vit kalla och målarguldbagge

Vit kalla & målarguldbagge

Jag har fem ståtliga plantor med vit kalla och de drar till sig ”Whitedotted rose beetle”, som på svenska heter målarguldbagge, fast den finns inte Sverige.

Det är nog den vita kallan som är den planta (om en bortser från alla plantor med mat) jag uppskattar allra mest i trädgården. De är så ståtliga, och blommorna är helt underbara i sin vita prakt. Den behöver ingen omsorg alls, lökarna nere i marken får automatiskt vad de behöver under vintern och de ljuvliga blommorna kommer nu i februari så därför krävs inte heller någon bevattning.

Målarguldbaggen gillar den också bevisligen. Den skalbaggen är en pollinator, så de är välkomna att vara här även om den tydligen bör hållas efter om det blir för många. Men vem vet när det är för många? De fyller i alla fall blommorna och göttar i sig av allt den gula ståndaren har att bjuda på. De verkar ha en riktig fest där med mycket mat och sex.

Mina plantor är placerade dels vid grinden och dels vid altanen. De tre plantorna vid altanen lyser upp så fantastiskt och har ett perfekt läge där jag kan njuta av dem när jag hänger på altanen eller verandan.

Och som vanligt så vill jag ju föreviga och spara känslan. Självfallet även dela med mig av den till dig. Jag gillar verkligen det svenska namnet på baggen och den är så söt med sin lurviga kropp och de vita prickarna. De är ca 1 cm långa.

Det dök upp ett annat litet kryp på en av blommorna nedan. Den vita kallan drar till sig lite allt möjligt, även mig och kameran 🙂

Vit kalla växer även vilt häromkring och jag kommer att plantera flera framöver utmed muren på ängen bakom huset till exempel. Men just nu får de här fem plantorna som fanns här när vi köpte huset alla blickar och tacksamhet, de skänker mig en enorm glädje.

Jag och målarguldbaggen njuter av varje enskild blomma under den långa blomningstiden.

Publicerat:

i:

34 svar till ”Vit kalla & målarguldbagge”

 1. Profilbild för Znogge

  Vilka vackra blommor så jag förstår att du uppskattar dem. Praktiskt också att de sköter sig själv och inte behöver någon bevattning. Med tanke på blommans utseende är det inte konstigt att den lockar till sig Målarguldbaggarna och andra kryp.

  Trevlig lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbar växt helt enkelt, tack detsamma!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Vit kalla är så vackert, tänker på Sissinghurst, och den Vita Trädgården, fast min svärfar sa att kalla är begravningsblomma, fast för honom var alla blommor begravningsblommor, Spännande kryp. Fina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Många som säger att kalla och nejlika är begravningsblommor, men det är det inte för mig. Tack!

 3. Profilbild för Sara i Barcelona

  Så fint att ha en sån där blomma i trädgården som bara gör dig lycklig genom att finnas där <3 Och ja, den är otroligt vacker, jag brukar tänka att den nästan ser konstgjord ut (på ett bra vis). Och så får den lilla Målarguldbaggen njuta på sitt vis också <3 Underbart 🙂 Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt fint 🙂 Håller med, blombladet ser vaxat ut, lite konstgjort. Kram!

 4. Profilbild för Kraka

  Vita blommor är väldigt vackert och jag planerar att göra en vit del av trädgården. I år ska jag ”vara hemma” och inte åka på några arbetsuppdrag på annan ort. Bara Huddinge och det ligger betydligt närmare från stugan än mitt hemmahemma. Därför hoppas jag hinna göra en hel del i trädgården under sommaren. Hoppas också på ett gynnsamt väder.

  Din bagge är både vacker och spännande. Jag är ingen insektsmänniska och därför dålig på olika arter av baggar. Men de gör mycket nytta i trädgården med pollinering. Funderar på att skaffa ett hotell åt dem.

  Önskar dig en bra lördag! Än har jag lite tid här hemma innan det är dags att åka till jobbet. Igår var en lagomdag, jag hoppas på ännu en av samma slag. Men sådan vet man aldrig på en intensivvårdsavdelning. Det är bara att önska och hoppas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar också vita blommor väldigt mycket. Vad kul att stugan ska få mycket av din fritid i år, vet inte om mina hotell är bebodda, men har sett mycket bin runt sandhögarna vi har. Tack detsamma!

