Pool­projektet inlämnat!

Äntligen är dokumentationen klar och projektet är inlämnat. Dessvärre mycket senare än tanken var, så det blir ingen pool för oss i sommar. Berättar om det senaste som hänt i dagens inlägg.

Vill ändå börja med det mest positiva, att pool projektet äntligen är inlämnat, registreringen är betalad (€35,50) och att vi kan börja bygga poolen 20 dagar efter inlämnandet, om kommunen inte säger något annat. Vilket de tydligen aldrig gör.

Kommunikationen brast

Nytt land, nya regler och nytt språk. Ja det räcker gott som orsak för att det ska kunna bli fel i kommunikationen. Sen kan en ju lägga till ”för många kockar” också. Jag ska försöka förklara.

Oavsett vilket byggprojekt en lämnar in så krävs det vissa dokument. Vi trodde det var dokument som arkitekten ordnade med. Och det han inte kunde lösa fick han av leverantören. Och det var egentligen inte fel av oss att anta det. För så är det. Men det krävs lite koll så allt flyter på.

Byggdokument som krävs av byggaren

Eftersom jag är rädd för att göra en felaktig översättning så använder jag vår arkitekts ord (han är portugis men pratar engelska med oss).

 • the license
 • civil liability insurance
 • work accident insurance and the 
 • citizenship card of the person responsible for the company
 • a statement of responsibility from the construction manager who must be someone who belongs to the company’s staff and has a professional certificate as a construction technician and the identification document 
 • a permanent certificate from the company and a social security statement with all the company’s employees

Problemet var att vår poolbyggare inte har alla dokument som krävs, då de brukar agera som underleverantör. De har t.ex. ingen anställd ”construction technician”.

Och här blev det alltså fel. För det nämndes aldrig så det gick minst en månad då vår poolbyggare försökte få fram dokument som de normalt inte brukar ta fram. När vi väl fick reda på det här så tappade vi sugen helt. Vår arkitekt tog tag i det och jagade andra leverantörer åt oss. Han hittade två stycken, men efter att ha fått deras offerter så tappade vi sugen igen. De var dubbelt så dyra som det vi räknat med.

Lite färg behövs i det här dystra inlägget, eller hur. Massor av nejlikor blommar i våra rabatter!

Det går att hyra dokument

I den här frustrationen så berättade vår arkitekt att det går att hyra pappren som vi behöver. Den här informationen kände jag igen, arkitekten hade sagt det i vår första kontakt.. för ett år sedan. Men det hade jag glömt av och dessutom hade ingen påmint mig. Inte ens arkitekten när han förstod att vår poolbyggare inte kunde få fram rätt dokument. Tänk om han redan då sagt att det löser vi genom att hyra, istället för att jaga andra leverantörer.

Så till slut landade vi alltså i att Kevin (poolbyggaren) ska bygga vår pool, rätt dokument har vi hyrt (€700,-) och Miguel (arkitekt) har äntligen kunna skicka in vårt projekt.

Byggstart efter sommaren

Men eftersom allt dragit ut på tiden så blir det först efter sommaren som vi kan börja bygga tyvärr. Har inte fått en tidsplan av Kevin än så vet ännu inte exakt när det blir.

Vi klarar oss med vår ljuvliga utedusch en sommar till. Och vi hoppas att kronan förstärks lite under vår väntetid så blir det bra ändå till slut!

Översta bilden visar delen av trädgården där poolen ska hamna. Hörnet med svart plast får vi stå ut med ett tag, men nu är det åtminstone på gång.

Alla inlägg om poolbygget

Publicerat:

i:

22 svar till ”Pool­projektet inlämnat!”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Pool är kanske inte min dröm, tar bussen till badhuset med barnbarn ibland. Vi ska ha nytt barnrum, efter trettio år, och även i den nya ska jag ha badkar 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I över 40-graders värme är en pool nästan livsnödvändigt 🙂

 2. Profilbild för Marianne

  Men usch vilket krångel, jag förstår att ni tappat sugen vid ett par tillfällen, men nu är det på gång även om det dröjer längre än ni hade planerat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var lite onödigt krångligt, men det är skönt att det är på gång i alla fall!

