Prora på Rügen smakar surt

Prora på Rügen smakar surt

Okej, vi sticker ut hakan lite, men faktum är att vi inte tycker att Prora är något särskilt. Snarare osmakligt. Faktiskt. Vi ser så otroligt mycket fina platser och upplever de mesta ljuvliga vyer hela tiden. Det gör oss kräsna. Vi vet det. Men vi tycker ändå vi har förmågan att njuta av det lilla. Av en vacker skogsstig eller en endaste vacker byggnad i en stad/by.

Den norra delen av Rügen har vi utforskat ordentligt, då vi cyklade 4 mil en dag för att se Lohme och Stubbenkammer/Köningstuhl och allt däremellan. Och där är mycket fin natur, böljande fält och cykelvägar. Vi stod i Glowe hamn och trivdes gott. Det är en fin del av Rügen även om det var ruskigt mycket folk vid Stubbenkammer trots att vi var där en måndag i september.

rugen
Vackra allévägar
Glowe
Solnedgång vid ställplatsen i Glowe
Glowe
Dykare på stranden intill Glowe hamn, hade varit perfekt för SUP
Lohme
Så vacker by Lohme
cykla på norra tyskland
Mycket vacker natur
rugen
Stubbenkammer
apfelstrudel
Roger njöt av Apfelstrudel på ett fik
rugen
Solen tryckte sig igenom molnen
cykla på rugen
Mestadels fantastiska cykelvägar
rugen
Stubbenkammer
Karen cyklar
Karen i full fart genom vacker skog

Prora – check ✔️

Efter två dygn körde vi till Prora, ställde oss på en parkering och promenerade runt bland de långa husen som byggdes av nazister. Visst är det en fin strand i ett skyddat läge i viken. Men stränder finns överallt och vi tycker inte denna var vackrare, renare eller vitare än andra vi sett. Det är mycket arbete med att färdigställa de övergivna byggena. Området är för starkt förknippat med Tysklands vidriga historia från andra världskriget att vi inte kunde känna någon glädje alls när vi vandrade där. Bara avsmak.

Prora
De byggnader som inte renoveras ser ut så här
Prora
Mer förfallna byggnader
Prora
En av de långa byggnaderna som inte är renoverad.
Prora
Samma byggnad från andra hållet
Prora
En renoverad byggnad. Lyxlägenheter.
Stranden
Stranden nedanför lyxlägenheterna.

Vi hoppade över Binz och Sellin medvetet, turistpackade städer kände vi inte alls för. Särskilt inte efter känslorna som kom i Prora. Tror inte vi kommer återvända till ön Rügen, vi hittar andra pärlor istället. Och tur är det väl att vi alla gillar olika, för det är tillräckligt med folk på Rügen, även om vi var där i lågsäsong.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

12 svar till “Prora på Rügen smakar surt”

 1. God morgon, om ni blir sugna på något ännu mer osmakligt så ska ni inte missa Sachsenhausen när ni passerar Berlin, ett konsentrationsläger som berör mycket mer än Auswich. Oranienburg heter orten där man också kan beskåda ett Shiffshebewerk (båthiss) som lyfter upp båtar väldigt högt för vidarefärd på kanalen.

  • Tack för tips! Oranienburg kan ju vara där vi ska stå när vi gör Berlin, verkar gå snabbtåg därifrån. Så tack för tips att kunna stå en bit ifrån Berlin men ännu vara lättåtkomligt. Och de andra sevärdheterna i stan är absolut intressanta!

 2. Vi gjorde bara ett snabbesök i regn vid Prora när vi var på ”Strandkorgsutmaningen”, mest för att ha sett det. Några planer på att åka tillbaka finns inte. Då finns det många trevliga ställen i grannskapet att föredra.

  • Ja Prora i sig är inte något jag heller vill se igen, även om det så klart ger bra tankeställare. Vi får aldrig glömma.

 3. Skönt att ni vågar sticka ut hakan och säga vad ni tycker. Upplevelser är alltid ens egna och ibland går det inte riktigt att sätta fingret på varför man känner som man känner. Den egna känslan är ändå den sanna.

  • Tack Eva, visst är det så. Alla upplevelser är ens egna och vi hyllar gärna. Men ibland blir det inte som väntat och då behöver de åsikterna också få plats på vår blogg tycker vi.

  • Har också besökt Prora
   för ca. ett år sedan . Platsen gjorde att jag fick en dålig smak i munnen.
   Historiens vingslag är väldigt obehagliga just
   där . Upprustningen av
   husen är ett långsiktigt
   projekt och hyrorna där är skyhöga. Skulle aldrig
   vilja bo där inte ens
   återvända som turist. Som både ni och vi vet finns det så fina platser där i närheten som lockar mer.

   • Ja vingslagen behövs så klart för att vi inte ska glömma, men nej vi behöver inte återvända heller.

 4. Prora har vi kvar på vår lista, så det har vi ingen uppfattning om, men en av anledningarna att vi inte varit där än är att vi upplever att Rügen är överbefolkat. Vi har tagit färjan till och från Sassnitz vid några tillfällen och behövd passera Rügen och har även gjort några stopp. Trevliga ställen, men vi hoppas hitta en säsong med lite mindre folk för att utforska mera…

  • Överbefolkat är så tråkigt! Vi reser gärna off-season men Rügen var ändå mkt folk på, säsongen är ju kort där.

Translate »