Porto Covo är vår tillflyktsplats

Har du en plats som du känner att du dras till och åker till när du behöver komma bort. Eller när du behöver miljöombyte. Eller när du bara får sånt sug att du ”måste” dit? Det har jag!

Och det är Porto Covo som ligger mellan Sines och Milfontes på västkusten, på Costa Vicentina, som är en nationalpark med bevarad natur och stränder här i Alentejo. Det finns många vandringsleder och så finns havet där. Precis intill.

Vi har 55 min med bil dit och om vi känner för att hänga vid havet, eller bara vill åka iväg någonstans så är det dit vi åker. Om vi inte kommer på någon annan plats. Om vi bara vill byta miljö utan att utforska något nytt, då är Porto Covo också vår destination. Och inte nog med att vi gillar Porto Covo, vi gillar även vägen dit som går igenom ett vackert och föränderligt landskap.

När vi började leta hus i Portugal var det i Porto Covo vi letade först. Men det är en plats som många gillar, så priserna är därefter. Idag kan en köpa nybyggda lägenheter för en förmögenhet och det byggs väldigt mycket. Det finns ”gamla” lägenheter för en något mindre förmögenhet (typ € 300 000-400 000). Men det går också att köpa en liten gård som behöver renoveras för € 1 500 000,-.

Men vi gillar Porto Covo mest vintertid när det är stilla men ändå liv. Det finns en liten marknad som är öppen 6 dagar i veckan där det säljs frukt och grönsaker samt fisk. En slaktare och ett bageri finns i byn samt en liten mataffär med det nödvändigaste. De stora matbutikerna finns i Sines, ca 2 mil bort.

Dessa nytagna bilder i Porto Covo är fotade från deras utsiktsplats vid havskanten. Vi var aldrig inne i byn sist vi var där.

Här nedan ett axplock av alla bilder jag fotat under åren som vi besökt den här favoritplatsen! När vi bodde i husbil hängde vi Porto Covo varje vinter. Så det finns flera inlägg från denna platsen. Längst ner hittar du några länkar.

Att jag gillar Porto Covo är tydligt. Att jag skulle vilja bo där i framtiden är dock inte lika tydligt med tanke på hur platsen exploateras, och vi skulle aldrig ha råd heller. Men jag trivs där. Andas lika djupt som jag gör hemma. Jag känner doften från havet, får saltstänken i ansiktet och njuter.

Har alltid velat bo vid havet. När vi bodde i husbilen kunde vi stå vid havet på många ställen så jag har ju delvis faktiskt bott vid havet. T.ex på vår favoritö Fotö utanför Göteborg där vi stod många veckor på raken på vår och sommar i Sverige.

Eftersom vi mår så himla bra här där vi bor, alltså en timme från både syd- och västkust, så känns det inte längre nödvändigt att bo vid havet. Men att ha en plats som Porto Covo att kunna dra iväg till och att där känna oss riktigt hemma, fast vi inte har något hem där, är underbart.

Den där utsiktsplatsen där vi äter vår julaftonsmatsäck, de där stigarna vi trampat så många gånger, den lilla gågatan med restauranger och souvenirbutiker, det vackra och ofta smyckade torget som omges av de typiska husen, de olika små stränderna där vi sökt skydd för vindar och njutit av solen. Och den där glassen på glasscaféet som är en av de godaste vi ätit.

Ja, vi drar till Porto Covo emellanåt och vi njuter av varje besök och känner en enorm tacksamhet för att vi kan njuta av den där platsen så ofta vi vill och behöver utan att bo där. Det tycker vi är lyx!

Länkar till inlägg om Porto Covo

Publicerat:

i:

,

58 svar till ”Porto Covo är vår tillflyktsplats”

 1. Profilbild för Cathinka

  Håller med dig, Porto Covo är verkligen en härlig plats! Vi åker också gärna dit med jämna mellanrum.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi kan väl ses över en god glass där i sommar? 🙂

 2. Profilbild för Anette

  Vilken vacker kust. Naturen är är sagolikt fin.
  En golfresa till dessa trakter står på min ”vill-åka-till-lista” tillsammans med en tur till Lissabon.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har hört att det finns många fina golfbanor i Portugal. Om ni kommer så hojta, vore kul att passa på att ses då!

 3. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Det ser så fint och trevligt ut, men smart att bo en bit bort till ett billigare pris. Det är ju inte så långt dit =) Värre för mig när GC- suget sätter in. Skämt åsido det finns platser här hemma jag gärna besöker, vissa handelsträdgårdar med omnejd är ett bra utflyktsmål när jag behöver inspiration eller bara rensa huvudet. Ser verkligen framemot när de åter slår upp sina portar. Ha en bra söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja du har lite längre till GC.. att gå inne på handelsträdgårdar kan verkligen ge massor av energi! Tack detsamma!

