pool

Pool är en dyr affär

Förra veckan åkte vi till två poolaffärer i Algarve för att lära oss mer om poolbyggande och för att försöka bestämma vad vi vill ha.

Och jo, vi lärde oss en hel del och vet nu vad vi helst vill ha. Men också att det blir väldigt mycket pengar…

Att bygga vår egen pool har vi inte kompetens till, men kanske vi kan lära oss? Alternativet att bygga en ovanpå pool i murad betong som ofta görs här har vi kvar att utforska kring.

Nedan är alltså vad som erbjuds hos de affärer vi besökte.

Konstruktion

En rektangulär pool, 5×3 meter med ett djup på 150 cm, med trappa under vattnet utmed hela poolens bredd. Det är vad vi landat i vad gäller utformning av poolen. Att använda ett standardmått känns bra om vi vill köpa poolskydd eller andra tillbehör senare.

Glasfiber

Alternativet i glasfiber går bort. Det är en färdig form som sänks ner i marken. Det går fort och är billigare än alternativet, men inte alls vad vi vill ha. Vi tycker inte alls det passar in i vår trädgård.

Katalogbild på en glasfiberpool

Betongpool med liner

En pool som byggs i betong ner i det grävda hålet och täcks med tätningsskikt enligt konstens regler och avslutas med en plastfilm (liner) med mönster, eller enfärgad om en vill det.

Fördelar är att det går fortare än att kakla, och det blir därmed också billigare. Det håller bättre om det blir stora rörelser i marken. Men kan vara känslig för värmen, både bli missfärgad och spricka. Och varmt har vi ju.

Betongpool med mosaik kakel

Samma som linerpoolen men istället för ett plastskikt ytterst så kaklas poolen. Finns massor av snygga och mindre snygga kakel. Vi gillar mosaik, i beige blandning för att smälta in i resten av de gula stentonerna vi har i trädgården.

Fördelar är att det är så avsevärt mycket snyggare och mer hållbart i värmen.

En rutchkana kan vi hoppa över, men livbojen kanske behövs 🙂

Klor- eller saltvatten

Att använda saltklorinator känns helt rätt. Att tillsätta klor med kemikalier varje vecka är varken bra för miljön eller våra kroppar. Så därför vill vi ha en s.k. saltvattenpool, där salt tillsätts och det skapas klor i en naturlig process.

Mycket mindre underhåll, mindre kemikalier, lenare vatten och dessutom billigare att köpa salt än klor. Men investeringen är större…

Vad blir det då?

Men oj, det blir verkligen mycket pengar. Vill vi lägga så mycket på en pool? Vi har pratat om pool i många år eftersom jag älskar att bada, vi var på väg att bygga en när vi bodde i Vimle, men där skulle vi kanske använda den nån månad per år. Här känns det absolut relevant att ha en pool. Men är vi beredda att betala vad det kostar? Nu har vi bara frågat på pris hos företag i Algarve, kanske går att få något billigare någon annanstans. Men vi har i alla fall ett riktmärke för beslut.

Vi meddelade arkitekten mått och djup och så får vi se vad kommunen säger. Om vi får bygglov på både garaget och poolen, så har garaget förtur.

Bara för att vi får bygglov så behöver en ju inte bygga.. poolen, alltså. Vi har ju alltid vår första tanke som alternativ, en billig och ful plastpool som ställs på marken. Jag tror att jag skulle älska att ha en riktig pool, så det är inte problemet. Det är kostnaden vi behöver ta ställning till.

Översta bilden är ett foto ur en katalog.

Alla inlägg om poolbygget

Publicerat:

i:

10 svar till ”Pool är en dyr affär”

 1. Profilbild för Ama de casa

  Hoppas ni hittar en pool som passar både er och plånboken 🙂
  Själv skulle jag inte vilja ha en egen pool, men jag uppsöker gärna hotellpooler eller dom kommunala varianterna. Bättre med pool kan jag tycka då man (oftast) slipper få sand mellan tårna 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nåt får det bli, älskar att bada och gör det helst utan att slåss med andra. Exakt vad får vi se. Så många beslut att fatta 😀

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det är bra att ta lite tid på sig ibland när det handlar om dyra inköp. Det ska ju sitta när det väl är på plats.
  Förstår att ni har mycket att tänka på och hoppas att tankearbetet ger ett bra slutresultat när ni vet om ni får bygglov för både garage och pool. Lycka till !

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut. Vi får stöta och blöta tills vi landar i det vi till slut bestämmer oss för att bygga. Tack!

 3. Profilbild för ANETTE

  Vi har en gammal pool hemma i Sverige, 6×3 m, från 70-talet. Den är renoverad ett par gånger och nu börjar det bli dags igen. Även det är en kostsam historia så vi förhalar det så länge vi kan.
  Hoppas ni kommer fram till något bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är stora kostnader även med renovering har vi förstått. Och om en har en pool så vill en ju att den ska gå att använda. Jag hoppas också vi kommer på något bra 🙂

 4. Profilbild för Ditte

  Mycket är ju som du skriver en fråga om pengar och nästa vad man vill ha poolen till. Ska man simma i den så känns det ju som om en pool bör vara i alla fall 10 meter lång och 3-4 m bred. Har vänner på Öland som har en pool med de måtten och där djupet varierar lite där man kan ta några simtag . Tror att de i Sverige betalade runt 500 000 kr för sin för några år sedan. (Med pumpar, kakel osv. ) Men säkert blir kostnaderna i Portugal betydligt lägre. Men är det mer för att bara bada kanske en bubbelpool (yacuzzi) är helt ok.
  Mycket att tänka på är det helt klart och en stor utgift. Men å andra sidan så är det ju här och nu livet pågår.
  Lycka till! Hoppas ni kommer på en lösning.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hade ju varit helt fantastiskt att ha en 25meters pool 🙂 Med hopptorn! Hahah, drömma går ju, men det handlar mest om att kunna hänga i poolen när det är varmt. Att svalka sig morgon och kväll men också leka. Simma får bli någon annanstans..Tack, vi fortsätter leta lösningar!

 5. Profilbild för Ditte

  Lycka till! Och ni hittar säkert det som passar. Vet man vilka behov som finns är det ju genast enklare.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi får finurla vidare helt enkelt.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.