Projekt: Insynsskydd söder

Det är skönt att ha lite insynsskydd till trädgården. Så vi har provat två varianter och nu landat i vad som funkar bäst i det här klimatet.

Helst hade vi velat ha naturligt material, därför provade vi med bambuliknande ”mattor”. Det blir inte 100% insynsskydd men det såg bra och naturligt ut. Tills det första regnet och de hårda vintervindarna kom. Det gick sönder både här och det blir mörkt och fult av regnet. Och ännu mer skört.

Så vi provade med plast den här vintern. Och det har hållit riktigt bra. Syns inget slitage alls efter en vinter. Visst är det tråkigt att använda plast, men vi kom inte på någon annan lösning som är hållbar och överkomlig prismässigt. Vi vill inte köpa nytt varje år så klart. Så efter en säsongs test så har vi köpt plast och nu sitter det plast utmed hela söderstaketet, som vetter mot byn. Vi valde gul/beige plast, många använder svart eller grön, men vi tycker det är finare med det här, som smälter in bättre med vår miljö i trädgården. Det bleks av solen, så det blir mindre gult och mer beige med tiden. Perfekt!

Vi sätter fast plasten med buntband och så trycker vi fast det mot det befintliga stängslet med canas-stänger (liknar bambu men är inte lika starkt) du kan se en bild nedan på hur den växten ser ut. Vi har ett par meter som vi kan skörda av varje år och använda till stöd lite här och där i trädgården.

Den här typen av staket stoppar ju även katter och andra djur, inte helt men det försvårar i alla fall. våra katter hoppar upp på stolparna så det gör säkert andra med om de verkligen vill in den vägen.

Vi återanvänder de gamla bambuliknande mattorna där vi har klätterväxter, så de kan klättra på dem, se en av bilderna i galleriet. Vi har också satt det bakom blåregnet för att stoppa de nya stänglarna att klättra in i grannens olivträd. Får se om det funkar. Om inte annat så visar det vår goda vilja. Du ser i en av bilderna ovan skillnaden på plasten och bambun som vi alltså tog bort från just den här sidan.

Tack vare det här insynsskyddet så kan vi ligga i poolen utan att någon i byn kan se oss. Nu är det ju långt till byn så de hade nog inte sett så mycket ändå, men det känns bättre. Dessutom kan de som passerar i bil eller gåendes på vår lilla väg inte se in längre. Lite mer privacy helt enkelt.

Igår kväll beställde Roger ytterligare ett antal meter så vi kan sätta upp på det norra staketet också, det är just på den muren som det går många katter, så kanske vi kan få dem att välja andra vägar om de inte kommer inte så lätt. Har ju berättat tidigare om att vi har besök av andras katter, även uppe på vår balkong!

Publicerat:

i:

26 svar till ”Projekt: Insynsskydd söder”

 1. Profilbild för Emma

  Tycker den gul/beige färgen blev riktigt bra i er miljö. Förstår att man vill ha lite insynsskydd, det känns bättre för integriteten på något sätt, även om man inte gör något ”olagligt”.. 🙂
  Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det verkligen, men det hade varit roligare med något som inte är plast 🙂 Tack detsamma!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Passar till växtligheten. Vi har grön levande skydd mot insyn i vår lilla trädgård på 810 m² på ett berg, med fem hus inpå knuten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja levande skydd är ju väldigt mycket trevligare!

 3. Profilbild för Ingrid

  Så skönt med insynsskydd så att ni kan få känna er lite privata. Fast jag måste ärligen säga att jag inte tycker att de där skydden är speciell snygga.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med dig! De är inte alls snygga. Vi har dock ganska många meter och vi kommer på sikt plantera växter som hjälper till att göra det snyggare, men det tar tid så klart. Fortsätt gärna vara ärlig, det gillar jag! Tack detsamma!

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Förstår er fullkomligt att ni vill ha lite insynsskydd. Sedan är det ju så att plast är väl inte det snyggaste materialet men just den här gulbeige färgen smälter ganska väl in i miljön. De bambuliknande mattorna är snygga men bara när de inte är fuktskadade och svarta så detta blir säkert ett bra val!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var den bästa lösningen vi kom på, ska plantera lite klätterväxter med tiden så det inte blir så framträdande.

