rama in träden

Projekt: Rama in träden

För att ge våra träd absoluta bästa förutsättningar och dessutom förenkla trädgårdsarbetet har jag ramat in en del av träden.

Först ville jag ha rostfria plåtcirklar, så jag beställda fyra stycken av vår brittiska granne, som är smed. Dessvärre hade han missuppfattat så han tog hem galvaniserad plåt, vilket inte alls är snyggt.

Så för att inte skapa osämja med grannen så tog jag emot dem fast de inte var vad jag beställt och satte de runt frukträden på norrsidan. Där fyller de sin funktion och syns inte förrän en går dit, då vår norra altan döljer dem. Så det får vara så. Såg nu när jag fotade att de faktiskt börjar bli lite prickiga, har vi tur så rostar de!

Galvaniserad plåt
Ett olivträd utan inramning, men som stortrivs ändå
Så här ser det ut kring de flesta träden (det gula gruset har inte lagts här än).

Eftersom det kostade mer än det smakade så bestämde jag mig sen för att använda sten för resten av träden. Jag tycker fortfarande det hade varit snyggast med det rostiga mot det gula gruset som kommer ligga överallt när vi är klara, men som sagt, en kostnad jag inte vill ta, inte nu i alla fall.

Flera träd (dock inte fruktträd) har jag inte ringat in alls, utan lagt gruset direkt intill stammen. Dels för att träden står på en plats som gör att det inte går att ringa in dem, men också för att det är inhemska träd, som står där det är väldigt stenigt i marken. Så jag hoppas inte de tar skada av den behandlingen.

På översta bilden är det en bild från april där du kan se hur det blir när jag använder sten som inramning, dessutom kan du se både det gula och det grå gruset. På det grå gruset kommer jag sen lägga den gula småstenen.

Publicerat:

i:

14 svar till ”Projekt: Rama in träden”

 1. Profilbild för Anette

  Jag tror faktiskt att rundlarna i plåt kommer att bli finare med tiden, de kravet bara lite patina. Sten är ju annars ett bra material, beror förstås på vilken stil eller känsla ni vill ha.
  Det går åt mycket sten och grus men tjusigt blir det 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det verkar onekligen som att det börjar hända lite med fast de är galvaniserade. Eftersom det är så mkt sten redan vore det fint med rostig plåt som bryter av är min tanke. Ja, vi gillar gruset och att inte behöva rensa ogräs överallt .)

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Visst är det snyggt med rost mot de gula stenarna, men Rom byggdes inte på en dag (även om ni med idogt arbete nästan lyckats). Stenarna runt duger fint och vilken trädgård ni fått på den tid ni bott där!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, vill gärna ha det rostiga, men det får komma när det kommer. Tack!

 3. Profilbild för Ama de casa

  Snygg inramning 🙂

 4. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag är övertygad om att ni får rostiga inramningar så småningom och snyggt blir det helt säkert.
  Det är klädsamt att rama in träd och också lättare att sköta om.
  Det ska bli roligt att få se när du har lagt alla stenar på plats som du har tänkt dig det hela. Men redan nu är det snyggt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja allt som underlättar trädgårdsarbetet är bra tänker jag 🙂

 5. Profilbild för Ditte

  Bra med både det som är snyggt och underlättar trädgårdsarbetet. Fint att testa ocj se vad som känns bra.
  Vill också gärna berömma både bilden och den fina pation.som du visar överst och innan själva inlägget.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller tur, en riktigt win-win ju! Tack!

 6. Profilbild för Veiken

  Stenar runt träden är så fint. Det hade mina föräldrar när jag var barn. Lite nostalgitänk där!
  Jag är nog käringen mot strömmen för jag är inte så förtjust i det trendiga rostiga!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen fint med sten, det är för att vi har så myket grus som jag vill bryta av med det rostiga. Är det trendigt nu, jag har ingen koll. Har haft rost i mina trädgårdar så långt jag kan minnas 🙂

 7. Profilbild för Roger Löfström

  HejJag är plåtslagare i Åkersberga /Stockholm och har försökt med galvad plåt som blomlådor, kantplåt vid rabatter m.m. Stor varning för detta galven verkar läcka ut i jorden och döda den alla växter dog där jag satt plåt, jag har bytt ut den till (svartplåt) alltså obehandlad plåt det funkar bra

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för varningen, dock har de där ringarna suttit där i många månader (inlägget publicerades inte förrän jag fått klart ringarna i sten). och träden verkar må förträffligt. Men det kan ju vara en långsam process kanske..

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.