plommon 2022

Plommon – skörd och förädling 2022

Vi har två plommonträd som ger lila/blå frukter och jag har nu plockat årets skörd.

Sen vi började använda vår utedusch så får det ena plommonträdet alltid lite bevattning under varma dagar. För avrinningen från duschen går nämligen ut till ett plommonträd, ett päronträd och ett fikonträd.

Årets plommonskörd

Det har gett oss större frukter och färre bladlöss på nya små grenar. Däremot färre frukter då jag beskar ganska hårt i vintras. Men en skörd på 8,5 kg blev det.

Fåglar är ju ett gissel när en har plommon. De pickar sönder för att se om frukterna är mogna. Det blir många som går åt skogen så att säga. Det går ju att täcka träden med bärnät så klart, men jag har dålig erfarenhet av att fåglar fastnar i näten.

I år har jag plockat alla frukter ett par veckor efter att fåglarna börjat picka på dem. Jag la dem i vitrinskåpet på balkongen, på wellpapp, för att mogna. Jag läste att det ska gå att eftermogna plommon så jag provade.

Det gick riktigt bra att göra så, vi har ju varmt så det gick fort.Vissa blev brända av solen (som lyser in där på morgonen) men mognadsprocessen fortsatte alla fall. Jag kände igenom alla varje dag och la de som mognat klart i kylen i väntan på att jag fått en så stor batch att jag kunde göra något med dem.

Vad gjorde jag med plommonen?

Den första omgången på 2,5 kg gjorde jag plommonsylt av. Av en kompis har jag fått tipset att prova rosépeppar som krydda och det gjorde jag förra året. En riktigt lyckad kombination som vi gjorde repris på i år! Och årets sylt blev klar precis när sista burken från förra året tog slut. Otroligt god sylt på pannkakor…

Nästa batch la jag i en burk och hällde vodka över. Ska bli likör med kanelsmak. Det har jag inte provat förut så det ska bli roligt att se hur det smakar.

Den sista batchen blev faktiskt också likör. Tror jag. För vi provade att lägga dem i rom istället. Kommer tillsätta sirap efter ett antal veckor och se om det blir drickbart.

Dessvärre var en hel del bruna invändigt, så jag kunde inte använda alla utan många hamnade på komposten. Men jag lägger fokus på den skörd jag kan njuta av istället för att bli ledsen för det som någon annan kalasat på.

Publicerat:

i:

14 svar till ”Plommon – skörd och förädling 2022”

 1. Profilbild för Micke

  Allt kan ju inte bli perfekt och komposten behöver ju sitt den också. 😉
  Har ju aldrig haft plommonträd själv men det där är ju något jag skulle provat att göra om vi haft det, låter ju väldigt spännande och gott.

  Ha en jättefin dag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja komposten blir glad av att matas 🙂 Ska bli kul att se vad det blir av likörerna, sylten är ju himla god, det vet vi redan. Detsamma Micke!

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Du fick ju en stor rejäl skörd trots allt.
  Det låter så gott allting du tillverkar.
  Nu för tiden har jag lagt allt konserverande på hyllan men förr, bara för något år sedan höll jag på jag också när vi hade egen stor trädgård.
  Jag köper plommon, likadana som dina, ett par tre gånger per vecka nu och vi gottar oss verkligen.
  Lever enligt säsong den mån det är möjligt.
  Spännande med dina likörer. Lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut, är väldigt nöjd med skörden. Jag är allergisk mot plommon så kan inte äta färska, så glad jag kan njuta av konserverade på olika sätt. Att äta efter säsong tycker jag är helt rätt! Tack!

 3. Profilbild för Ingrid

  Jag har faktiskt aldrig gjort sylt eller marmelad på plommon. De vi hade i trädgården och inte åt färska konserverades och blev till efterrätter under vintern. Så gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Färska är gott, men jag är allergisk 🙂 Om jag får fler nästa år ska jag prova att konservera i sockerlag.

 4. Profilbild för Silvia Forsberg
  Silvia Forsberg

  Du bör nog hälla på socker också på dom blivande likörerna. Sockret hjälper till att konservera. Utan socker kan det nog bli lite fel

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Enligt receptet ska sirap tillsättas senare. Jag SMS:ar dig 🙂

 5. Profilbild för Ditte

  Grattis till bra skörd. Och smart att uteduschen är placerad så att den också kan bevattna.
  Nej, ingen idé att sörja det en inte kan påverka. Men fåglarna har säkert uppskattat smakbitarna.
  En hel del blev det ju ändå att skörda och ta vara på. Kul med lite olika varianter.
  Kanske utvärderar du dryckerna när ni testat. Sylten verkade väldigt god.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det känns bra att vi matar fåglarna och även andra (mkt mindre) djur också. Ja utvärdering av dryckerna kan vi absolut göra, bra idé!

 6. Profilbild för BP

  Såååå duktig du är! Men varför ställde du glasen med plommonsylt upp och ned? Torkade plommon är också goda och främjar matsmältningen sägs det.
  När jag var liten hade vi också ett plommonträd. Min mamma gjorde också sylt av plommonen. Minns inte att de angreps av fåglar, men i många plommon fanns det äckliga maskar. Så jag tappade liksom aptiten innan;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag tycker det är kul 🙂 Genom att ställa burkarna upp och ner så hindrar sylten att luft kommer in innan locket ”knäppt” till. Ökar hållbarheten med andra ord. Ajdå, maskar vill vi inte ha. Har inte sett några i mina, och jag är noga med att inte få med något annat än fint plommonkött.

 7. Profilbild för Susjos

  Så gott med plommon! Å fantastiskt vad du tar hand om frukten! Spännande sylt med rosépeppar.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vill inget ska gå till spillo, så försöker verkligen använda allt som trädgården ger. Detsamma!

Vädret

Ourique, PT
23°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.