Porto

Planerat en resa i höst

Nu har jag planerat för en liten roadtrip i höst! Det ska bli roligt att komma ut på vägarna lite igen och dessutom köra genom områden vi inte varit i förut.

När vi började resa tillsammans så ville jag inte planera så mycket utan bara njuta av det vi spontant ville se och uppleva.

Jag tror faktiskt det mest berodde på att jag inte hade tid att planera, om jag ska vara ärlig. Både jag och Roger jobbade så ohälsosamt mycket att jag bara bokade hotell och flyg i en stad vi hade bestämt. Om jag orkade så kunde jag läsa på lite om resmålet på flyget, men oftast var jag helt slut och somnade istället.

Glädjen i att planera en resa

Nu ser jag tjusningen i planerandet, att leta boenden och bestämma vad vi vill uppleva. Jag njuter av att bygga upp en förväntan och göra en del research. Att välja vad vi ska göra men också att göra de tråkiga valen att välja bort det vi inte kommer hinna med. Vi vill inte ha ett fullspäckat schema utan vill också ha tid för spontana ryck och massor av njutning.

Reseplanerare – Wanderlog

Den här gången har jag använt en för mig ny tjänst. Den är gratis och finns till både dator och telefon. Wanderlog heter den och jag kan där lägga in allt som har med resan att göra.

Eftersom vi ska bila så är det bra att jag kan lägga in flera stopp, var vi ska sova, med inkopierade bekräftelsenummer, och sedan de platser vi vill besöka och eventuella restauranger vi vill äta på.

Jag har allt lättillgängligt i telefonen och kan också använda för navigering om jag vill (fast vi använder helst Waze och den verkar inte vara kopplad med Wanderlog).

Finns som PRO-version men jag har bara gratisvarianten och tycker det räcker för de behov jag har.

Google Maps

Google maps (mymaps.google) är verkligen ett urdåligt verktyg för planerering av en resa. Men jag har under ett antal år lagt in platser jag vill besöka som sparade platser i Maps som jag har stor användning av. Dessutom är det väldigt väl uppmärkt med utkiksplatser, parker och andra sevärdheter som vi kanske vill se.

Det blir dubbla skärmar i planerandet. En med Wanderlog där jag lägger in allt och Google Maps där jag hämtar inspirationen till vad vi ska besöka.

Andra bloggar

Söker en del efter andras rekommendationer, där jag kanske kan få tips på lite annorlunda upplevelser istället för bara de där ”självklara”. Ibland hittar jag nåt kul ibland blir det bara upprepning av vad jag redan vet vi ska besöka.

Vad blir det för resa i höst?

Vi ska besöka centrala och norra Portugal. En storstad, sedan ut med en flod och sen lite gamla och förhoppningsvis pittoreska byar innan vi vänder hemåt igen. Självfallet kommer det bli många inlägg om det framöver. Men det är inte höst än, inte här i alla fall, så det dröjer ett tag. Men resan är planerad och bokad!

Brukar du planera resor?

Översta bilden är från när vi besökte Porto för 3 år sedan. Dit ska vi inte i höst.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Planerat en resa i höst”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Aha, där fick jag svaret i slutet. Det blir inte Porto den här gången, mina tankar hade redan tagit den vägen åt er. Spännande! Ser framemot er resa redan.
  Hos oss är det oftast Uffe som planerar och jag som hoppar på ”tåget” och tar det som det kommer. Han är planerandet, jag är det impulsiva och det brukar fungera utmärkt. Men givetvis så är vi överens om vart vi ska fara när vi är på gång någon gång.
  Ha det gott Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ganska precis som det är här då, fast tvärtom. Vi båda bestämmer vart vi ska resa och hur vi ska ta oss dit, sen gör jag resten av planerandet och bokandet. Men på plats är vi båda spontana och följer inga planer slaviskt, annat än bokade hotellnätter då så klart.

 2. Profilbild för Chatrine

  Kul med roadtrip!
  Jag gillar att planera men går sällan in på detaljnivå. Vi är rätt ointresserade av klassisk sightseeing, mer ute efter en känsla. Om vi flyger (vilket är rätt ovanligt) så bokar vi boende i någon form. Annars är det oftast färja som bokas för vår del. Just nu har jag börjat kolla på färja till vår roadtrip 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vet inte riktigt vad klassisk sightseeing är 🙂 Vi vill gärna se det som gjort platsen ”känd”, men det betyder ju inte att inget annat är intressant. Vi vill främst uppleva atmosfären på en plats. Om en inte har säng med sig i bilen så tycker jag det är skönt att ha bokat boendet, annars får jag ”det som blivit över” och det duger oftast inte till kräsna mig.

