Projekt: Rensa hela köksträdgården

Hela köksträdgården var helt igenväxt när vi kom hit i februari. Nu är den rensad, äntligen!

När det växer huller om buller i en salig röra njuter jag inte av min köksträdgård. Även om djurliv och säkert en del växter mår bättre av att stå nära andra växter så blir jag stressad av det. Jag har ett behov av ordning och reda, det gäller även i min trädgård.

Efterhand som vi har ställt sålådor på plats så har den ytan rensats och jag har bottnat med kartonger i lådorna. Jag har lagt fiberduk och grus i vissa gångar. Men ungefär halva köksträdgården har jag bara låtit vara, tänkte att allt får dö under sommaren och sen tar jag bort det. Och det är precis vad som skett. All växtlighet (utom träd) dog eftersom jag inte vattnade och nu är allt bortrensat. Har också tagit ner några fikonträd samt ett ”marmelo-träd”. Har nog av båda de varianterna i andra delen av trädgården. Förberett för en massa nya sålådor!

Det kommer så klart komma upp igen nu när det regnat, men det är lättare att hålla efter när allt visset är borta. Och alla kålplantor som trimmern ändå inte kan ta ner ligger numera på komposten.

Ett svettigt arbete men samtidigt så enormt tillfredsställande, då det tydligt syns vad som är gjort. Jag har använt spaden till att både slå ner ris, som typ med en lie, men också använt den till att skrapa och gräva bort växternas rötter. Samlat ihop allt ris och lagt runt träd eller i en stor komposthög vilken jag sen ska bottna med i de nya sålådorna.

Efterhand som jag fick fram träden ur all växtlighet kunde jag återanvända riset och uppgrävd jord till att ringa in träden.

Före bilder

Ett par bilder från april som visar hur det såg ut då, grönt och lummigt. Har alltså inte rört den här ytan alls sen vi flyttade hit.

Efter bilder

Och nu ser det ut så här. Gult och brunt. Tomt. Lite tråkigt ser det ut, men det kommer bli så mycket bättre!

En sån grym skön känsla när det är klart, något som tagit så många veckor att göra. Översta bilden är en s.k. panorama bild. Det ger inte riktigt rätt perspektiv men det ger ändå en bild av hur det faktiskt ser ut nu.

I nästa vecka kommer material till sålådorna och 10 ton med 3 år gammal kogödsel. Snart kommer det inte bara vara en tom och beige yta här utan en färgsprakande odling förhoppningsvis. Sen vill jag ju putsa och måla om muren också så klart, men det har låg prioritering.

Publicerat:

i:

8 svar till ”Projekt: Rensa hela köksträdgården”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så fint och bra det kommer att bli! Vi följer era mödor, glädjeämnen och ert liv nere i solen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vi gillar verkligen vårt liv i solen 😀

 2. Profilbild för Barbro

  Älskar före/efter-bilder. Allt arbete som man som tittare förstår ligger bakom den där efterbilden.
  Ett litet wow är på sin plats. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det ör ju lite lättare att se skillnaderna om en fotar innan och efter. Men inte alltid jag kommit ihåg att fota innan…

 3. Profilbild för Cathinka

  Jösses vad du står i i värmen men vad bra det har blivit och hur ännu bättre det kommer bli!! Blir kul att se vad du kommer odla. Går det att plantera något även nu för skörd under höst och vinter?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja men jag väljer när jag jobbar 🙂 Absolut, t ex rödbetor,morötter, koriander och potatis.

 4. Profilbild för Carolyn Johnsen
  Carolyn Johnsen

  Jag är otroligt imponerad Anna.

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.