jämförelse forsbergs och pr husbilar

PR Husbilar kontra Forsbergs Fritidscenter

Nu har vi erfarenhet av två av Sveriges stora husbilsfirmor. PR Husbilar och Forsbergs Fritidscenter.

Att beställa en plåtis i höst för leverans i vår/sommar var vår ursprungliga plan. Nu blev det inte så och idag kan du läsa om hur förloppet blev istället.

Våra inköp av husbilar

FrankieBoy köptes i Forsbergs Fritidscenter monter 2017 på Elmiamässan och levererades enligt tidsplan i april 2018 utan inbyte. Vera köptes på PR Husbilar i september med leverans enligt plan i september 2020, med FrankieBoy som inbyte. Och du kan köpa vår fina FrankieBoy hos PR husbilar om du är intresserad, här är annonsen! Vi har gjort två husbilsaffärer och vi är väldigt nöjda med båda två!

En jämförelse mellan husbilshandlarna i sin helhet vore inte rättvis i dagsläget. Men vi kan ändå berätta om hur det gick till när vi köpte Vega och varför vi inte handlade av Forsbergs igen.

Baklänges affär

Affären vi skulle göra krävde att företaget som sålde en plåtis till oss även tog in FrankieBoy i utbyte och dessutom gav oss pengar emellan. Det kallas att göra en baklängesaffär. Självklart kontaktade vi Forsbergs eftersom vi varit så nöjda med FrankieBoy och med Klasse & Veronika på service.

Forsbergs Fritidscenter & Hobby Vantana

Vi var inte helt säkra på vilken plåtis vi skulle köpa och det finns inte särskilt många att titta på just nu, då den här sommaren tömt alla husbilslager överallt. På pappret tyckte vi Hobby Vantana såg ganska trevlig ut och det är en van som Forsbergs säljer.

Så vi bad om att få en offert på att byta FrankieBoy mot en 2021 års Vantana K65. Huvudsyftet var då att få reda på vad FrankieBoy var värd, så vi kunde kalkylera med mellanskillnaden i kommande affärer. I tre veckor jagade jag säljaren. Ringde och sms:ade till slut även VDn och försäljningschefen för att få en offert. Har aldrig blivit så nonchalerad av en säljare någonsin. Jag bad om att få en annan hungrig säljare, vid två tillfällen, men nej, vi fick snällt hålla oss till den person som påbörjat arbetet med att räkna.

Till slut fick vi i alla fall en offert. Så vi bestämde med kompisar som har en Vantana att åka och klämma och känna på deras plåtis så vi fick se om vi skulle tycka att det var en bil för oss och därmed kunna lägga beställningen, för leverans våren 2021.

Andra märken

När vi väl satt bollen i rullning började vi granska så många plåtisar som möjligt, i alla fall teoretiskt. Men vi hade ju vissa krav som faktiskt sållade rätt friskt. Vi var lite nyfikna på Carthagos van med de karaktäristiska runda fönstren i sovrummet som våra vänner Finn & Tone har. Om Bengt i Örkelljunga kan tänka sig en baklängesaffär vet vi inte, vi planerade att kika in där på vägen till kompisarna med Vantanan.

Det var inte många plåtisar vi hittade som hade klara prislistor och tekniska specifikationer klara för 2021 så det var svårt att göra korrekta jämförelser.

PR Husbilar & Westfalia

Vi hängde med ett par kompisar som har en Westfalia Columbus i några dagar. Gillade verkligen deras hem, de bor också på heltid i sin plåtis. Efter en hel del research så blev det med vår husesyn i deras van bekräftat att Westfalia nog är rätt modell och märke för oss. Och vi insåg att det var PR Husbilar i Sollebrunn som är återförsäljare för det märket.

Jag ringde för att få reda på om de ens gjorde baklängesaffärer. Efter några samtal fick jag tag i rätt säljare och han sa att de kanske kan tänka sig en sådan affär, lite beroende på omständligheterna. Så innan vi körde den planerade turen till våra kompisar i Skåne tog vi oss till Sollebrunn för att prata med PR och visa FrankieBoy. Och där stod Vega.

Efter tre timmar lämnade vi PR Husbilar med en offert redan i mejlkorgen, som visade siffrorna för att lämna in FrankieBoy i inbyte mot Vega. Vi körde till Savannen i Alingsås och pratade. Googlade. Räknade. Funderade. Diskuterade. Vägde för- & nackdelar. Tog till slut beslutet med en reservation. Lastvikten.

månadsutgifter

Affären

Mejlade PR husbilar och meddelade att vi slår till om vi får klart att vikten är rätt. Helst lägre än tjänstevikten på pappret. På fredag morgon åkte säljaren och vägde Vega (fast det visste hon inte att hon hette då), vikten var 3080 kg med en 100kg person vid ratten. Kanske inte en helt kalibrerad våg, men ändå en väldigt positiv siffra. Vi får alltså mer lastvikt än vad vi har i FrankieBoy insåg vi.

