boendeyta

Vår bostadsyta är mindre än vi trodde

Husets storlek i alla papper är 100 kvm, för här räknas den ytan som taket täcker. Och för oss är det ju balkong, veranda, väggar samt själva bostadsytan.

Och det stämmer att det är 100 kvm, 9,5 x 10,5 meter är husets (inklusive veranda och balkong) yttermått.

Sen har vi tänkt fel kring själva boendeytan. Vi tänkte att vi hade 70 kvm boyta, för på ritningen står det att både balkong och veranda är 15 kvm. Men när arbetet med isolering av taket gjordes och det inte gick åt mer än ca 50 kvm så kliade vi oss i huvudet och undrade vad som hänt. Det var då det uppdagades att vi tänkt fel.

Vårt hus har 56,84 kvm i boendeyta

Fram med långa måttbandet och planritningen. Det visar sig att vår boyta är 56,84 kvm, inte 70.

Så här ser fördelningen av vår boendeyta ut, enligt husritningen:

När vi sagt att vi har 70 kvm inne så har vi alltså räknat 100-15-15=70. Inte plussat ihop ovan mått, som ju faktiskt är själva boytan.

Det blev fel med 70 kvm på grund av att balkong och veranda är inte 15kvm, de är något större, minns inte nu exakt vilkens storlek. Samt att väggarna ska ju dras bort när en räknar boendeyta (på svenskt vis i alla fall) och det blir ju några kvadratmeter när det är ett betonghus.

Jaha, så även om vi inte bor i ett tinyhouse så bor vi faktiskt i ett litet hus. Precis som vi ville från början!

Publicerat:

i:

6 svar till ”Vår bostadsyta är mindre än vi trodde”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Så kan det gå! Här har jag inte kollat upp alla mått ännu, i alla rum, men vissa stämmer med ursprungsritningen. Troligen har vi mindre yta vi också än vad som uppgavs vid försäljningen och den ritning som medföljde. Jag vet av andra som har köpt hus eller lägenhet här att det sällan stämmer vad som har uppgetts i mått. Måste nog, bara för att få veta mera exakt, hur många kvadratmeter vi bebor. Det ska röra sig om ca 104 kvm tillsammans med terrassen. Hmmm…
  Ytan som så är precis lagom för oss också, mera behövs inte för två personer.
  Ha en bra dag Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det spelar ju ingen roll alls egentligen, här anges ju ändå totalytan (100kvm) i alla sammanhang. Vi stortrivs med ytan i vårt hus, alldeles lagom.

 2. Profilbild för Ditte

  Viktigast är att ni själva är nöjda och om sedan ytan är lite större eller mindre är ju inte viktigt i sig. Tycker ert hus är jättefint.
  Vet att man även i Spanien, både på hus och lägenheter, räknar på liknande vis. Vi har också i Spanien lite mindre m2 yta än vad vi trodde.
  Vet att nu snittpriserna per m2 i centrala Stockholm, innerstaden, ligger på mellan 95 000 och 110.000 och i en del områden betydligt mer än så och då blir ju vare m2 viktig
  .

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut är det så! Vi är ju bara gladare för att det inte är större än vad vi behöver, ens på pappret 🙂

 3. Profilbild för Ama de casa

  Då bor ni ungefär lika ”stort” som vi gör här i Torrevieja. Vi trivs alldeles utmärkt med att inte ha större, speciellt när det blir dags att öppna ögonen och inse att det börjar bli dags för att städa 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi behöver verkligen inte mer yta inomhus. Inte utomhus heller faktiskt 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.