pergola

Projekt: Pergola som solskydd

Eftermiddags- & kvällssolen är stygg på framsidan av huset på sommaren. Dessutom värmer den på huset och ökar värmen inomhus.

En skuggig plats på framsidan där det samtidigt fläktar av västvinden ville vi få klar inför vår andra heta sommar här i Portugal. Vi hade dock inte lätt att besluta vad vi skulle göra, eftersom oavsett lösning så skulle det påverka utseendet på huset.

För oss var det viktigt att lösningen gav skugga på sommaren men inte på vintern. Vi fick offert på en skitsnygg lösning med vridbara paneler som tak, men det skulle kosta €13 000,- så det var inte aktuellt.

Efter mycket googlande efter inspiration. så landade vi i den här lösningen som vi dessutom kunde bygga helt själva.

Gardiner och takdukar tar vi bort på hösten, tvättar och lägger undan i garderoben. Sen hänger vi upp det på våren igen.

Altanen framför huset innan vi började göra ordning den.
Så här såg det ut innan pergolan kom på plats, men huset var klart.

Processen

Först behövde vi bestämma var vi skulle ställa trästolparna. Göra dem vinkelräta mot huset och då ställa dem i planteringen eller göra dem sneda gentemot huset och fästa dem i planteringskanten. Vi bestämde oss för det senare.

Vi la ut limträbalkarna och takstolarna på plattan för att lättare kunna mäta ut rätt vinkel för var stolparna skulle sättas.

Roger började sen med att borra upp hål i planteringskanten han nyligen färdigställt samt ytterligare ner i betongplattan under. I det ihåliga betongblocket satte han armeringsjärn och stolpfästet och därefter fyllde med betong. Sen putsade och målade han det snyggt igen.

Nästa steg var att olja in allt trä. Visade sig sen inte vara olja, utan någon typ av linoljelasyr.

När allt hade torkat skruvades det på plats och sen kom regnen… Så det fick vänta med att kläs in. Dessutom fick vi inte takdukarna förrän ganska nyligen.

Stolpfästen nergjutna i skiljekanten mellan altan och plantering.
Hinderbana men underlättar för mätningen för oss amatörer.
Träet på plats. Så här ser det alltså ut på vintern.

Ingen segelduk

Vi var inställda på att köpa någon variant av segelduk. Men det vi köpte är vävd plast. Inte lika snyggt men kanske det är bättre med facit i hand.

Fördelen med det här taket är att det är lätt och därmed genomsläppligt för vinden. En tät segelduk kan få ett väldigt fång i vinden och dra med sig stolparna i värsta fall och det är dessutom tungt vilket gör att monteringen skulle behöva ske på annat sätt än med våra linor. Fördelen med den här väven är att vi kan dra in den när det blåser hårt.

Nackdelen är att den släpper igenom lite sol, så riktigt varma dagar kommer vi kanske tycka det är för varmt där under. Vi får se. Det är i alla fall en lösning som inte kostar så mycket och som inte äventyrar vår konstruktion. Kanske vi byter ut det, kanske inte. Just nu funkar det fint i alla fall

Takdukarna i utdraget läge
I indraget läge när det blåser hårt.
Så här har vi satt upp takdukarna. Med vantskruvar. Kroken i vägen har vi bytt till en lite kraftigare efter att hårda vindar dragit ut den lite.

Gardiner

Gardinerna är IKEA gardiner som en bekant lagt upp och sytt ihop. Jag kan inte hantera en symaskin (och har ingen heller). Provade ut dem och markerade var jag ville de skulle kortas av. I tisdags satte vi upp dem och därmed är nu pergolan helt klar!

Pergolan klar!
Knyter upp gardinerna runt stolparna
Släpper ut gardinerna för insynsskydd och mysfaktor
Eftersom vi nästan alltid har blåsigt så flaxar de rätt mycket.

Kostnader

Trä & linolja €530,-
Takdukar €163,- från Amazon
Gardiner IKEA €48,- för 8 längder
Linor och fästen har jag inget pris på dessvärre

Du kan läsa om alla våra projekt här!