 4. Profilbild för Christina
  Christina

  Porto Covo ”upptäckte” vi av en slump på vår höstresa 2017. Har varit där ett par gånger till och längtar alltid dit…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen en plats att längta till!

 5. Profilbild för Barbro

  Så fint att få resa till Porto Covo, så här på söndagsmorgonen.
  Tack för alla fina bilder – jag hör nästan ljudet av havet. . .

  När jag var ung så hade jag ett sug efter England och var där några gånger.
  Nu har jag ju inte flugit på 30 år så bloggresor är perfekt. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du hängde på! England är också en plats jag gärna återvänder till, nästa gång blir nog när jag fyller 60.

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Väldans så tomt på folk… varierande vackra miljöer, trevligt att få följa med, fina foton, fyrar och berg är jag svag för.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag undviker att fotografera människor. Kul du hängde på!

 7. Profilbild för Sara i Barcelona

  Så vacker och fridfullt det ser ut, underbara foton! Förstår att ni tycker om den platsen <3 Men ni gjorde nog ett bra val och bosatte er på den plats ni bor nu, då ni ändå har så nära 🙂
  Jag har många såna platser jag njuter av att "bara vara" på… När vi bodde i Sverige var det utan tvekan norra Öland, så fridfullt och lugnt (off season).
  Här i Barcelona älskar jag att åka upp till Pyrineerna om jag ska åka lite längre, men också kusten, både åt norr och söder, vandra vid havet.
  En vanlig vardag när jag bara vill komma ut från stan är det vårt naturreservat Collserola som är min tillflyktsplats 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns helt rätt att inte bo mitt i smeten. Vackert uppe i bergen. Tack för att du delar med dig!

 8. Profilbild för Anita

  Undrade just när jag började läsa om det här var platsen där ni äter er julaftonsmatsäck. Och det såg jag att det var när jag kom längre ner i inlägget. Visst är det skönt att ha platser att längta till, platser där det går att varva ner och andas. Ni verkar bo så bra nu så det verkar ju idealiskt att ha ett annat andningshål bara 55 minuter bort. För mig är det skogen och stigarna runt sjöarna i vår närhet som är mitt andningshål.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vilket minne du har! Ja exakt så där är det ju, att vi varvar ner och andas där. Fint du har närheten till dina andningsplatser också.

 9. Profilbild för Znogge

  Vilken härlig plats att ha nära till! Jag kan tänka mig att prisbilden är högre vid havet men ni har ju inte långt dit. Vi bor ju på en ö och har nära till havet vilket jag värdesätter mycket högt. Det betyder att jag har mitt andningshål väldigt nära.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår att du värdesätter högt att bo på en ö, att alltid ha nära till havet är fantastiskt förstår jag.

 10. Profilbild för Mamma C

  Förstår att ni gillar platsen för det ser verkligen underbart vackert ut.
  När vi bodde i Sverige och i huset så hade vi naturen in på husknuten och Bråviken en stenkast bort.
  När vi sedan flyttade till stan i en lägenhet ett år innan Spanien flytten. Så var det Motalaström och parkerna i stan som blev ett andningshål.
  Ha en fin söndag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ofta vatten av olika slag som blir andningshålen. Tack detsamma, kram!

 11. Profilbild för Marianne

  Inte svårt att gissa sej till att detta är en favoritplats för er, så klokt att bosätta sej en bit ifrån och kunna åka när suget kommer. Fastnade vid fotot bredvid fyren, som en liten inbjudande badbalja 🙂

  Min plats har alltid varit vid havet, när jag bodde i Länghem saknade jag det otroligt mycket, men sjön nedanför gården blev min plats där jag sökte ro, Nu har jag hela Bödabukten, och där tröttnar jag aldrig att gå.
  Kram

  1. Profilbild för Sara i Barcelona

   Hej Marianne!
   Var inne på din blogg och kikade då just Bödabukten och framförallt Ramsnäs var en favoritplats för oss när vi bodde i Sverige (vi bodde på andra sidan bron) 🙂 Blev så glad att se dina vackra vinterfoton därifrån:) Försökte kommentera på din blogg direkt men blev blockad av någon anledning, så skriver här istället 🙂 Ha en fin dag!