 3. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Om jag planerar en resa? Ja, intill nördighet. Älskar att göra research, även till ställen som vi besökt tidigare (kan ju ha hänt nåt nytt). Tack och lov hänger maken bara med och är helt nöjd. Men på plats är jag flexibel och låter t.ex väder styra, ha tid över till spontana strövtåg och utflykter (med bara lite koll…)
  25 år i resebranschen har satt sina spår 😂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att läsa Ewa 🙂 Jag förstår numera den tjusningen, men tycker, precis som du, att det behöver finnas tid för spontana beslut.

 4. Profilbild för Cathinka

  Älskar planerandet men har med tiden insett att jag planerar in lite för mycket , för även jag vill ha plats för det lite mer spontana. Den där appen låter intressant, får kika lite närmare på den. Älskar centrala Portugal, finns så mycket att se. För oss börjar det också bli dags för roadtrip men vi tar oss ännu längre norrut över gränsen.
  Njut av planerandet!
  Hälsningar från ett härligt regnigt och grått Sverige☔️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är lätt hänt att en blir lite för entusiastisk 🙂 Norra Spanien är ju otroligt vackert har jag sett på bilder från kompisar som bor i husbil och rullar där sedan någon månad tillbaka. Välkommen hem till Portugals värme snart

 5. Profilbild för Reiselinda

  Härligt med roadtrip, ska bli spännande att se vad ni hittar på! Jag planerade alla resor mycket detaljerat tidigare, men sen vi blev med husbil, så blir det mesta rätt så spontant. Har en Googlekarta med insamlade tips i grunden och googlar när vi kommit fram för att se om det dyker upp något spännande. Nu ser vi fram emot vår första övervintring i södra Europa och har Portugal som huvudmål för resan, så framöver blir det till att läsa bloggar och kolla Instagram för att fylla på Googlekartan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Husbilslivet påverkar mycket 🙂 Härligt, hoppas Portugal visar sin bästa sida och har ni vägarna förbi Ourique så hojta.

 6. Profilbild för Ditte

  Vad roligt med en resa och givetvis att se mer av Portugal. Även förstås att planera resan Ska bli jätteroligt att få följa med via blogginlägg.

  Jag har ju jobbat en del inom resebranschen och det har ju satt sina spår och jag har rest i princip sedan jag föddes så att resa har alltid varit viktigt. Har aldrig samlat på länder men på upplevelser.
  Portugal har vi sett delar av, mest södra delen och skulle gärna vid tillfälle ta en tur på Duorofloden som vi kan kombinera med annat.
  Jag har också planerat vår familjs alla resor; många långresor. Har alltid gillat detta med att planera och organisera resor. När döttrarna var små och vi reste en hel del i USA blev det en mix av det vi gjorde som passade både döttrarna och oss. En del spontana avvikelser blev det också under vägs.
  Har i stort sett undvikit att planera in för mycket och hellre ”lagt till” efter hand. Och vi har alltid haft gott om tid. Än viktigare vid långresor . Och långresor i världen har det blivit många av under årens lopp.
  Vi båtluffade också en hel del i Grekland och jag la där upp en grovplanering innan avresan men den var flexibel.
  Maken och jag gifte oss på Fidjiöarna och i samband med det planerade jag en jorden runt resa. Vi var då borta i åtta veckor och hade hela resan ombokningsbara flygbiljetter. Ett bra val för vi kunde då vara flexibla. Tågbiljetter bokade vi lokalt och det fungerade fint.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ni har verkligen rest mycket och jag kan tänka mig du har många tips på bästa sätt att planera och dessutom hur en hittar de där intressanta platserna att uppleva. Självfallet ska du få hänga med på vår roadtrip, via inlägg.

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Planering av resor tycker jag är jättekul även om de inte är detaljplanerade. Jag vill åtminstone veta vad som finns att se på på våra resmål. Lars blir ofta nöjd med planeringen, tack och lov. Ska bli så kul att följa er i norra Portugal. Vi åkte ner ett par dygn till Peso sa Regua (eller något liknande) vid Dourodalen när vi var och vandrade i norra Spanien. Vi kom aldrig till Porto den gången men var jättenöjda med tågresa och en köpt dagsutflykt till portvinsbönder och med en båtfärd på floden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Samma här, Roger blir också nöjd, aldrig klagat 🙂 Vi kommer passera Peso da Régua, men har inga stopp inplanerade så får se om vi stannar till där. Porto är en fantastisk stad som jag gärna återvänder till, men inte den här gången.