Så vi bekräftade offerten och affären var ett faktum!

Vi upplevde att det var ett tillfälle vi varken ville eller kunde tacka nej till. Westfalia är en högkvalitativ plåtis och det har vi ju fått bekräftat av våra vänner som fortfarande efter två år inte kan tänka sig en annan van. Det är svårt att få tag i Westfalior, så om vi inte köpt Vega så skulle vi få vänta på leverans till okt/nov 2021. Och då med en helt annan prislapp både för vårt nya hem och vad vi skulle få för FrankieBoy. Att Vega är av årsmodell 2019 är fullständigt ointressant för oss, hon är ny och utan att några husdjur bott i henne vilket är viktigt för mig (Anna).

Vi fick mer betalt för FrankieBoy hos PR än hos Forsbergs. Att Forsbergs räknat med ett byte till våren gör så klart att vi förstår att det var ett lägre pris. Men i jämförelse med PRs pris var Forsbergs fel ute. Dessutom var priset vi fått på Vantanan inte heller rätt då vi inte fått den uppdaterad med den extrautrustning vi ville ha. Kanske det var ett medvetet val att prisa ut sig. Kanske inte. De har kanske tröttnat på uppmärksamheten som vi ger dem via bloggen. Vi vet inte och vi bryr oss inte heller.

Nöjda med den här affären ser vi fram emot att få ha med PR Husbilar att göra, vilket för oss är ett lokalt företag då vi mest hänger runt Alingsås när vi är i Sverige. De har verkligen visat att de vill sälja till oss, att de ser fram emot att ha oss som kund och de är inte alls rädda för uppmärksamheten vi ger dem här.

Redan vid första mötet informerade vi om vårt bloggande och att det är helt utan samarbeten och inte alls är en förhandlingsparameter i prissättningen. Allt vi skriver är sånt vi själva kommit på och vill skriva om och självfallet är alla ord helt och hållet våra egna. De kommer inte kunna påverka vad vi skriver, du som läsare vet ju vid det här laget att vi inte är ”köpta” av någon.

Som du förstår blev det aldrig ett besök hos kompisarna med Vantanan och inte heller en titt på en Carthago van. Men det gör oss inget – kompisarna kan vi träffa en annan dag och Carthago har egentligen aldrig lockat oss.

Och nej, vi kommer inte berätta vad vi köpte FrankieBoy för, vad vi fick för honom vid inbyte och inte heller vad vi betalade för Vega.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

14 svar till ”PR Husbilar kontra Forsbergs Fritidscenter”

 1. Profilbild för Rolle+o+Carina

  Bra att ni hittat en Plåtis som ni är nöjda med och återförsäljare!

  Lycka Till o njut……..

  1. Profilbild för Kåre Wahlman
   Kåre Wahlman

   Svar till ”Bo i Husbil”
   Vi har en Westfala 2017 641E tillverkad 2016 gått 6600 mil idag.
   Vi tycker bilen i stort sätt är helt Okay med vissa stora o små undantag.

   Stort undantag är Gasolboxen som sitter under vänstra sängens fotände! den borde sitta i bagaget med egen utvändig lucka, vi har 6 kg gasoltub som räcker 2 år minst!
   Dåligt är också Värme bakom toaletten i sovutrymmet saknas är ingen golvvärme just där man går barfota, sitter Konvektor i lastutrymmet men den ger ingen värme utan värmen 90% stannar i garaget,
   Vi har fått höger sida omisolerad av PR-husbilar då vattentank och avtappningsventiler frös första vinterdagen vi använde den i Mars 2018, ventilerna frös vid -2 gr. tanken vid minus 8, fanns ingen isolering mot plåtväggen vid tanken!
   PR tog tag i saken..under 4 veckor rev de ur och ordnade isolering bakom tanken och på sidan av bakdörrarna där det finns stora hål, de höjde upp ventilerna och isolerade golvet under dem, de satt direkt på plåtgolvet tidigare.
   Samtidigt monterade de en fläkt som suger luft från under garderoben och blåser in den i ventilernas utrymme, den styrs av en Alde termostat.