Publicerat:

i:

,

12 svar till ”Projekt: Pergola som solskydd”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Efter ert resonemang och alla funderingar hur ni skulle ha det så blev det ju väldigt lyckat!
  Jag är den första att gratulera! Vilket bamsejobb det ändå har varit men jag förstår mycket väl att
  det ska sitta som hand i handske när vindarna blir alltför starka. Det är mycket att tänka på innan, både ekonomiskt och praktiskt , så därför måste det kännas väldigt bra att ni har fixat allt detta för en liten summa euro Grattis än en gång.Hoppas på många fina stunder i pergolan för er del.
  Vi har lagt våra planer att köpa parasoll eller fixa pergola på is ett tag. Igår fick vi veta att byggdunkandet med flygande stenar kommer att pågå ända fram till hösten, så det blir inte mycket utesittande alls på vår terrass denna sommar. Under tiden funderar vi och sist och slutligen blir det säkert väldigt bra. Priserna på parasoll om det blir ett sånt, sjunker till hösten. Att lägga upp något nu är till ingen nytta.
  Allt har sin tid!
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Denna veckan har vi haft runt 35 grader och det har gått fint att sitta därunder och läsa 🙂 Visst går jag runt knuten och duschar några gånger men det är ju bara härligt. Så nöjda med vår plats där. Förstår att byggandet fördröjer er njutningsplats, men då får ni ju mer tid att fundera. Blir nog bra till slut!

 2. Profilbild för Ditte

  Så fint det blev! Verkligen! Förstår att ni är nöjda-
  Väldigt bra också med gardinerna.
  Och bra att taket lätt kan dras in för det blir ju ett vindfång.
  Vad gäller segelduk tror jag det fungerat fint det också. Finns ju i tunn väv, som inte är ”plast” eller polyester. Vi har vänner i Spanien som bor sex trappor upp, i en vindsvåning, och de har motsvarande trästolpar som ni har och satt upp segelduken i tyg. Tyget är ganska tunt och går lätt att dra in via linor eller för hand. Så duken liksom ”veckas” när den dras in. Innebär att man kan ha taket ute mer eller mindre efter behov. Men kanske en knepigare konstruktion.
  Måste bara fråga för jag har nog helt missat det. Fanns huset på plats eller köpte ni en tomt och lät bygga det.
  Roligt att du berättade hur ni tänkt runt konstruktionen

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Ditte! Då ska jag kolla upp om vi kan hitta en tunn segelduk till nästa sommar, som kanske ger mer täckande skugga. Konstruktionen du beskriver för dina vänner är ju vad vi har. Huset fanns här, vi har totalrenoverat det. Under kategorin ”Vårt hus” kanske du hittar fler svar kring det 🙂

 3. Profilbild för Aila
  Aila

  Det blev ju jättefint. Vem vill inte sitta för en solig dag,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, så känner vi!

 4. Profilbild för Marie
  Marie

  Grattis så fint det blev! Vilka gardiner från Ikea är det?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Hilja tror jag de heter.

 5. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Snyggt jobbat, skönt med lite skugga.
  Jag hade dock inte satt krokar i putsad fasad, tänker att krokarna kunde suttit i vinkeljärn i balksko infästningen mot virket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är inte så vana vid den här typen av material så vi har gjort så gott vi kan. Hittills håller det i alla fall. Om det behöver göras om ska vi tänka på ditt tips.

 6. Profilbild för Ditte

  Tack! Då förstod jag inte riktigt hur konstruktionen med att dra ”taket” fungerade. Men det är ju perfekt att kunna dra taket ut eller in så mycket tman behöver.
  Har nu läst på om ert hus- Så intressant. Vilket jobb!
  Förstår verkligen att ni trivs.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har nog inte förklarat det så noga, så inte så konstigt 🙂 Det är ingen särskild lösning, bara att taket har öljetter och är trädda genom en ståltråd. Vi har bara dragit in dem en enda gång, när det blåste rejält. Ja vi har gjort ett enormt jobb och än har vi mycket kvar innan vi är nöjda, men det är en del av vårt intresse och hobby så det är inte en belastning. Fram tills vi kunde flytta in var det ganska stressigt däremot.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.