.ex så han hitta receptet via sin ipad. I min SpringPad samlar jag nu länkar till föreläsningar jag vill se, appar jag vill prova, wordpress-plugins jag vill testa, idéer till blogginlägg här på Webbtanten och mycket mera. Vad tycker du om SpringPad?

Länkar jag inte hunnit titta på än

När jag läser mitt RSS-flöde inser jag på rubriken att den där vill jag läsa senare. Antingen kan man bara låta den vara oläst och därmed ligger den kvar till nästa gång jag kommer in (så gör jag nämligen) eller så kan man spara ner länken till en annan tjänst. Vet att nedan verktyg används av flera för både ”bra-att-ha”-länkar och länkar som man inte hunnit kika på än. Men jag måste hålla isär det för jag behöver tydligare struktur bland mina sparade länkar. Hoppas nedan tjänster kan vara något för dig!

Instapaper

Med Instapaper kan du spara ner länkar som du vill läsa senare, alla länkar radas upp i en lång lista och du kan beta av dem när du har tid. Du kan även favoritmärka länkar och via en knapp i din webbläsare lätt klicka ner länken att sparas i Instapaper.

Pocket

Pocket är ett populärt verktyg, hette ReadItLater tidigare men nu alltså Pocket. Du kan tagga dina länkar och därmed strukturera upp dem lite grann. Annars är det ganska likt Instapaper tycker jag, men mycket snyggare!

Samtidigt som jag höll på att prova ut SpringPad och bestämde mig för att blogga om detta så såg jag att Maria (@mikumaria på Twitter) gästbloggat på Strukturbloggen med tips på struktur och ordning. Rekommenderar dig att läsa hennes välskrivna inlägg också!

Om du tror att fler i din närhet kan ha glädje av de här tipsen så är det bara att dela med dig med nedanstående knappar!

 

Publicerat:

i:

6 svar till ”Ordning och reda bland länkarna”

 1. Profilbild för Maria Gustafsson

  Tack för tipsen Anna!

  Jag samlar också på länkar till sajter. En del som ajg gärna återkommer till och vill veta var de är samlar jag på sidan ’Resurser’ på min sajt REDIG REBELL. https://redigrebell.se/

  Och roligt att du uppskattade mitt inlägg med strukturtipsen från hammocken. Jag ansträngde mig för att texten skulle vara extra bra. Tack!
  Kram Maria @mikumaria

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Tack själv 🙂

 2. Profilbild för Jonna Tärneberg

  Hej, Tack för tipsen! Sitter själv med ett antal länkar som man sedan glömmer bort. Jag använder för det mesta Diigo för hanteringen då man kan spara ner delar av en webbsida med hjälp av plugin till webbläsaren. Dessutom så kan jag komma åt det via flera webbläsare.

  Återigen tack för tipsen!

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Diigo känner jag inte till alls – måste genast kika på vad det är 🙂 Tack för tipset!

 3. Profilbild för majamyra | tired parents and happy kids lives here

  Hej! Vilken bra sida du har, tack för att du finns.
  Jag har en fråga, men hittar inte din emailadress?…

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Hej! Tack! Min mailadress ser du till höger under ”andra kanaler” – eller rättare sagt en knapp där du kan skicka mail till mig.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.