Organdonation i Portugal

I Sverige finns donationsregistret som måste fyllas i om en vill att ens organ ska kunna användas. I Portugal är det tvärtom!

Jag kom på att jag verkligen vill se till att jag är registrerad i det portugisiska donationsregistret, så jag började leta reda på det.

Då hittade jag information om att enligt portugisisk lagstiftning från 1993 så betraktas alla som potentiella givare, redan från födseln. Men varje enskild individ kan registrera sig i det nationella registret över icke-donatorer (RENNDA) och på det viset avsäga sig samtycket för donation, delvis eller helt.

När jag läste detta så tänkte jag det bara gällde medborgare och inte oss utlänningar. Så jag skickade mejl till IPST och frågade!

Jag fick då svar att det gäller alla medborgare och alla utlänningar som bor i Portugal. Om en däremot bara befinner sig i Portugal när det eventuellt skulle vara aktuellt så är det donationslagar i landet en är skriven i som gäller.

Detta var väldigt positiv information tycker jag. Att Portugal redan för 30 år sedan tog beslutet att alla som föds och/eller bor i Portugal automatiskt donerar sina organ är fantastiskt! Heja Portugal!

Bilden är från Furnas beach i början av januari.

Publicerat:

i:

26 svar till ”Organdonation i Portugal”

 1. Profilbild för Veiken

  Heja Portugal – så bra tänkt! Inget krångel att anmäla sig, utan att ta bort sig, vilket många troligen drar sig för!
  Sverige har en del att lära!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen – riktigt bra av Portugal!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  så många liv organdonation kan ge, bra ordnat i Portugal.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med, så bra ordnat!

 3. Profilbild för Kraka

  Det är en bättre variant. Tror den har diskuterats i Sverige, men jag minns inte vad som i så fall gjorde att man inte valde att ha den modellen.
  Jag har ju jobbat mycket med transplanterade patienter, både på IVA och på transplantationsvårdavdelning. Det är ändå ganska få som inte donerar, däremot finns det ju ofta medicinska hinder som gör att man inte kan använda organen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker att administrationen blir mycket mindre om defaultläget är att donering ska ske. Och det går fortare kanske? Och självfallet är det inte alla organ som kan återanvändas. Men de som räddar liv är ju fantastiskt.

 4. Profilbild för Znogge

  Det där är inte en helt enkel fråga tycker jag så det är viktigt att veta vad som gäller. Det råder ju en stor organbrist i så gott som alla länder och en del hinner tyvärr avlida innan det är deras tur. Bra att du kollade upp vilka regler som gäller i Portugal.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För mig är det viktigt att min kropp återanvänds, om det går och behov finns. Det är upp till var och en och även här kan en ju välja att inte donera.

 5. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Så bra o praktisk! Vi har anmält oss för många år sedan I Sverige. Portugal har bra framförhållning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja i Sverige är vi också anmälda för längesen, därför jag kände jag ville säkra upp det här också 🙂

 6. Profilbild för Susjos

  Wow, det är ju fantastiskt! Har ju jobbat länge som sjuksköterska både på njurmedicin, och sen med dialys, och har ju sett hur fruktansvärt dåligt de patienterna mår, och inte var det många som blev transplanterade på den tiden, numera med levande donatorer är det möjligen lite bättre…hoppas jag i alla fall!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det bra! Jag har en bekant som donerade sin njure utan att det var till någon i släkten. Bara för att hen ville. Så himla starkt!

 7. Profilbild för Micke

  Riktigt bra tänkt där, har anmält mig här på 90-talet, ska nog banne mig gå in och kolla hur det är nu för mig.
  Tror ingen vill ha något ur min kropp men man vet ju aldrig, kan man hjälpa det minsta så är det ju värt det.
  Portugal är ju bättre på detta än oss känner jag.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om ingen vill ha något så blir det som det blir. Men jag ger dem i alla fall möjligheten att försöka. Ja det var en fin överraskning här i PT!

 8. Profilbild för Barbro

  Det här brukar jag tänka på varje gång som frågan om organdonationer kommer upp här i Sverige. Någon gång för länge sedan hörde jag någon som beskrev hur det är i Portugal.
  Strålande tänkt – så ska det självklart vara. Tycker jag alltså.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fattar inte varför det inte är så i Sverige med. Jag är glad det är så här iaf.

 9. Profilbild för Thereselinneaaa

  Det lät ju riktigt bra! Sånt behövs verkligen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är bra och behövs verkligen!

 10. Profilbild för åsa

  Så fick jag veta något nytt som låter ju helt perfekt 👍 det är ju faktiskt svårt att ta ställning till ifall den döde familj, närstående vill/har tänkt donera eventuella organ.
  Nu är allt typ klappat och klart.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är perfekt att det är default direkt.

 11. Profilbild för Marianne

  En så bra lag, det borde vara ganska självklart. Ingen behöver ju sina organ när de är borta. Jag får skämmas här, för det har aldrig blivit av att jag anmält mej. Tidigare har hag lämnat plasma regelbundet i flera år och blod vid några tillfällen, längre än så har jag inte kommit 🙁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Himla bra lag! Kanske du fick en puff nu att anmäla dig 🙂

 12. Profilbild för Ditte

  Gott initiativ!
  Här har det att göra med svensk lagstiftning; Och för att ändra en lag krävs ”För att sjukvården ska få ta tillvara organ och vävnader för transplantation eller annat medicinskt ändamål från en människa krävs att den avlidnes inställning är utredd. Reglerna för samtycke är olika för avlidna och för levande givare. Här beskrivs enbart de regler som gäller avlidna givare. Lagen om transplantation m.m. (SFS 1995:831) bygger på att varje människa har rätt att själv bestämma om man vill donera eller inte. Transplantationslagen utgår från att vi förväntas vara positiva till donation, så kallat ”förmodat samtycke”, om vi inte tagit ställning.”
  Regeringen lämnar ju sedan ett förslag till riksdagen som den ska ta ställning till och där sitter ju våra folkvalda. Och hitintills har man alltså inte velat ha det som i Portugal-
  Har ju ingen aning om hur lagar bestäms i Portugal men just i den här frågan är de ju bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är toppen att det är default i Portugal.

 13. Profilbild för Sol Sanna
  Sol Sanna

  Vad bra! Så jag som är skriven i Sverige fortfarande, men registrerad donator där, kan bli användbar här i Portugal också alltså? Om det skulle bli aktuellt under de ca 6 månader/år jag befinner mig här vill säga?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, så tolkar jag det!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.