 5. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Delad njutning är dubbel njutning (eller var det delad glädje 😀 ) så att alla vi som tittar in här får dela den här njutningen med er och de söta små målarguldbaggarna känns fint. Jag instämmer i att de vita kallorna är otroligt stiliga och vackra. Jag har haft några små exemplar inomhus men aldrig lyckats bra med dem utomhus så jag förstår din glädje. Förmodligen bor jag i fel växtzoon 😉 .
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hihi, funkar ju finfint med ordet njutning med! Glad du uppskattar bilderna. Du bor i rätt växtzon för dig men inte för kallan tänker jag 🙂 Kram

 6. Profilbild för Carita Liljendahl

  Insekterna gillar jag inte 😀 … men blomman, växten, är otroligt vacker!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar både insekten och blomman 🙂

 7. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Fina kallor och vita blommor är så vackra i skymningen. Läcker liten bagge och som sagt, när vet man att det är för många. Kommer bli så snyggt med fler kallor =) Ha en skön eftermiddag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de lyser verkligen fint i skymningen. Ja fler kallor ska det bli! Detsamma!

 8. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vit kalla är så vacker när den växer i det fria. Jag kommer ihåg hur de blommade längs levadorna när vi vandrade på Madeira. De är verkligen fotogeniska. Däremot tycker jag det är begravningsblommor när jag ser dem här hemma i blomsteraffärer och då uppskattar jag dem inte alls.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar den verkligen – och blir lika glad när jag ser den i trädgården som i det vilda.

 9. Profilbild för Anita

  Vit kalla är vackert. Det är så vackert överhuvud taget med vita blommor för dom lyser så vackert i skymningen. Och baggen var en liten söt en. Hade aldrig hört talas om den men så finns den ju inte i Sverige heller.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar vita blommor också! Visst var det en söt lite bagge 🙂

 10. Profilbild för Susjos

  Så vackra blommor, insekten är ju också fin i närbild, men när de blir flera…brrr!
  Ha en fin lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Insekter blir väldigt intressanta när det är i närbild tycker jag. Tack detsamma!

 11. Profilbild för Ulla

  Kallorna är så vackra! Eleganta på något vis. Vita blommor kan vara svåra att fota tycker jag, det är lätt att det blir utfrätt men dina bilder är jättefina!
  Och vilken gullig liten bagge och ett fint namn har den också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Namnet är väldigt gulligt 🙂

 12. Profilbild för Mamma C

  En väldigt vacker blomma. Vi hade en i kruka på takterrassen för ett par år sedan.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en väldigt fin blomma tycker jag också, kram

 13. Profilbild för Micke

  Fina växter där ju, kan man väl inte få för mycket av.
  De små insekterna är ju också fina, tack för att du delar med dig.

  Ha nu en fin lördagskväll. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det tror jag inte jag kan få för många av. Insekterna behöver dock inte bli fler.. tack detsamma

 14. Profilbild för Marianne

  Fint med Kallorna,
  Kram

 15. Profilbild för Anni

  Kallorna är som eleganta damer i finklänning. Så vackra! Jag har alltid gillat kallor, trots att de kanske kan anses lite stela. De har pondus!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De har verkligen pondus! Vad fint du beskriver dem som damer i finklänning 🙂

 16. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ljuvliga fotografier av både kallan och baggen. Njutbart i kubik.
  Tycker det är så speciellt att kallan som så gott som växer enbart på fuktiga ställen här klarar sig utan vatten mera eller mindre hos er. Anpassningsbar tycks den sköna också vara.
  Ett tag så var ju kallan en blomma som många hade i sina brudbuketter…men också i begravningskransar. Så stilfull, så vacker är den i alla sammanhang.

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det är ju fuktigt och blött här också på vintern. Så tänker att lökarna väcks och fylls då, under sommaren torkar de nog upp ordentligt 🙂 Jag älskar kallan och jag håller med dig, i alla sammanhang. Kram!

 17. Profilbild för Jag

  Jag hade ingen aning om att kallan var en lökväxt. Har nog aldrig sett den i en trädgård. Vacker är den med sin trumpetform och förstår att du njuter av den och baggarna som är som små nallebjörnar. Hos oss på torpet gillar den gröna guldbaggen att beta pollen i pionerna. Jättefin serie på blommor och baggar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har inte heller sett den i någon trädgård tidigare. Den gillar väl inte frost då tänker jag. Men jag vet inte 🙂 Vad roligt ni har den gröna guldbaggen, så fin! Tack så mycket!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.