Projekt: Grusa hela köksträdgården

Projekt: Grusa hela köksträdgården

För att skapa en trädgård som är så underhållsfri som möjligt så vill jag ha grus i hela köksträdgården. Det är det nu!

Den förra ägaren odlade på marken men det funkar inte för mig, jag vill ha sålådor och ordning och reda och dessutom behöver jag ha det öppet. Gärna mycket träd, men inte en skog.

I det här inlägget kan du se en film som visar hur det såg ut på tomten vid visningen av huset.

Förarbete

Innan jag kunde lägga grus behövdes flera andra projekt göras. Klicka på länkarna för att se många fler bilder.

Först behövde jag ta bort djungeln som växte där. Vi tog ner många träd och jag rensade hela ytan från massor av ogräs och perenna kålplantor.

Vi har också rensat bort staket som särskilde köksträdgården från resten av trädgården.

Därefter kunde jag sätta igång med att placera ut de 20 odlingsbäddarna och de två dubbla komposterna (allt träarbete gör Roger).

Och så har jag ramat in träden samt att vi har lagt ut bevattning till fruktträden i köksträdgården.

Så här såg det ut när vi köpte huset, klicka på länkarna ovan för att se fler förebilder
Kål och bondbönor överallt. Och ogräs.
Fult staket som nu är borta
Förra sommaren rensade jag hela köksträdgården och några sålådor kom på plats.

Grusning

Nästa steg, detta projekt, var att lägga ut fiberduk och täcka med grus (0-60mm, kallas Tout Venant här i Portugal). Jag la ut ganska tjockt, runt 8 cm, för att minimera ogräset att tränga igenom och göra det ogästvänligt för myror (som vi har tillräckligt med ändå).

Detta har varit mitt sommarprojekt, jag har skyfflat grus och lagt ut fiberduk 1-3 timmar på förmiddagarna när andan fallit på. Mitt mål var att vara klar innan höstregnen kom och det är nu klart, och inga regn har kommit.

Köksträdgården har en yta på ca 300 kvm men de 20 sålådorna tar ju en del plats, så ungefär 250 kvm markyta har jag lagt fiberduk och grus på.

Här syns sandfärgade gruset som ligger på det gråa.
Inramade träd och mycket grus.
Här syns en klättervägg av armeringsjärn för passionsfrukt och malaberspenat.
Grus mellan lådorna är rent och snyggt.
Utsikten från uteplatsen är bra mycket trevligare nu tycker jag!

Inte helt färdigt

Nästa steg är att täcka allt det här gråa fula gruset med ett tunnare lager av sandfärgat grus, för att det ska smälta in fint i omgivningarna. Det syns på några bilder för vi har börjat med det arbetet också när vi haft sånt grus över efter andra projekt.

Dessutom ska vi göra en uteplats i skyddat läge för vintern inne i köksträdgården också. Men det är andra projekt för en annan dag som påverkas av andra projekts status.

Nu ska jag njuta av att detta är klart. Sen ska jag börja skyffla grus igen, finns fler ställen där den ska placeras, jag köpte ju för mycket…

Underhållet av köksträdgården sträcker sig nu till att sköta sålådorna och trötta ut ogräset genom att rycka upp eller spruta med ättika nån gång i veckan på det som envisas med att växa igenom gruset.

Alla inlägg från trädgården kan du se om du klickar på kategorin ”trädgård” nedan eller på arkivsidan med alla kategorier listade (du hittar den i menyn).

Publicerat:

i:

26 svar till “Projekt: Grusa hela köksträdgården”

 1. Imponerande hur erat trädgårdsprojekt utvecklats!!
  Vilken kreativitet och målmedvetenhet!!
  Och så vackert det blev

 2. Jag lyfter på hatten/solhatten! Vilket jobb ni har lagt ner på att få ordning och reda och dessutom väldigt snyggt runt omkring er. Praktiskt och bra! Imponerad är bara förnamnet för vad jag är för vad ni har gjort och gör!

 3. Inte behöver du gå på gym i alla fall! Vilket otroligt arbete ni lagt ner och så fint det blir. Sitta på uteplatsen och njuta av vad ni har åstadkommit måste väl kännas otroligt tillfredsställande!

 4. Där var det verkligen ordning och reda, visst blir det enklare att hålla efter på detta vis.
  Bra jobbat, verkligen!!!

  Ha det bäst nu.

 5. Ni har onekligen gjort ett fantastiskt jobb med både huset och trädgården.
  Hoppas att du får många fina skördar i din nya köksträdgård!
  /Ingrid

 6. Verkligen ett imponerande arbetet och tur att du tycker det är roligt. Tur det! (ja, annars hade man ju kunnat köpa in tjänsten förstås)
  Väldigt stor skillnad mot hur det så ut innan och nu är det ju mer också lättsamt att sköta och snyggare. Så snyggt. Perfekt med odlingslådorna och att ha fått gruset på plats. Och visst blir det ju säkert snyggare med grus i en annan nyans ovanpå.
  Lycka till med skördarna!

 7. Herregud!
  När jag klickar på länkarna och ser hur igenvuxen tomten var när ni kom dit, ja då häpnar jag.
  Jag kan ana vilken tillfredsställelse detta ger er. Före & efter.
  Ert alldeles egna hemmagym.

  • Hahha, ja det har blivit en hel del gjort och kroppen har onekligen fått jobba. Men vi älskar att vara i rörelse så det passar oss. Vi är grymt tillfredsställda och nr vi tänker tillbaka på hur mycket vi gjort på 1 år & 7 månader så blir jag också imponerad 🙂

 8. Alltså jag kollade in dina före och efter bilder. Det är ju ett helt nytt hus ni har skapat, både utvändigt och inne. Fantastiskt jobbat!
  Odlingslådor gillar jag också. De är på något sätt mera ”levande”, så man kan så/plantera olika växter/blommor/kryddor i dom. Otroligt bra jobbat, ni såg verkligen husets potential när ni köpte det.

 9. Alltså ni har gjort så fantastiskt fint. Det ser så rent och fräscht ut och jag antar att det är ganska lättskött. Mina odlarplaner går alltid över när nässlor tistlar och sniglar frodas och mina grönsaker växer så lite som möjligt 😆😆
  Men eran trädgård är superfin 👏👏👏👏👏👏👏

Translate »