Leva frisk länge

Det är en målsättning i mitt liv att leva frisk länge och är något jag gör aktiva val kring nästan dagligen. Och ju äldre jag blir desto mer påtagligt blir det så klart.

Att flytta till Portugal var ett sätt att påverka min hälsa så jag får leva frisk och leva länge. Klimatet har faktiskt inte bara minimerat utan utplånat min astma, åtminstone sommartid.

Att uppleva, förändra och påverka mitt liv är att skapa förutsättningar för att leva frisk länge. Att lyssna, läsa, pussla och samtala är sånt som ger hjärnan arbete och därmed också en förutsättning för att leva frisk länge. Att andas doften av hav och njuta av saltiga vindar är uppfriskande och läkande.

En ny kategori

Jag har skapat en ny kategori som heter just ”Leva frisk länge”. Och de flesta inlägg på bloggen skulle egentligen kunna hamna i den här kategorin! Men tanken är att det i denna nya kategori hamnar inlägg om hur jag mår fysiskt. Och vad jag gör för att påverka det.

Tänker också att ju äldre jag blir desto fler sjukdomar och krämpor dyker det väl upp och om det är något jag vill skriva om så får det hamna här. Har redan märkt upp en del äldre inlägg till den här nya kategorin.

Att leva frisk länge är inte värt vad som helst. Om ny forskning skulle visa att jag skulle leva ytterligare 5 år om jag bara äter bark och sover hela dagarna så är det så klart inte ett val jag skulle följa. Men att sluta röka var ett bra val jag gjorde för 25 år sedan, ingen uppoffring alls egentligen, bara fördelar.

Det handlar som vanligt om aktiva val, en avvägning mellan uppoffring och effekt. Är det värt uppoffringen för den effekt det ger? Är det ens en uppoffring? Ja det är sånt som bland annat kommer hamna här.

Kanske jag kan inspirera någon annan, men framför allt känns det viktigt att dokumentera för mig själv och med denna kategorin hittar både du och jag inläggen lättare.

Publicerat:

i:

18 svar till ”Leva frisk länge”

 1. Profilbild för Ingrid

  Vist vill man leva frisk länge, men krämporna smyger sig på efterhand som åren går. Det är klart att det är individuellt. Min svåger som är 86 år har inte en enda medicin. Min dosett däremot fylls på alltmera: Det började med kalktabletter för osteoporos, två piller mot förmaksflimmer, ett för blodtrycket, ett för B12-brist och en kapsel som ska ta bort nervbesvären i benen som den där B12-bristen orsakat. Och till det kommer nu alla omgångar med vaccin mot covid och säsongsinfluensan. Det är ett under att man fungerar någorlunda i alla fall tycker jag!
  Ha en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Krämpor får en nog leva med i takt med att åldern stiger. Jag tycker du verkar pigg och aktiv!

   1. Profilbild för Bertil Hagberg

    Till Ingrid vill jag ge en rekommendation att kolla B-12 ytterligare. Det räckte inte inte med piller för min del, låg ändå för lågt och tar numera sedan 2 år tillbaka injektion med Behepan 1 gång varje månad och är mycket bättre. Det är nämligen inte säkert att kroppen kan ta emot enbart piller.
    I övrigt så är din sida Anna jättefin och inspirerar till många positiva funderingar hur vi ska livet.
    Tack för att du finns! Kram Bertil

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Tack Bertil, roligt att du fortfarande hänger kvar här på min blogg! Glad att B12-injektionerna hjälper dig.

 2. Profilbild för Ditte

  Intressanta tankar och instämmer helt i både att göra aktiva val och att leva det liv en vill.
  Men här och nuläget kan snabbt ändras och förändras så att även ha det med i tankarna tycker jag är viktigt. Givetvis inte ta överhanden men ändå finnas där. Ens partner/livskamrat kan plötsligt ryckas bort eller ”komma ur bild” och att veta hur en då reagerar går ju aldrig att förutse.
  Uppoffringar har jag nog aldrig känt att jag gjort några men vissa avvägningar har jag gjort under åren.
  För min del så behöver jag inte alls leva så länge utan viktigt för mig är att få vara frisk och att ha ”levt mitt liv” .
  Och just funderingar, forskning och tankar om vad ett friskt liv är intresserar mig mycket. Här ingår en stor portion glädje, humor, vänner, döttrar och barnbarn. Plus ett omväxlande socialt liv och att vidga vyerna på olika sätt. Inte fastna.

