marmelo

Skörd & förädling av marmelo 2022

Marmelo/kvitten växer på träd, och som ger rosa blommor, liknande äpple och där frukten ser ut som stora gula äpplen. Men fruktköttet är nåt helt annat.

På svenska heter det kvitten, men det är alltså inte rosenkvitten!

Vi har ett träd och det är nu andra året som jag skördat frukten och jag har testat att använda den till olika saker.

Odling & skörd

Det är ett träd som tål torka bra. Men om en vill ha stora frukter så behövs det vatten när frukterna börjat bildas. Så jag vattnade rejält ett par gånger i augusti och i september med vårt insamlade vatten.

När frukten är djupt gul och glansig, alltså inte längre kraftigt luden är den mogen att plockas. Hos oss blir det i oktober.

Både förra året och i år så har det varit mycket angrepp på frukterna. Jag hade hoppats att min ökade omsorg med beskärning och bevattning skulle minska det i år, och även om det nog var mindre skador i år så var det för mycket. Nästa år ska jag prova med sopa och neem-olja.

Jag fick däremot fler frukter i år tror jag.

marmelo skörd

Förädling

Fruktköttet är mycket kraftigare och kompaktare än ett äpple. Dessutom är kärnhuset mycket större. Så det blir inte så mycket kvar att använda om det är angripet.

Förra året plockade jag några frukter i taget och gjorde knäckäpplepaj och vanlig äppelpaj till fika när andan föll på.

I år skördade jag allt på en gång, skalade och skar i skivor och la ner i sockerlag i burkar till efterrätter. Alla varianter är jättegoda och nästa år blir det säkert en mix.

I Portugal används oftast marmelon till att göra en väldigt fast marmelad (kvittenpastej) som en skär i skivor. Men det gillar inte vi och jag gör marmelad av plommon och fikon så det behövs inte mer av den varan.

Går att läsa mer på Wikipedia om kvitten, eller marmelo som det heter på portugisiska.

Publicerat:

i:

16 svar till ”Skörd & förädling av marmelo 2022”

 1. Profilbild för Znogge

  Rosenkvitten har jag hört talas om och vet hur de ser ut men inte mer än så. Frukterna här ser delvis ut som äpplen men ändå inte. Trevligt i alla fall att ta tillvara på den som växer på egen mark. Kvittenpastej lät dock tveksamt så jag förstår att du väljer andra alternativ.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är både kul och känns rätt att ta tillvara på det som produceras i vår trädgård. Många som älskar den där hårda marmeladen till ost, men jag gör inte det…

 2. Profilbild för LillaSyster

  En spännande frukt, men ingen frukt jag är bekant med. Men bra att du tar tillvara på den. Jag har en kund som brukar prata om sin kvittenmarmelad. Ha en bra eftermiddag, här känns det som om snön hänger i luften -råkallt och grått – duggregn på hemvägen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag misstänker att det är rosenkvittenmarmelad din kund pratar om? Fy vilket trist väder, men vi har faktiskt också regn idag, vilket ju är väldigt behövligt.

 3. Profilbild för Ingrid

  Kvitten vet jag vad det är, men tror knappast att jag har sett det och ännu mindre smakat på det. Men visst är det roligt när man ta vara på det som växer på den egna tomten.
  Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Undrar om det växer bra i Sverige, jag vet inte faktiskt. Här växer det i varje trädgård 🙂 Ja, vill ju inte något ska gå till spillo. Detsamma!

 4. Profilbild för Susjos

  Kvitten låter bekant, men jag har nog inte smakat det någon gång, möjligen som marmelad kanske? Fint att ni tar vara på allt i trädgården!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hade aldrig hört talas om det, eller smakat det innan vi kom hit ner. Vet inte om det ens finns i Sverige.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Marmelo har vi aldrig hört talas om, däremot rosenkvitten som odlas här även om det kanske inte är så många som skördar och gör något av dem. Skoj och berömvärt att ni tar hand om det som växer i er trädgård.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Rosenkvitten är nåt annat har jag förstått. Har för mig min pappa hade det i sin trädgård och gjorde gelé av det. Ja vill inte att något ska gå till spillo!

 6. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag är osäker på om jag har sett marmelo här men jag kan tänka mig att den finns. Måste ta reda på nu.
  Tack för ett fint inlägg igen om att ta vara på. Sånt gillar jag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du hittar info 🙂 Ja, ta tillvara på tycker vi är viktigt.

 7. Profilbild för Ditte

  Alltid trevligt med egen skörd. Har gjort lite marmelad på dessa ibland i Spanien av frukter jag fått av grannar. Har tyckt att det smakat bra till ost, bla. den spanska manchego osten. Men den marmelad jag gjort har inte blivit så söt och fast som den en kan köpa och som skärs i skivor. Har ibland också blandat i fikon när jag gjort marmeladen.
  Någon större favorit är inte marmelon så jag skulle ju inte köpa frukten för att använda den till något.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en annorlunda frukt helt klart, men i äpplepaj smakar det milt av äpple. Och i sockerlag är det jättegott (som det mesta en dränker i socker…)

 8. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Membrillo på spanska. Många gånger är språken ganska lika.
  Vanligt i Spanien som typ en tjock marmelad som man skör i bitar (som du beskriver), gott till bl a ost, tycker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja samma med italienskan, känner igen flera ord som är lika.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 11°C
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.