   1. Profilbild för Marianne

    Så konstigt att du blev blockad?!
    Jag försökte kommentera hos dej men vet inte hur det lyckades!
    Ha en fin kväll!

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Finns många små ”badbaljor” utmed kusten. De höga klipporna skapar sådana vyer även om det inte är en liten balja egentligen 🙂 Vatten drar verkligen! Kram

 12. Profilbild för Micke

  Oerhört vacker plats det där, fint att ha en favoritplats man kan åka iväg till.
  Fotö arbetade jag på en sommar för jättelänge sedan, innan bron kom upp och man åkte färja.
  Många fotöbor i min klass på högstadiet.
  Riktigt fin ö det där.

  Ha nu en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag håller med. Fotö trivdes vi på riktigt bra. Lugnare än på Hönö och Öckerö. Tack detsamma!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det ser ut att vara fantastiskt vackert där. Jag gillar kontrasten mellan det lite dramatiska när vågor slår mot stranden och den rena, välordnade staden. Klipporna ser ut att delvis bestå av lava och det ger något extra till upplevelsen. Kanske är det tur att ni inte bor där för annars hade ni inte haft den platsen som tillflyktsplats 😀 Jag bor där jag trivs som bäst och kommer inte på någon annan plats jag skulle vilja fly undan till. Men jag har många utflyktsmål att välja mellan 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gillar också kontrasterna och klipporna är väldigt vackra tycker jag. Fint att tänka så, att om vi bott där hade vi inte haft den platsen som tillflyktsplats, tack! Som vi sagt så många gånger så har vi lyckats bra med våra val både du och jag. Kram!

 14. Profilbild för Ajli

  Det låter underbart ändå, att kunna dra iväg till drömstället sådär bara. Särskilt eftersom ni trivs där ni bor 🙂 Min tillflyktsplats är såklart sommarstugan… jag ska verkligen ta vara på den i år :’)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fint att ha en sådan plats verkligen, så som du har sommarstugan!

 15. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Helt förståeligt att ni gillar den platsen men smart att bo en bit därifrån. När jag tänker på platser jag kan längta till är det främst Kungshamn och Hovenäset. Det är inte sommar om en inte fått gått längs träbryggan runt klipporna på Hovenäset eller gått ut med en påse räkor på solvarma klippor på Klåvholmen (utanför Fisketången) när badgästerna åkt hem för dagen. Annars är Valle härad i körsbärsblomningen tid ett ställe där man kan hämta kraft och bara njuta….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det underbart att ”rymma” till Bästkusten och äta räkor. Och körsbärsblomning är så vackert, tack för att du delar med dig!

 16. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Jag har aldrig varit i Portugal. Men det ligger på min bucketlis. Speciellt Lisabon. Din tillflyktsplats ser ljuvlig ut. Jag har flera sådana platser… vårt sommarbo vid Bråviken, den svenska skärgården (mitt barndomsparadis), Gotland Fårö, Österlen och Medelhavet. Älskar Medelhavet! Har varit en hel del i Antibes, Frankrike och jag är svag för den grekiska övärlden. Nu när jag har blivit äldre fixar jag inte värmen under sommaren vid Medelhavet, snyft! Det finns så många fantastiska platser på vår unika planet.

  Skön söndag till dig! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej, vad kul du tittar in här! Lissabon är en fantastisk stad tycker jag. Finns verkligen många fina platser att besöka. Jag trodde värmen skulle bli för jobbigt, men här i inlandet har vi så torr luft så det går väldigt bra. Och med poolen på plats är det ju som en liten oas numera. Tack detsamma! Kram

 17. Profilbild för Anki
  Anki

  Vilken fin plats! Förstår att ni gillar den. Som alltid fantastiska bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! En underbar plats 🙂

 18. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Det är ju perfekt att ha en favoritutflyktsplats inte långt hemifrån alls.
  Vackert är det där och så finns havet…
  Mycket folk syns inte på fotona men du kanske har tänkt till innan och försökt att inte få folk med på bild eller så är det lågsäsong på folk helt enkelt.
  Sitter och funderar om jag har en favoritutflyktsplats här…måste nog fundera lite till..