 5. Profilbild för Mamma C

  Insynsskydd vill man ha även om det inte bor någon precis inpå knuten hos en.
  Vi gjorde ett insynsskydd till vår takterrass för ett antal år sedan. Så att inte närmsta grannen rakt över kan stå och kika in på oss. Vi satt sedan vattentätt tyg som vi nitade fast på vårt insynsskydd.
  Det var fint att det var gul färg på plasten.
  Ha en fin torsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Låter som ni fick till en bra lösning. Vi tycker också det blev bra med den gula färgen. Tack detsamma, kram

 6. Profilbild för Ann

  Jag blir så avundsjuk när jag ser hur mycker färger din natur har! Allt här hemma i sverige är fortfarande grått 🙁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Snart är allt guldfärgat här 🙂

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det hade säkert känts bättre med naturmaterial men det ska ju funka också. Och hålla mer än en säsong. Jag tycker att det blev bra och ännu bättre blir det när solen bleker det. Framför allt så tycker jag att ett insynsskydd förhöjer nöjet med att vara ute på tomten, både vid poolen men även när ni trädgårdsarbetar. Kan det dessutom försvåra för obehöriga katter så är det ett stort plus.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, utan funktion så kan en ju lika gärna skippa det helt. Visst förhöjer det njutet. Kram

 8. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vad bra att ni hittade något som funkade. Insyn är inte så kul. Vi satte en syrenhäck till våra grannar. Tycker att det gula smälter in bra till naturen. Lite som kamouflage.

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi bor ju ganska avskilt, men det passerar ändå lite personer ibland 🙂 Så tänkte jag med, kamouflage i vår natur, åtminstone sommartid. Kram

 9. Profilbild för Susjos

  Förstår att man vill ha insynsskydd.
  Ha en fin torsdagkväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns extra tryggt. Tack detsamma!

 10. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Ser nästan ut som om ni satt upp säckväv. Hoppas att det fyller sin funktion även för ovälkomna katter. Ett annat alternativ är ju armeringmatta och sedan sätta tex vildvin som slingar sig. Men det här är ju mer underhållsfritt – inget att ev. vattna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi kommer att plantera olika saker utmed staketen, men det handlar om väldigt många meter.. så det får komma efterhand. Nu har vi ju blåregn och en annan (långsamt växande) klätterväxt som jag inte minns namnet på. Men vill ha kaprifol också t.ex. Armeringsmatta är det i princip som stängslet består av, vilket vi nu dolt med plasten.

 11. Profilbild för Anita

  Det vore väl väldigt bra om det fungerar både som insynsskydd och kan stoppa ovälkomna kattbesök.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja en funktion vi tror kommer minska kattbesöken i alla fall.

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag upplever att den gul/beiga plasten ser riktigt naturlig ut…bättre så än en mörk, jag håller med er.
  Hoppas att det skrämmer iväg objudna kattgäster också…
  Det är mycket med det jordiska….men roligt är det.

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi tror och hoppas det blir bra, vi ser ju hur den äldre bleknat och det är bara positivt, så länge den inte blir helt färglös… Ja vi gör vad vi kan för att hålla dem borta, vattenpistolen och chiplucka är beställt!

 13. Profilbild för Marianne

  Det är väldigt snyggt och ser ut att passa bra där. Skönt att slippa insyn det är ju svårt att gå förbi ett ställe utan att titta in på växter och prydnader i trädgårdar.
  Är det skydd mot vind också?
  Jag satte upp sån gardin av bambu för att slippa grannens ständiga tjat då i början när jag kom hit, men den blev som er, svart och möglig på sina ställen, så nu letar jag något annat, inte för grannen men för blåsten.
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det skyddar mot vinden med, men vi får mestadels vindar från väster och där har vi redan en mur. Rena skiten med bambun tyvärr. Kram

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.