vetiver gräs

Planterat vetiver gräs

Utmed tomtens norra mur har vi planterat vetiver gräs. Och anledningarna är många så jag vill gärna berätta om denna magiska växt.

Jag kom över information om det här gräset via en person som säljer det här i Ourique. Blev nyfiken och ville verkligen prova att odla det. Så jag beställde 20 plantor á €1,-, men vid leverans fick jag 30 plantor, troligen som kompensation för att de inte blötlagt dem som de lovat.

Vad är Vetiver gräs?

Det heter Chrysopogon zizanioides på latin och är en perenn som ursprungligen kommer från Indien. Gräset växer i klump och kan bli upp till 3 meter högt med vackra röd/bruna plymer. Rötterna går lodrätt, inte vågrätt som många andra grässorter, därför är det väldigt tåligt för torka.

Läs mer om Vetiver på engelska Wikipedia

Massor av information på The Vetiver Network International

Nyplanterade vetiver skott

Varför ha vetiver gräs?

Eftersom vetivergräset har så många fördelar så var det inget att tveka på, bara att prova! Och för mig var det viktigt av många anledningar.

 • Vetivergräsets egenskaper, bra för klimatet
 • Dölja ful mur och stängslet som omger tomten
 • Minska ogräset
 • Förbättra jorden (träd växer nära)
 • Använda avklippet för täckodling
 • Tål torka utmärkt
 • Sprider sig inte

På nedan bild kan du se mer kring användandet och fördelarna med både gräs och rötter.

Plantering & skötsel

När jag kom hem med plantorna ställde jag dem i en hink med vatten i några dagar. Diket utmed muren hade Roger grävt upp för att lägga ner slang för el och när han lagt tillbaka jorden så kunde jag plantera skotten av vetivergräset i den uppluckrade jorden. Planterade dem med ca 20 cm avstånd för jag vill ha en tät häck.

Vattnade varje dag i början, men sen varannan dag och nu när jag ser att det börjar torka upp.

Jag kommer behöva hålla efter plantorna så de inte växer sig för breda. Det görs med en spade och det jag gräver bort kan jag plantera någon annanstans om jag vill, eller så lägger jag på komposten.

Det går att klippa av det till låga häckar, låta det växa fritt eller låta fantasin bestämma hur det ska ansas. Jag kommer kapa av vetivergräset när jag behöver täckmaterial till sålådorna.

En video som beskriver mer kring detta fantastiska vetivergräs och visar hur det ser ut när det växt till sig mer än vad det hunnit göra i vår trädgård.

Om du känner igen ordet vetiver så kanske det beror på att oljan som kan pressas ut från rötterna används till parfym, det luktar väldigt gott!

Någon som provat eller vill prova i Sverige?

Publicerat:

i:

,

20 svar till ”Planterat vetiver gräs”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Gräs är ju hett i trädgårdar, tänker såna som har vackra vajande plymer, fint på vintern med, inte hört om denna. Kanske ärtväxter har liknande rötter som denna, producerar kväve och berikar jorden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Finns många växter som berikar jorden som t.ex. bondbönor och klöver. Men jag har ingen kunskap om deras växtsätt 🙂

 2. Profilbild för znogge

  Olika grässorter är numera otroligt populära i moderna trädgårdar i Sverige så kanske är detta en av sorterna. Det låter onekligen som en optimal växtsort att plantera hos er. Rötter som berikar jorden är ju alldeles perfekt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske det! Vore kul att höra om någon använder det i Sverige också. Många fina egenskaper och det känns perfekt för oss. Hoppas de kommer trivas!

 3. Profilbild för Jag

  Spännande med en helt ny växt som ser ut att bli ett vackert vajande gräs. Annorlunda med en häck av gräs. Hoppas att den tar sig bra och motsvarar förväntningarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, så hoppas jag med!

 4. Profilbild för Ingrid

  Vilket fantastiskt gräs, men det gäller nog att hålla efter det så att det inte brer ut sig för mycket. Lycka till med det!
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag vill gärna att det blir en tjock häck där, sen får jag börja tunna av den om det blir för mycket av det goda. Vi får se 🙂

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilket häftigt gräs! Kan det odlas i kallare växtzoner eller är det en typisk Medelhavsväxt? Det verkar ha blivit otroligt populärt att odla olika sorters gräs i trädgårdarna även här hemma.
  Jag har faktiskt sett det som eterisk olja när jag skulle handla citrusolja till mitt sköljmedel som jag gör på ättika.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska tåla ner till 15 minus enligt uppgift. Så borde ju funka i Sverige, men jag vet inte. Därför nyfiken om någon provat.

 6. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Nytt för mig!
  Nu vet jag mer, tack.
  Trevlig helg!

 7. Profilbild för Micke

  Provar igen då. 😉

  Har en bekant som ju har en trädgård utanför sitt hus, har för mig jag hört det namnet hos honom, får fråga nästa gång vi ses.
  Lycka till med detta projekt.

  Ha det bäst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu gick det, vad bra! Vad spännande, återkom gärna om han har vetiver!

 8. Profilbild för Ditte

  Vad intressant! Roligt att få se det på plats och se hur det växer. Har hört talas om det och har vänner i Spanien som har det. Men en del jobb har de haft med det så de funderar på att ta bort det och i stället sätta dit en snygg stenmur.
  Lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det kommer mera bilder när det växt till sig. Ja vi får väl se hur det blir, men jag vill gärna ha växtlighet istället för murar, om det är möjligt.

 9. Profilbild för Äventyret framtiden

  Enbart fördelar får ni av vetivergräset! Vackert blir det också! Grattis till ett bra val!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas jag verkligen, dess egenskapar lovar mycket i alla fall 🙂 Tack!

 10. Profilbild för Anni

  Tropiskt och subtropiskt klimat, säger han i videon – det var ju synd. Väldigt vackert och synnerligen nyttigt gräs!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag vet, men gräset är härdigt till typ -15 har jag läst, så det borde gå. Men kanske inte ljuset räcker. Värt att prova kanske?

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.