ledande linjer

Min redovisning ”Ledande linjer”

Att använda ledande linjer i min komposition är något jag kan säga sitter i ryggmärgen. Det är väl en övning som egentligen inte kändes så nödvändigt för mig.

Men jag både bestämde och genomförde den ändå. För jag tänker att jag inte kan öva tillräckligt mycket. Och när jag nu ser bilderna så ser jag att jag faktiskt kan öva mer. För som du ser så är det nästan alltid från vänstra nedre hörnet som jag lägger en linje. Hörnen är bra att använda för att leda in i bilden.

Men det finns ju massor av andra platser som linjerna kan leda betraktaren in i bilden.

Den här gången övade jag i trädgården, blåregnet knoppar sig på första bilden i ovan galleri och fåglarna är fångade i vår trädgård. Och så övade jag i Odemira, där jag fotade körsbärsblomning, innertaket och staketet i syftet att fånga ledande linjer till dagens redovisning.

Under kommande veckor ska jag öva på att fota mina objektiv i andra vinklar.

Här kan du läsa om Praktisera med pixlar, vore kul om fler hängde på!

Publicerat:

i:

32 svar till ”Min redovisning ”Ledande linjer””

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressanta linjer, tänker inte så, lite japanskt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Linjer tycker jag gör mycket i bilder. Kul du tänker japanskt!

 2. Profilbild för Åke

  Vackert som vanligt 🙂 Jag får plåta mina genom mina fönster och det stör ju lite i grynig het 🙁 Jag småler åt dina iakttagelser att från vänstra hörnet… ett tipps: Spegelvänd bilden så får du grenen i den högra sidan. Elle ”vänd vågrätt” kanske det heter i PH. Jag drar också mina objekt för det mesta från vänster. Trevlig fredag 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Kul att vända bilden, inte tänkt på att en kan göra det 🙂 Detsamma och krya!

 3. Profilbild för Znogge

  Även om det sitter i ryggmärgen så kan det vara intressant att helt medvetet genomföra övningen ändå.
  Härliga bilder som vanligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det absolut, öva är aldrig fel. Tack snälla!

 4. Profilbild för Tony - KulTur i Natur

  Jag kan hålla med dig att linjer i bilder är något som är naturligt att se och fånga. Det sitter nog nedävt och djupare än det ”nutida” foto/bildseendet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vet inte vad du menar med ”nutida” men linjerna är något jag ser lätt.

 5. Profilbild för Anita

  Gör ofta som du … linjer från vänstra nedre hörnet. Undrar varför? Ser många som gör det. Är det för att avtryckaren sitter till höger tro och det känns mest naturligt med linjen från nedre vänstra hörnet. Bra att utmana sig och du bjuder på många fina linjebilder. Fågeln på näst sista bilden är väldigt fin.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant att du också använder det hörnet 🙂 Tänker det kanske hänger ihop med att vi läser från vänster till höger. Tack så mycket!

 6. Profilbild för Mamma C

  Fast man kan det, så kan det vara kul att göra övningen ändå.
  Fina bilder som vanligt.
  Ha en bra och skön fredag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har du helt rätt i, öva är inte fel. Tack så mycket och detsamma! Kram

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Många fina bilder, men jag fastnar kanske mest för bilderna på taket. Där är det verkligen linjer som suger en in i bilden. Läste kommentarerna och visst var det smart att ibland spegelvända bilden. Så långt har jag aldrig tänkt….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Där var det många linjer i det innertaket. Jag har inte heller tänk på att spegelvända, kul angrepp 🙂

 8. Profilbild för Sara i Barcelona

  Vill bara ta den där lilla fågeln som hänger upp och ner (typ) och pussa den på näbben, så gullig <3
  Jättefina foton! Vad duktig och fokuserad du är 🙂 Stor kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker den är så söt jag också! Tack så mycket. Kram

 9. Profilbild för Annika

  Praktisera med Pixlar heter det JU! Som sagt, jag kanske hoppar på jag också framöver. Så spännande. Tycker dock att min gamla Canon gjort sitt. Tycker inte den tar lika bra bilder längre. Men det är kanske vad jag får räkna med eftersom den är 13 år gammal. Det är ju heller inte en Marc utan en nybörjar-DSLR. Men ja, kanske jag kör med er i PmP framöver. Spännande är det.
  Tak och fågelbilder sååå bra.
  De där tidiga körsbären börjar blomma här nu också. de allra tidigaste.
  Varm kram från mig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skulle vara så kul om du hänger på, lite förändringar är på gång, men hoppas till det bättre. Tack så mycket! Svårt om en inte är nöjd med kameran. Kram

 10. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Åh vilken fin bild på lövsångaren. Vår talriksate fågel i Sverige. Så den njuter av värmen nere hos dig i Portugal. Snart kommer den hit. Men den kommer sent till oss, runt april maj.

  Många fina bilder du har fotograferat! Trevlig helg och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anna! Då får vi njuta av den lite till 🙂 Tack detsamma, kram

 11. Profilbild för Lillan Kind

  Ibland undrar jag om man egentligen någonsin har övat helt färdigt på något. För även när något sitter i ryggmärgen så finns det oftast ändå sånt som man kan justera eller finslipa lite till, och få andra bra/ännu bättre resultat:)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror jag du har helt rätt i! Speciellt andra resultat, det gillar jag 🙂

 12. Profilbild för Carita Liljendahl

  Det finns oändligt mycket man kan öva sig på – och som är intressant med fotografering!
  Kul att du har det som intresse och kan ge tid till det.
  Nån dag ska nog också jag 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt glad att jag kan gå all-in i det här intresset. Hoppas din dag kommer snart. 🙂

 13. Profilbild för Marianne

  Jag klarar inte att ta in infon, men jag läser och tittar på bilderna, eller ja det är fåglarna förstås 🙂 det är så kul att se blåmesen med sina smala ben hänga uppochner, den andra, är det en grönfink?
  Hoppas du har en fin lördagskväll
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vet, fint du ändå kikar in. Det är en gransångare den gröna. Kram

 14. Profilbild för Stefan

  Ledande linjer och tredjedelsregeln är för många okända begrepp. Så var det också för mig innan jag tog steget från renodlad amatör- till hobbyfotograf.
  Det gör skillnad.
  Fina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör stor skillnad, men också att vara medveten om olika kompositioner gör att en kan välja bort dem 🙂 Tack!

 15. Profilbild för Anni

  I layoutens värld vill man ha diagonalen från övre högra till nedre vänstra, det ger ett lättare intryck. Men den regeln kanske gällde förr, innan allt digitaliserades. jag är ju lite gammal i gemet 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen det är kanske så att det är därför jag gillar när linjerna kommer från vänstra nere då 🙂

 16. Profilbild för Jag

  Fina ”träningsbilder” allihop. Takbilderna är spännande och fågelbilderna mycket vackra. Jag tror att det är ganska vanligt nu med mobilfotograferandet att det mesta är centrerat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja så är det kanske, har dålig koll faktiskt 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.