  Ha det gott ni båda! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag undviker ju att få med personer på bild i de flesta sammanhang. Men det är ju lågsäsong också, det är på helger och på sommaren som det är full fart där och då kan vi välja andra platser. Kanske den där trädgården i bergen som ni besökte? Kram

 19. Profilbild för Hannas krypin

  Jag har också en sådan plats som jag alltid vill åka till. Det är Gotland och Visby. Men det är inte lika lätt för oss att åka dit som det är för er till er favoritplats. Porto Covo ser verkligen ut som en vacker plats och jag förstår varför människor vill bo där.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har varit på Gotland, men det är inte min plats. Väldigt bra vi alla är olika så vi slipper trängas 🙂

 20. Profilbild för Paula Merio

  Jättefina platser du visar, förstår att ni trivs både där ni bor och dit ni inte har så långt att åka. Man kan ju alltid drömma om att bo vid havet, men verkligheten kommer gärna ikapp. Man kan leva en bit ifrån havet och ändå få det mesta av det bästa, och det har ju ni fått. Förstår att ni är nöjda.
  Min dröm har alltid varit att bo på en enslig ö med en fyr. Den drömmen har jag packat ner, kanske i mitt nästa liv…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är så det har blivit och vi är väldigt tacksamma för. En enslig ö med en fyr, det låter verkligen romantiskt men jag tror inte jag hade gillat det, fast jag inte har behov av sällskap jämt.

 21. Profilbild för Madde

  Vilken liten pärla ni hittat. Förstår att ni trivs där, ser ju helt underbart ut. Ibland är det bra att inte bo på en sådan plats. Man blir ofta lite hemmablind tyvärr.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja hemmablind är lätt att bli, nu längtar vi till havet och njuter varje gång.

 22. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Härligt med en plats man känner så för.
  Jag varierar mig nog lite när jag vill komma bort, flera olika fina platser runt mig.
  Tack för fina bilder!
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är väldigt fint att ha en plats att både längta efter och rymma till. Tack! Detsamma!

 23. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag skrev en kommentar igår men nu när jag tittar in igen ser jag att den inte finns. Förmodligen skickade jag inte iväg den. Vilken härlig tillflyktsplats ni har. En härlig mix av hav som slår mot strand och lavaklippor, en vacker och ren by och massor av fina promenad- och njutarställen 😀 Där förstår jag att ni trivs. Jag behöver ingen tillflyktsort för jag bor redan där 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du skrev detta.. för jag hittade den i papperskorgen (händer ibland och jag vet inte varför).. Nu publicerad och besvarad. Kram!

 24. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Jag förstår att ni trivs där. Verkligen. Det är ju härligt att ni hittat en pärla, inte så långt ifrån ert hus. 55 minuter är ju inte alls långt. Underbara bilder – igen. Du skämmer bort oss 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vännen! Där är så fint och härligt med havets dynamik. 55min är ingenting när en är på väg mot havet 🙂 Kram!

 25. Profilbild för Stefan

  Jag förstår att ni trivs i denna lilla oas.

  Själva har vi fyra platser i närheten av Nyköping vi gärna åker till när vi vill koppla av, njuta av tystnaden och naturen.
  Stendörren, Femöre, Öster Malma och Brannäs våtmark. Kanske inga små städer med butiker och matställen, men med underbar natur.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint ni har flera platser i närheten att ”rymma” till.

 26. Profilbild för Lillan Kind

  Jag kan verkligen förstå att det är en plats du gärna återkommer till ofta. Det ser väldigt fint ut där. Min favoritplats ligger tyvärr för långt bort för att besöka så ofta jag vill, nämligen i England. Det är synd bara att vackra platser ofta blir så hårt exploaterade. Vi vill också flytta till värmen, men att hitta en liten gård till överkomligt pris är inte lätt. Vi letar lite på måfå, men har hittills inte hittat någon där vi kan leva ett liv med låga kostnader. Jag vill inte skiljas från mina två pälsklingar som jag har kvar, så det måste finnas utrymme att ta med dom. Samt natur att rida ut i. Så vi får väl se när drömmen blir sann.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En underbar stad, men alltid lite tråkigt när det exploateras men det är ju ganska naturligt samtidigt. Grannstaden Sines har avancerade jobb att erbjuda och det drar högutbildade och välbetalda personer gissar jag. Inlandet i Portugal har varit ”billigt” men det är nog svårt att hitta något nu för överkomligt pris. Men kolla in Alentejo, runt Èvora & Estremoz, där finns mycket hästfolk 🙂

 27. Profilbild för Jag

  Så fint att ha en tillflyktsort som man kan bege sig till när man känner för det och tanka lite glädje. Många fina bilder förstås och då gillar jag bilderna på de mörka klipporna lite extra. Den första av dem och grytan speciellt. Bilden av gågatan som slutar i havet är också så läcker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fint att ha en sådan plats, tack så mycket!

 28. Profilbild för Jag

  Här har min kommentar gått upp i rök.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du sa till, hittade den i papperskorgen. Så märkligt!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.