   Har på egen hand upptäckt en värmekälla under vänstra sängen vid VV-beredarn som sitter instängd i ett litet utrymme, (där mätte jag upp 38 grader med en termometer) vid sängens fotände bakom gasolboxen. Tog hål i mellanväggen och monterade en fläkt som blåser luft Över gasolboxens lock, har lagt tunn 10 mm isolering ovanpå locket så luften blåser över isoleringen, mont. ventiler i väggen på boxen ut mot gången mellan sängarna, nu blåser en svag men varmt luftström ut i överkant på gasolskåpet.
   Tog ström från den fläkt som blåser ut värme intill toalett dörren, finns lucka i golvet bakom dinetten. Drog kabel under toalettens golv, gick till slut att få under kabeln!
   Saknar att man vintertid inte kan använda El-ström för uppvärmning, en el-patron skulle göra underverk.
   Vi var till Jokkmokks Marknad Feb. 2019 fricampade i Arvidsjaure i minus 27 grader på uppvägen och på nervägen lika kallt, båda nätterna gick mycket bra. I Jokkmokk stod vi på Campen och hade ett 900w element som värmehjälp.
   Vi har Robotlåda och 177 hk, vi har fått byta kopplingen då det blev fel på Splinesen mellan låda och motor, de kärvade och ingen växel gick i vare sig i manuellt läge ellr Robotläget. Enligt verkstaden dåligt smort vid monteringen??
   Vi har CC-försäkring/Watercircle SuperHusbil så inga problem..trodde vi.. först godkände CC-W. jobbet..senare ändrade de sig och vägrade betala… Ligger nu hos ARN för bedömning, väntar besked i dagarna.
   Verkstaden har haft samma problem på många bilar men CC-Watercircle är det enda bolag som vägrar stå för detta!

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Hej och tack för din uttömmande kommentar! Då var det er bil som PR berättade om 🙂 Eftersom vi inte kommer vara i kallt klimat (varken med eller utan Vega) så är vinterproblemen inte aktuella för oss. Ett aktivt val vi alltså gjorde. Kan hålla med om att det hade varit gött med värmeslingor direkt när fötterna landar på golvet vid sängen. Men ett steg bort är det varmt och skönt. Vi använder Folksam.

    1. Profilbild för Kåre Wahlman
     Kåre Wahlman

     OKIDOKI 🙂
     ville med denna långa kommentar berätta om att PR-Husbilar verkligen tog problemet på allvar, vi fick problem med sängen van fäller upp, ett gångjärn gav vika… inga problem det fixades trotts att garantin gått ut..håll ett öga på de sprintar som låser/lossar bakre sängen muttrarna som håller sprintarna kan lossna också, svåra att koma åt.
     För övrigt kan jag nämna att vi bor i Gävle 460 km från Sollebrun, vi fick låna en Pb i 4 veckor utan kostnad för att ta oss hem och åter!
     Killarna på verkstaden med Niklas som styr är verkligen värda sig vikt i Guld!

     1. Profilbild för Anna
      Anna

      Toppen, ja vi håller med, de är väldigt villiga att göra allt rätt och snabbt. Tack för tipset om sprintarna, vi ska hålla koll på dem! Grymt med lånebilen, snygg service verkligen.

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, ja allt känns bra!

 2. Profilbild för Mac
  Mac

  Snyggt jobbat!

  Viktigt att få ett bra bemötande när man ska göra en så pass stor och viktig affär.
  Har också erfarenhet av nonchalanta återförsäljare tyvärr.

  I år så säljer dom oavsett bemötande kanske….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Ja vi tycker oxå bemötandet är viktigt, liksom viljan att sälja

 3. Profilbild för Ove
  Ove

  Toppen bra att ni är nöjda med er nya återförsäljare, jag tycker mig skönja en ”stor återförsäljares” problematik ”det kommer andra kunder som vi tjänar pengar på”. Jag menar att de nu förvärvat annat företag (Bossings) och tror att de blivit ”stora” och i mitt tycke med ett stöddigt beteende, tycker jag.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så kan det ju vara. Nej bemötandet var inte ok.

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Det brukar ju vara efter köp som det visar sig om handlaren ”är nåt att ha” Men PR har ett gott renommé i branchen så det blir säkert jättebra. Och långt ifrån alla handlare vill göra baklängesaffärer.

  När vi kikade på Elmia i fjol fick vi en bil så fullspäckad med tillbehör att vi knappt ens kunde lasta in en packe servetter för att klara lastvikt och hamna på 0 kronor.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det har varit kanon efter köp på Forsbergs. Fram till ny offert..

 5. Profilbild för Christel

  Så roligt att ni känner er nöjda, nu är jag allt lite avis över att ni är på väg. Vi får se när vi ses, men vi följer er såklart. Kör försiktigt!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det känns skönt att vara trygga när allt nu gick så fort. Vi kanske får ses till sommaren igen.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.