övning 6 praktisera med pixlar

Övning 6 i ”Praktisera med pixlar”

De här övningarna kommer bara 2 gånger per månad, ändå tycker jag det blir för ofta. Nåja det är dags för en ny övning och redovisning av den förra. Plats för din redovisning av Övning 5 hittar du längre ner i detta inlägg.

Praktisera med pixlar handlar om att öva, att träna sitt fotograferande genom att ”nöta in” olika kompositioner och tekniker. Det handlar inte om att välja rätt motiv, utan om att angripa ett självvalt motiv på ett visst sätt. Det vore roligt om du vill vara med!

Övning nr 6: Annan vinkel

Oftast när jag fotograferar så står jag rätt upp och ner och fotograferar (om det inte är macro, för då kryper jag omkring). Tidigare hade vi en övning som uppmanade att fota i ögonhöjd när motivet är ett djur eller människa, det visade på vilken enorm skillnad det blir när vinkeln är sådan.

Men faktum är att det kan bli väldigt mycket mer intressanta bilder om en väljer en annan vinkel än den där en står även med andra motiv.

Så denna gång handlar övningen om att angripa ett självvalt motiv i en annan vinkel än att bara stå rätt upp och ner och fotografera. Att aktivt ändra vinkeln mot motivet, kliva upp på en sten, sätta sig på huk eller kanske rent av lägga sig ner på marken. Vana fotografer gör detta hela tiden, jag ser min kompis ofta på knä när hon fotar. Själv står jag där, bekvämt, med fötterna på marken.

Jag behöver öva på att ändra vinkeln till motivet! En annan fotovän sa att ett bra tankesätt kan vara att fota motiven i tre olika höjder. Jag tänker att det vanligaste är nog att en tänker att en annan vinkel är just att kliva ner på knä, men det kan också betyda att leta efter en högre plats att ställa sig på.

Motivet styr vilka alternativ till vinklar det finns. Övningen innebär att leta efter och hitta nya vinklar för motivet. Att öva innebär att göra samma sak flera gånger. Så redovisa gärna två olika motiv där du visar en bild där du står rakt upp och ner och fotar, och sen minst en bild där du ändrat vinkeln.

Mat är ett exempel som oftast fotas uppifrån eller i 45 graders vinkel. Kan du kanske hitta en annan vinkel som gör motivet intressant också?

Redovisningen för denna övningen, som jag kallar Annan vinkel, kan du redovisa från och med 1 april. (nya förutsättningar gör att denna uppgift hamnar lite i kläm).

Vill du lätt hitta tillbaka till detta inlägg så använd menyn, gå in på Praktisera med pixlar och scrolla längst ner, där finns länkar till pågående och tidigare övningsuppgifter samt tillhörande redovisningar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Instruktion i text och bilder hur formuläret fylls i

Instruktion i videoformat

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

Publicerat:

i:

14 svar till ”Övning 6 i ”Praktisera med pixlar””

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du är med igen!

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Bilden på maten, mmmmm!
  Ha en bra fredag=)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bara egenodlat 🙂 Detsamma!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Snyggt. Mat är inte lätt att fota, många gör ”fel” att använda blixt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag använder aldrig blixt, gillar inte ljuset det skapar. Men finns ju annan belysning en kan leka med, men det har jag inte gjort nån gång.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Skoj med nya uppgifter! Då får vi tänka till igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt ni hänger på varje gång!

 4. Profilbild för Sara i Barcelona

  Favoritmiddagen tror jag mig se på fotot 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så gott med egenodlad sallad och sötpotatis 🙂

 5. Profilbild för Annika

  Snyggt foto på maten. Mat är ju faktiskt väldigt svårt att få snyggt på bild. Du har lyckats så bra.
  Just det, du har rätt … smart att ta foto ur olika vinklar.
  Ledande linjer, får ta och fundera på om jag också hoppar på framåt april.
  Stor kram till dig, Anna. Vi hörs igen när jag är tillbaka i april.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Kul om du hänger på också. Ha en grym månad i Sverige. Kram

 6. Profilbild för Anni

  Mäklare visar gärna bilder tagna i midjehöjd, man undrar ju varför? När vi var på visning av äldste sonens (mitt under värsta pandemin) frågade jag om det var för att man inte ville visa utsikten genom fönstret – men den var det inte något fel på!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har jag inte tänkt på, det ska jag spana in nästa gång jag ser mäklarbilder!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.