Förändring – fem en lördag

Förändring – fem en lördag

Fem en fredag heter utmaning som Elisa står för. Men jag svarar idag lördag istället, så blir fem en lördag hos mig.

Den här veckan handlar det om förändring och det är ju något jag gillar så tyckte det här temat var riktat till mig.

1. Vad är din nästa önskan för hösten?

Nu har inte hösten börjat här ännu, men jag önskar att vi får regn tidigt i höst. Dels för att naturen verkligen behöver det. Men också för att vi då kan ta hit kompisars grisar om kan böka upp vårt fält där vi ska plantera träd när de bökat klart.

Sen önskar jag få se mer soluppgångar, vi får ju kortare dagar även här och solen går upp senare och senare. Ovan bild är från förra veckan.

2. Vad har du fått tillräckligt av gällande sommaren?

Värme över 38 grader. Det kommer nog alltid vara svaret när vi spenderat sommaren hemma här i Alentejo. I år har vi haft en 10-dagars period med varmt även på natten och då blir det för varmt även inne till slut. Men även ett par omgångar med 3-4 dagar på raken med riktigt hög temperatur har vi haft. Så det räcker nu.

3. Vad är något avklarat inför hösten?

Vi har bokat hotell för en roadtrip, kommer mer om det i morgondagens inlägg.

4. Vad är något som är på gång?

Vi väntar på att få förhandsbesked på pool och garagebygge. Fortfarande en del jobb kvar i trädgården och målning som ska göras på husets södersida och murar. Vänner och familj kommer på besök (om allt går enligt plan). Planering för vad som ska odlas i höst och vinter pågår.

Tydligen verkar det vara jordgubbar på gång också…

5. Vad blir en förändring i höst?

Här har det blivit många förändringar de senaste åren, så just nu har vi inga som helst planer på att göra några stora förändringar.

Men en förändring är att det jag ska odla i höst inte kommer från frön jag själv drivit upp, utan jag köper pluggplantor för att slippa hålla fröodlingar igång under heta sommaren. Det ska bli spännande och se hur det går!

Publicerat:

i:

22 svar till “Förändring – fem en lördag”

 1. Förändring hoppas jag på nu när jag skriver kommentar igen. Inatt fick jag inte kommentera i ditt inlägg om fåglar, jag ansågs vara spam!
  Håller tummarna för grisar i trädgården, då måste du ta många bilder och visa oss!

  • Dumt med blockeringen, mitt plugin för att slippa spam påverkar även icke spam-kommentarer ibland. Det är tråkigt, men ofta funkar det om en försöker igen. Eller använder en annan mejladress, för ex hotmail är ofta klassat som spam. Självfallet blir det många bilder på eventuella grisar 🙂

 2. Det är alltid trevligt att läsa listor – andras alltså. Jag förstår mycket väl att när hettan slår till dagtid vill man gärna ha lite svalare nätter så kroppen får vila.
  När er pool blir klar kan ni ju ta ett nattdopp om det blir för varmt!

 3. Vilken vacker solnedgångsbild!
  Jag gillar värme, men 38º är definitivt för mycket, så det förstår jag mer än väl att du har fått nog av.
  Lycka till med ditt nya odlingsprojekt!
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 4. Roligt att läsa dina svar.
  Här tänker jag hålla kvar sensommaren ett tag till och har inga som helst långsiktiga eller kortsiktiga planer för hösten. Väntar på en tid på smärtkliniken på St. Görans sjukhus och utifrån det bestämmer vi. Men vi har alltid kort startsträcka när det gäller.
  Hoppas ni snart får regn för det behövs ju verkligen.
  Låter roligt med en resa och även att planera den.
  Vad gäller pool och garage så hoppas jag på att alla tillstånd är klara och att bygget kan dra igång-

 5. Roadtrip låter spännande, ser fram mot det inlägget.
  Visst är värmen lite för mycket ibland men det är väl bara att härda ut antar jag.

  Ha nu en jättefin lördag. 👌

 6. Ja sommaren har varit varm överallt tror jag. Härligt och ibland besvärligt. Men hösten är på ingående även om jag hoppas att det ska dröja ett bra tag. Det blir så långt tills nästa sommar annars

 7. I år är nog andra gången (första gången var 2018) att även många i Sverige klagar över värmen och torkan. Å då pratar vi inte 38 grader utan knappt 30… Ja, allt är ju relativt…

  Grisar så nära min bostad – nja. På tallriken i olika former helt okej, men inte irl;-)

  Soluppgången på rubrikbilden är fantastisk:-)

  • 2018 satt jag nyopererad i stödstrumpor i husbilen, fast i ett villaområde där vi vaktade en villa. Det var olidligt varmt. Vår temperatur är inte jämförbar med Sveriges, vi har torr värme här medan det är väldigt fuktig värme i Sverige. Det senare är mer olidligt tycker jag 🙂 Jag älskar levande grisar, de är ljuvliga personligheter. På tallriken ligger inga djur. Tack, ja soluppgångarna är fina här.

 8. Vilken fin soluppgång, och så imponerande med allt du odlar! Ja, lustigt nog behövs det mera regn även här i Sverige, det kan man inte tro, det brukar ju regna en del under sommaren här hemma.
  Ha det fint!

  • En annorlunda sommar i Sverige, men skönt för alla som fått njuta av sol och värme. Regnet i höst och vinter är ju mer pålitligt i Sverige, här kan det bli för lite även under vintern dessvärre.

 9. Fint att läsa dina fem svar en lördag!
  Sent omsider för min del, ibland räcker inte bloggtiden till som jag önskar men det fina är ju att man kan titta in lite senare också.
  Värme är skönt men för mycket värme är för mycket värme.
  Det är lite skönare här ute i oceanen, trots drygt 30 grader här också, inte de senaste dagarna dock, bara ca 28-30 grader men hos oss på terrassen fläktar det till ibland. Vilket är väldigt skönt.
  Pluggbrättsplantor är bra, man slipper en hel del jobb med sådd, omplanteringar etc. Tror att det lönar sig.
  Lycka till med allting, med förändringarna!

  • Så är det så klart, ibland ska annat prioriteras 🙂 Vi har också svalare nu, 30-32, perfekt väder. Men solen är fortfarande ruskigt varm så det är skuggan som gäller än. Tack!

Translate »