 3. Profilbild för Ingrid

  Det verkar onekligen väldigt komplicerat.
  Lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev onödigt spännande och krångligt 🙂

 4. Profilbild för znogge

  Så synd att det krånglade men nu är det i alla fall inskickat. Även om ni inte hinner få pool till denna sommar så är det i alla fall på gång.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, så är det och det känns väldigt skönt!

 5. Profilbild för Micke

  Byråkrati är ju byråkrati, det hör ju till när man ska bygga något har jag förstått.
  Gratulerar till inlämnandet och att ni till sommaren kan starta med bygget.
  Ser fram emot dokumentationen genom bilder här på bloggen.

  SV: Jodå, den nya är ju invigd sen länge, 1939 bygdes ju den gamla, det var således hög tid för en ny.
  Den är jättefin säger folk, jag med.

  Ha en fin söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst är det så och vi är med på att det krävs dokument av olika slag. Det var vår okunskap som gjorde det drog ut på tiden. Inte lätt i ett nytt land så klart 🙂 Tack för svar.

 6. Profilbild för Tove

  Då blir det nog ett riktigt poolande när poolen är klar och ni kan poola i 🙂
  Trägen vinner och språket förvinner – inte!
  Lycka till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så blir det, kanske det blir ett hoppa-på-tåget ord lagom tills vi får poolen 🙂 Tack!

 7. Profilbild för Madde

  Hade jag bott så som du gör hade jag också velat ha en pool. Helt klart är det svårare att få till det då man inte alltid kan språket och att det blir lite missar där. Kul att få följa det i alla fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, här är en pool en nödvändighet om en vill njuta av värmen. Lite strul får en nog räkna med i ett nytt land tänker jag.

 8. Profilbild för LillaSyster

  Tråkigt att ni inte får poolen till sommaren, men det kommer ju fler somrar och kanske kan ni nyttja den under hösten?
  Ha det gott! Nu ska jag fortsätta njuta av solen och Atlanten ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi får se när den blir klar, jag lär premiärbada oavsett vilken månad det är 🙂 Njut på du!

 9. Profilbild för Kraka

  Den som väntar på något gott…
  Lycka till nu trots krångel.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   så är det så klart, tack!

 10. Profilbild för Äventyret framtiden

  Oj! Tack och lov att ni har en dusch ni gillar och som hjälper er när den värsta hettan sätter in i sommar. Portugal (generaliserar nu förstås, det finns säkert samma tålamodsprövande hinder i andra länder med) lär en tålamod, kan konstateras. Ibland undrar man varför saker ska vara så svåra att förklara och få till stånd ,men så där är det..
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi klarade oss fint förra sommaren, så det blir nog bra den här sommaren också, men jag är inte bra på att vänta så länge.. 🙂 Byråkrati är jobbig överallt tänker jag, men när en inte kan språket och processen så förvärras så klart allt. Men nu är det på gång! Kram

 11. Profilbild för Chatrine

  Spännande utmaningar i nytt land. Sånt där krångel är en himla energitjuv för mig. Att inte riktigt få rätt info så en kan ta tag i situationen och lösa den.
  Nåja… som tur är tänker ni ju bo där ett tag så ni hinner bada i den många gånger.
  Ska bli kul att se den färdig i alla fall! Förhoppningsvis irl 😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja lite krångel är det allt. Men ingen energitjuv, bara att acceptera. Delvis därför vi ju valt att flytta hit, att saker inte är så bråttom. Det får ta den tid det tar och det mår vi bättre av. Absolut ska vi bada i den många gånger! Dörren är alltid öppen för er här, det vet du!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.