  Vi gjorde ett medvetet val när vi köpte vårt lilla hus i Spanien och ett minst lika medvetet val när vi sålde det.
  Jag är inte helt pigg och skulle något ha hänt eller hända maken hade jag inte velat ha det kvar.
  Nu har vi möjligheten att låna och hyra så inget hindrar oss från att resa dit när och om vi vill. Men världen är ju stor.
  Vi trivs så bra här hemma i Stockholm, på Södermalm och även under åren vi bodde i Peking hade vi lägenheten kvar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den mentala hälsan är jätteviktig, den känner jag att jag har full koll på och alltid prioriterar. Det fysiska hälsan tycker jag är mer utmanande då jag inte riktigt fattar hur kroppen beter sig 🙂 Ert val att ha er bas i Stockholm verkar rätt för er och det är ju viktigt så klart. Jag är supernöjd med att bo här och om någon av oss skulle gå bort så tror vi båda att vi kommer stanna i Portugal. Men det vet en ju inte förrän den dagen kommer.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  När man börjar bli lite årsrik, vilket jag tycker är ett fint ord så är det ofrånkomligt att diverse krämpor börjar komma, samtidigt som man inser att en hyfsad hälsa är det bästa man kan önska sig. Sedan börjar man också inse att ett gott umgänge, som gör en lycklig, fina upplevelser och att allt som håller hjärnan i gång är lika viktigt som att äta hyfsat bra mat och röra på sig i lagom doser.
  Det ska bli kul att följa även denna kategorin på din blogg.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Årsrik – ett jättefint ord! Ja den mentala hälsan har varit i fokus för mig i många år, men även den fysiska. Men med ny kunskap om hur kroppen funkar så har jag nu fler verktyg för att påverka min fysiska hälsa. Kommer mer om det..

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det där är svårt… jag har gjort en livstidsförändring men det finns inga garantier, hoppas jag har ärvt min mor 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä garantier är det ingen som ger, men om en inte försöker så kanske det är en garanti för att dö i förtid 🙂

 5. Profilbild för znogge

  Det är väldigt intressanta tankar och visst kan vi påverka vår hälsa en hel del genom att göra vissa val. Ett sådant är att inte röka och själv slutade jag för trettio år sedan. Även kosten och hur mycket vi rör oss är viktiga faktorer och ju äldre vi blir desto viktigare blir vardagsmotionen. Olika åkommor kommer tyvärr oftast med åren men en bra grundkondition är aldrig fel. Sedan är det mentala måendet och den sociala biten minst lika viktig. Vi mår bra av att göra saker som är roliga så här gäller det att prioritera rätt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja krämpor får en nog acceptera i takt med åren. Och att hitta rätt balans för bästa fysiska hälsa är ju så individuellt. Jag har ju biohackat mig själv i många år och jag lär fortsätta livet ut.

 6. Profilbild för Micke

  Att sluta röka är ju ett bra val, det gör verkligen skillnad både när det gäller livslängden och kvalitetstiden av livet i nutid.
  Slutade ju själv röka, det bästa jag gjort.

  Ha det jättefint nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var ett väldigt bra val. På alla sett! Bra du också slutat 🙂

 7. Profilbild för Kraka

  Det är väl alltid så att man får väga fördelar och nackdelar mot varann. Tror att man ska unna sig en del som man mår bra av och att det påverkar måendet på sikt. Vissa saker, som rökning, är ju kända saker som skadar kroppen. Bra att sluta, eller helst inte börja.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, ett vägande och väljande. Jag använder inte ordet unna, men jag väljer självfallet sånt jag mår bra av. I stunden och långsiktigt.

 8. Profilbild för Äventyret framtiden

  Du är klok som slutade röka för så många år sedan. Enbart vinst får man av ett sådant beslut.
  Många fördelar för hela kroppen och följdsjukdomarna som kommer som ett brev på posten uteblir. Grattis!
  Leva frisk länge vill vi nog alla, sen är det som det är med livet, en del sköter sig till hundra procent vad gäller mat och rörelse, andra lite mindre och ingen vet vad som väntar likväl, men att göra det man kan på ett sunt sätt är alltid det bästa man kan göra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har så rätt, jag har ingen ambition att ”sköta mig” till 100%, men med kunskap så har jag rätt förutsättningar att göra bra väl ofta. Så tänker jag. Och ingen kan göra mer än sitt bästa, däremot är jag övertygad om att ”sitt bästa” går att utveckla 🙂

Vädret

Ourique, PT
12°
Soligt
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
29°C / 10°C
29°C / 10°C
27°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.