 8. Profilbild för Susjos

  Jag gillar ju att resa, men är ganska dålig på att detaljplanera. Har gjort en längre roadtrip, och det var med min man och vänner i Kalifornien. Vi körde från San Francisco ner till San Diego och förstås en avstickare till Las Vegas och även Grand Canyon, i stora drag hade vi planerat resan, bokade hotell efter vägen. Det blev verkligen en minnesvärd resa!
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Låter som en fantastisk resa! Jag vill gärna åka norrut från Los Angeles någon gång 🙂 Får se till att planera in det kanske.

 9. Profilbild för Bertil Hagberg

  Hej på er!
  Intressant läsning, tack! Våra planer går åt det hållet till bl.a Dourodalens vingårdar och Porto.
  Troligen där kring den 25 september, får hoppas på att brandfaran lagt sig då.
  Hur ser det ut för ert område? Risk för bränder?
  Värmen har ju varit otroligt hög, man tror ju att det kan bli lika nästa år. Hur klarar ni er, är det risk för torka så ni får problem?
  Tänker på er🥰

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej! Hoppas ni kommer njuta av Douro och dess viner. Här är ett inlägg om brandrisken. Vi bor i grönt område. Det är redan allvarlig torka. Vi behöver massor av regn i vinter, redan i februari skrev jag om det. Läs här. Ursäkta att jag länkar, men eftersom jag redan skrivit om det så blir det mer uttömmande svar om du de inläggen 🙂 Tack!

 10. Profilbild för BP

  För att svara på din fråga – nej, vi planerar inte resor. Vi är urdåliga planerare, och varje gång vi gör det går det inte ihop. Så vi reser spontant. Självklart bokar vi resan och boende. Hyrbil tar vi på plats. Sedan har vi ett ”basläger” och tar det därifrån.
  Hur man än gör – huvudsaken är ju att man har skoj när man är på plats.

  PS. Wanderlog var helt nytt för mig. DS.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var precis så vi reste förut och det var ett alldeles utmärkt sätt. Och precis som du säger alla sätt är bra utom de som inte är roliga.

 11. Profilbild för Anette

  Så spännande. Jag ser redan fram emot att få följa med på er resa.
  När det gäller att planera en resa så är det halva nöjet 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag har upptäckt det nu att det är en stor del av resans nöje, bättre sent än aldrig 🙂

 12. Profilbild för Jossu
  Jossu

  Vad kul att ha en resa att se fram emot och att få se nya platser.
  Jag gillar att planera resor. Det är som du skrev, det bygger upp en förväntan. Och så gillar jag inte tanken på att komma hem och senare inse att jag missat något jag verkligen velat uppleva.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Planeringen kan dock bygga upp för stor förväntan, så för mig gäller det att hitta en lagom nivå. Inte alltid så lätt 🙂 Tänker en alltid missar något, allt hinns inte med. Med det är ok.

 13. Profilbild för Elisabeth
  Elisabeth

  Du skriver i ditt inlägg om att rösta i det svenska valet att vittnena måste vara svenska medborgare. Det stämmer inte, det står till och med uttryckligen i den officiella informationen att de INTE behöver vara svenska medborgare. Enda kravet är att de måste vara över 18 år. Det är ju orimligt att kräva svenskt medborgarskap, det är ju massor av utlandssvenskar som inte känner några andra svenskar i landet där de bor, som till exempel vi.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag läste innantill i dokumenten vi fick våra röstkort i, det var därför vi bestämde att göra det med S & A istället för att be våra grannar t.ex. bevittna. Men det låter som du säger helt orimligt. Jag måste ha missuppfattat. Jag justerar texten i inlägget.

 14. Profilbild för Hanna Hansson

  Vad kul med en roadtrip! Portugal har jag aldrig varit i och ser framemot att se bilder och inlägg ifrån resan.

  Det är oftast jag som planerar när vi ska ut på biltur och vilket bra tips med Wanderlog, det ska jag testa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det ska bli roligt att komma ut på vägarna igen. Det kommer bilder helt klart, hoppas du gillar Wanderlog.

 15. Profilbild för Micke

  Planeringen tar mycket av vår tid innan själva bokningen av resan, vi använder oss inte av google maps där, den har vi bara för att hitta rätt väg, GPS kallas det väl?
  Ska kolla den där ”Wanderlog”, tackar för tipset.

  Ha en fin måndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Googles GPS/Navigering tycker vi inte är så bra, den lurar in oss på onödiga vägar. Waze navigering gillar vi bättre, där får vi även varningar om olyckor, stillastående bilar och annat. Hoppas du gillar Wanderlog för nästa planering.

 16. Profilbild för Micke

  Nedladdat nu.

  Jo, vi var inomhus, vilken tur. 😉

  Ha de gott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul! Ja verkligen tur 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.