glass

Över 40 grader – hur stod vi ut?

Jag har sagt det förut, det är torr värme här. Så gränsen för vad som är outhärdligt är högre än i Sverige. Men jo det var varmt i helgen!

Det var över 40 grader i helgen, enligt väderapparna. Vi har ingen termometer än, men funderar på att skaffa oss en liten digital väderstation för att få lite statistik. Så siffrorna i det här inlägget är alltså vad som stod i apparna.

Där stod det att det var 19% luftfuktighet i lördags, att jämföra med Peniche i höstas som hade typ 86% en solig dag. Eller Alingsås i söndags som hade 77% medan vi hade 46%. Det var tydligt att det var fuktigare på söndagen än på lördagen, då det var mycket klibbigare fast någon grad svalare i temperaturen.

Stod vi ut?

Ja lördagen var inga problem alls, men eftersom molnen kom in på eftermiddagen så stannade värmen kvar över natten så det var ingen idé att öppna fönstren på natten. Vilket vi alltid brukar göra för att få svalkan in i huset. I söndags var det mycket varmare inne på grund av att vi inte kunnat vädra, så det var jobbigare då.

Vi har en fläkt som står i vardagsrummet, den är skön att ha på när det blir lite för varmt.

Vad gör vi inte när det 40+?

Under hela pandemin har det på vägskyltar utmed vägar stått ”Fica em casa”. Det betyder ”stanna hemma”. Det har vi gjort hela helgen, på grund av värmen. Vi var bara utomhus när det skulle vattnas och när vi kunde vara i skuggan i lite fläktande vindar.

 • Vi lagar inte mat i ugnen
 • Arbetar inte, vi har inget bord än inomhus så har datorn i knäet vilket blir väldigt varmt

Vad gör vi då?

 • vi sover middag mitt på dagen
 • vi äter smoothies, egen glass av fryst banan samt sallader, kall mat helt enkelt
 • vi dricker mycket vatten
 • ingen alkohol
 • är stilla mestadels, t.ex. läser
 • städa duschen är en bra sysselsättning när det är varmt
 • soltorkade en hög med tomater
 • tvätta – torkar blixtsnabbt
 • kolla film

På söndag kväll sjönk temperaturen och vi kunde sitta ute på balkongen och äta samt jobba och blogga. Alla fönster stod på vid gavel hela kvällen och flera även under natten. På måndagen var det under 30 grader igen.

Om det blir över 40 grader fler dagar på raken med varma nätter behöver vi nog investera i en liten portabel AC. Vi har börjat göra lite research, får se om det blir någon, men tror det kan vara skönt om det blir väldigt varmt, att kunna kyla ner sovrummet innan vi går och lägger oss till exempel.

Publicerat:

i:

12 svar till ”Över 40 grader – hur stod vi ut?”

 1. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vilken hetta!!! Jag tål värme ganska dåligt, men det går ju bättre om man kan ta det lugnt, hänga i skuggan, dricka mycket osv!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Är du känslig även när ni reser till ställen där det är torr värme? Jag har insett att det är fukten jag inte klarar. Så här och i Abu Dhabi klarar jag värmen riktigt bra. Men så fort jag diskar över varmt vatten blir jag klibbig 😀

   1. Profilbild för Marita
    Marita

    Lite för varmt för mig, det är på gränsen med 25????????

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Ja det är det för mig i Sverige med. Men här är det kanske 36 grader. Så ja 40 är för varmt.

    2. Profilbild för Mariasmemoarer

     Låter verkligen olidligt, speciellt då ni inte har ac. Fläkt sägs ju dessutom tappa sin effekt när en viss temperatur överskrids, minns inte vilken. Men vad kan man annat än ta det lugnt, hålla sig sval så gott det går och inte drabbas av panik ???? Har ni testat ha kallt vatten i en balja att svalka fotlederna i då det behövs? Sägs vara ett effektivt sätt att få hela kroppen att svalna av lite. Även handlederna kan man doppa eller skölja i kallt vatten.

     1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi har haft glädje av fläkten. Och så länge det är svala nätter så är huset svalt och skönt. Det är varma nätter som ställer till det. Vi sköljer av hela kroppen med vattenslangen om det behövs 😀

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja nu har vi haft en Toppen-sommar här i Sverige,mycket sol o bad!

  Ha det gott i värmen ni med…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt med mycket sol och bad!

  2. Profilbild för AnnSofie Sniwe
   AnnSofie Sniwe

   Vi har en riktig AC i sovrummet och den är guld värd. Än är det inte så varmt på nätterna, men det kommer att bli. De varmaste månaderna har vi framför oss, så att ha på ACn på nätterna så man kan sova ordentligt är jätteskönt. De är inte alls så dyra som i Sverige heller. Tror vi betalade runt 450 € med installation på Leroy för ett par år sedan.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Ja, det kan säkert vara guld värt. Vi får se hur vi gör, men det låter onekligen lockande.

 3. Profilbild för Ann

  Vi hade 45 grader vid ett tillfälle när jag var i Turkiet, det enda man kunde göra var att ligga i havet med en stor hatt på sig 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja havet är ju superskönt när det är varmt i luften!

Vädret

Ourique, PT
23°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.