Frösådder, våren 2022

Det här att hitta rätt tid för att så är inte lätt. Flera frösådder har gått åt fanders. Nya lärdomar varje säsong!

Trots att vi bor i ett varmare land än Sverige, så är det inte lättare att få rätt i frösådden. Förra året blev allt så sent då annat prioriterades, vilket gav ett blandat resultat. I år ser det annorlunda ut och förhoppningsvis gör jag något mer rätt i år. Jag fortsätter i alla fall att experimentera!

Vad har jag sått hittills i år?

Jag har sått spenat, dill, rödbetor och morötter på friland – snart dags för en omgång koriander också. Det som står här är sånt som är försått inomhus eller i vitrinskåpet på balkongen. Eftersom myror äter mina frön i sålådorna är det bättre jag försår och planterar ut växterna, även om det krävs att jag härdar plantorna först.

Väljer att så några få frön av varje grej, kanske 6-10 st, inte hela fröpåsar. Endast tomater har jag sått i stora mängder.

Aubergine

Sådde de första fröerna i onsdags, kommer så fler omgångar under våren för att förlänga säsongen. Här kan du läsa om förra årets resultat.

Basilika

Satt några enstaka frön i en tom creme fraiche burk den 2/3 för att se om det är för tidigt eller lagom att så basilika nu. Burken står inte inomhus utan i vitrinskåpet på balkongen.

Bovete

Hade lite bovetefrön kvar efter att jag grott och gjort bovetegröt. Så istället för att slänga dem (då de inte skulle räcka till en omgång till) så kunde jag rosta dem till granolan… eller plantera dem. Jag provade det senare och de växer så fint i en balkonglåda.

bovete
Bovete i två fina rader i en balkonglåda

Broccoli

Har några plantor med broccoli i landet som jag snart kan skörda. Vill prova och se vad som händer med plantor jag sår nu, så tryckte ner några frön i onsdags och de gror fint.

Chili piri piri

Vi har massor av chili från förra året, men fick några frukter av piri-piri av en vän så planterade ner dess frön 10 februari och har nu omplanterat dem i egna små krukor.

Dill

Eftersom en bekant gärna vill att jag odlar dill åt honom så provar jag att så i kruka och på friland i år. Den 2 mars petade jag ner några frön i en kruka som står i vitrinskåpet. Dillen på friland är ca 1,5 cm hög nu.

Galia melon

Satte några frön den 2 mars.

Gullök

Den 14 februari satte jag 4-6 frön i varje liten ruta i ett såbrätte. Tänkte de skulle få bli vårlök.

Gurka

I mitten av februari satte jag några enstaka gurkfrön. Planterade om häromdagen. Ska sätta fler omgångar under säsongen för att få så lång skördetid som möjligt.

Kålrabbi

Första gången jag odlar kålrabbi, har 6 plantor som växer i vitrinskåpet. Sådde fröerna i mitten av februari.

Malaberspenat

Malaberspenat

Fick några fröer av en vän och nu har jag fyra små plantor som ska få flytta ut i en såbädd när det är varmt. Det är en klängväxt som älskar värme. Just nu frodas den i vitrinskåpet.

Melon

En melonsort sådde jag tidigt, redan i början av februari. Retato Degli Ortoland heter den och det ska bli kul att se om den är lika god som den varianten vi åt förra året. De ser lite ledsna ut men hoppas de piggar på sig, annars sår jag nya, jag har fröer kvar.

Lite ledsna meloner, kanske de fått rothalsröta efter omplanteringen.

Paprika

Försökte med paper towel method den 11 januari men bara någon enstaka planta mådde bra efter den metoden. Så i början av februari sådde jag några olika paprikafrön på traditionellt sätt och det gick bättre. De är nu omskolade.

Rädisor

Det går ju finfint att så direkt på friland, men jag tyckte de såg väldigt trista ut när jag gjorde det sist, så jag provar att förså. De är avhärdade och planterades ut i helgen. Sådde dem 14 februari.

Rödbetor

Har sått både på friland och försått inne. De på friland har varit sega, men börjar komma nu. De som såddes inne tog sig inte så bra, bara ett fåtal plantor. De är avhärdade och planterades ut i helgen.

Sojabönor

Älskar edamame bönor så självklart vill jag prova att odla sojabönor. 4 plantor har jag som växer på fint i vitrinskåpet. Såddes i början av februari. De gillar värme så får stå i skåpet tills nätterna har temperaturer över 10 grader i alla fall.

Spetskål

I landet kämpar de plantor jag sådde sent i höstas. De har inte alls gillat läget och jag har lärt mig att de behöver vara större när jag planterar ut dem. Så i år ska jag så dem redan i augusti. Nu (2 mars) har jag sått en omgång som ska få försörja oss i vår och sommar.

Spenat

Var så himla lätt att odla i Sverige, men här är det inte lika lätt. Sådde på friland i januari, men de är inte alls så pigga. Väldigt långsamt växer de och många fröer är uppätna av myror. Provade därför att driva upp några plantor inomhus. De är avhärdade och planterades ut i helgen.

Tomater

Jag har sått fyra olika sorter, en variant (gula små körsbärstomater) redan för en månad sedan för att få igång säsongen tidigt, de omskolade jag i onsdags och kunde då använda det såtråget tilll de andra fyra sorterna. Kommer även att så en omgång till senare som ska få kämpa på så långt det går under hösten.

Vaxbönor

Den 19 februari sådde jag ett tråg med vaxbönor. De har alla kommit upp fint och växer i vitrinskåpet, lite rangliga är de, men det är ändå okej.

Vitkål

Även vanlig vitkål har jag sått i år, de är sådda nu i början av mars.

Zucchini

Ett fåtal plantor med zucchini växer på fint inne i vitrinskåpet, de ska få flytta ut om någon vecka eller två, när de är för stora för att ha där. Översta bilden är på en zucchiniplanta.

Utöver dessa matvaror har jag även sått lite blommor och perenner. Och jag har sötpotatis för rotning.

Kommer ett inlägg om vad som redan växer i sålådorna också!

Publicerat:

i:

2 svar till ”Frösådder, våren 2022”

  1. Profilbild för Chatrine

    Använder du växtlampor till dina förodlingar eller räcker dagsljuset i fönstren?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Flyttar ut i vitrinskåp när de grott. Kommer inlägg om hur jag driver upp från frön i nästa vecka 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.