Olika skärpedjup i trädgården

Övning nummer 9 i Praktisera med pixlar har Britt-Marie tipsat om och i måndags gick jag ut och övade på att fota med olika skärpedjup.

Jag använde mitt normalobjektiv, 35mm, och hittade lite olika motiv att öva på. Jag redovisar tre av de 7 motiven jag övade på.

Mitt objektiv har skärpedjup (f-stopp) från 2 till 16 och jag fotade med flera olika stopp, redovisar med bilder där jag använt 2, 4, 8, 11 och 16.

Hade slutartiden ställd på automatiskt och alla redigerade med Lightrooms ”automatisk”. Så ingen kreativitet bakom redigeringen alls.

Fröodling blommor

På matbordet på altanen står det fortfarande lite fröodlingar av blommor. Ett rörigt motiv som jag tyckte var kul att testa den övningen på. Mitt fokus var på den vänstra röda växten men hade gärna sett att även den andra blev i fokus. Det skedde först vid f11, men då är det inte alls särskilt blurrig bakgrund, så jag gillar inte det resultatet.

Citron på altanen

På altanen står vårt nya citronträd, och det gamla som vi grävt upp och satt i kruka också för att försöka få det att överleva. Det har varit för dåligt dränerad jord där det var planterat så vi har nästan dränkt det, det är det gula du ser i bakgrunden.

Nu ville jag ha den gröna citronen i fokus och inget annat. Och det får jag oavsett vilken bländare jag använder. Men f2 är det jag gillar bäst för ett sånt här motiv.

Flaskborstträd

Nu blommar vårt fantastiska flaskborstträd igen. Så det var ett dragplåster när jag var ute med kameran innan alla moln skingrats på morgonen.

Jag gillar ju när det är blurrig bakgrund, men ibland är det bättre med lite djupare skärpedjup så hela motivet verkligen är i skärpa. Men när det är så rörigt omkring så tycker jag det kortaste skärpedjupet är bäst.

Analys

Som default är min kamera satt på f5,6, men när jag fotar i trädgården ändrar jag den nästan alltid till 2,0. Och efter den här övningen så förstår jag det. Det är för röriga motiv i trädgården, där vill jag inte ha med så mycket bakgrund. Med det här objektivet får jag oftast med hela blomman med det kortaste skärpedjupet.

Ska prova att göra samma övning med makroobjektivet, för min egen skull, där vet jag att skärpedjupet beter sig helt annorlunda.

Tack för tipset om övning BM, det har varit väldigt lärorikt för mig.

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

Publicerat:

i:

,

24 svar till ”Olika skärpedjup i trädgården”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressant, snygg header!

 2. Profilbild för Znogge

  En intressant övning som blir väldigt tydlig när du redovisar bilderna bredvid varandra. Delar helt din uppfattning om vad som blev bäst. Perfekt att jämföra så här och väldigt lärorikt dessutom!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir väldigt tydligt och då lärorikt tycker jag med.

 3. Profilbild för Mamma C

  Ibland blir jag sugen att plocka fram kameran igen när man ser dina bilder.
  Men bekvämligheten tar överhand.
  Men ett intressant inlägg.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vore kul att se lite bilder med din kamera 🙂 Tack, kram

 4. Profilbild för Marianne

  En liten justering gör så mycket!
  Min fotografering kom av sej och jag börjar mer och mer fundera på att byta kameran mot en enklare.
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen. Jag förstår om en enklare variant kan vara rätt väg för dig. Kram

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vi har också några motiv på gång som är fotade med olika skärpedjup även om de inte är fotade med stativ så de blir exakt samma. Håller med om att det är skönt med en relativt ren bild utan alltför risig bakgrund medan naturvyer ofta blir bra med ett stort skärpedjup, liten bländare.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mina är inte heller fotade med stativ, det är ju inte nödvändigt för att se vad skillnaden blir och påminna en om att ändra bländaren emellanåt 🙂 Ja en liten bländare är´bättre i naturbilder. Blir spännande att se ert resultat när ni övat!

 6. Profilbild för Annika

  Mycket intressant.
  OCH väldigt roligt att klicka upp bilderna och se skillnaden mellan dem.
  Inser att jag också är väldigt svag för korta skärpedjup a la f2. Brukar nog själv tillämpa mig av väldigt korta om jag fotar med Canon och om jag fotar just detaljer, som blommor. Tycker det blir finast (för det mesta).
  Så vi tycker lika.
  Det är så roligt att ta del av ”Leka med pixlar”.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller verkligen med om att detaljer blir finast med lågt f-tal. Hoppas du hänger på när du inte är ute och reser så mycket 🙂 Kram

 7. Profilbild för Anni

  Så tydligt och pedagogiskt visat att ett kort skärpedjup oftast är bäst vid trädgårds- eller växtbilder! Det är inte ovanligt att man står i en vacker trädgård och inser att man inte har en chans att fånga det vackra på bild eftersom det blir så platt när allt kommer med.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja exakt så, i trädgårdar blir det bäst med närbilder tycker jag.

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  har ni papyrus, såg första gången i Roms Botaniska trädgård, en gång i en engelsk trädgård, häftigt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har vi, den stortrivs och katterna älskar att leka med den!

 9. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Jag tycker bilderna f4 gav de bästa resultaten. Gillar skärpan med diffus bakgrund. Blir sugen på att plocka fram min systemkamera.

  Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, kul du tycker till! Ja, gör det! Kram

 10. Profilbild för Carita Liljendahl

  Vissa skillnader gick ju att se, och huvudsaken att man testar sig fram.
  Du har hittat en bra hobby o du utvecklas!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja så är det.

 11. Profilbild för Tony
  Tony

  Bra exempel på skärpedjup. Närbilder på blommor och liknande motiv är kort skärpedjup att föredra, tycker jag. Det isolerar motivet och ger en lugnare bild. Det är väl i huvudsak där man ser det tydligast. Kameror med display ser man också skärpedjupet i realtid, vilket är bra. Spegelreflexkameror däremot visar alltid motivet på största bländaren ex. 2.0 då blir man tvingad att använda nedbländningknappen för att se skärpedjupet i sökaren. Sedan har varje objektiv en sweetspot där objektivet presterar som bäst i bildkvalitet, vilket någonstans ligger i mitten av bländarskalan, så 5.6 som du har som default på ett 2.0-objektiv är nog perfekt.
  Ursäkta min nördiga kommentar. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nörda på du! Tack för din reflektion och åsikt. Sweetspot på 35mm objektivet är definitivt inte 16, det är tydligt 🙂

 12. Profilbild för Stefan

  Detta med skärpedjup kan göra en bild bra mer intressant om man hittar det rätta. Inte alltid lätt att hitta rätt fokalpunkt. Jag använder oftast bländarprioritet när jag fotar, då mina bilder oftast tas i farten och då är manuell prioritering oftast för tidsödande. Fast jag borde gå över till det när jag numera har mer tid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant, jag har aldrig ens provat bländarprioritet. Det ska jag testa någon dag!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.