rannsakat mig

Rannsakat vad jag äter

Fick ta mig en liten funderare, för jag fick ett labb-resultat som jag inte alls kunde förstå. Men till slut föll poletten ner.

I mina gener finns det anlag för diabetes 2 och att lätt få förhöjda sockervärden. Det har (som så mycket annat) påverkat hur jag ätit genom åren.

Jag har sen vi flyttade in i huset här i Portugal igen tillgång till ett riktigt härligt kök. Sedan jag 2019 upptäckte att matlagning är kul hänger jag gärna i köket och fortsätter att testa, utveckla och experimentera i matlagningen. Tar hand om vår skörd och lagar säsongsbetonat men också förädlar för längre hållbarhet.

Det har blivit så mycket härliga recept, men jag har efter lite funderande insett att jag har infört för mycket av blodsockerhöjande mat. Eller kanske jag istället ska säga att jag har ätit det för ofta. Jag äter ju väldigt mycket grönsaker, men det som inte är grönsaker kan behöva ses över.

Älskar när ljuset utifrån kommer in i köket (när de inte är för varmt..)

Förhöjt blodsocker

I resultaten från provet jag tog för en åkomma som ännu inte är färdigutredd (har inte fått bilderna från röntgen än) så kunde jag själv lätt utläsa att mitt blodsockervärde var förhöjt, även långtidssockret. Inte extremt höga värden men ändå för höga. Dessutom var mitt kolesterol för högt. Så vill jag absolut inte ha det, den trenden vill jag omgående bryta.

Först blev jag ledsen och tyckte resultaten var orättvisa då jag äter så otroligt mycket grönsaker, fröer & nötter, olivolja. Äter inget kött, inte så mycket frukt, nästan aldrig godis och dessutom är jag aktiv.

Pratade med min dotter som arbetar som biomedicinsk analytiker och med en nära vän som är sjuksyrra som dessutom har en mamma som är diabetikersjuksköterska. Med deras kunskap till hjälp förstod jag att resultaten inte var alarmerande, vilket lugnade mig. Men jag vill självfallet göra vad jag kan för att få ner värdena och är glad att jag fick se att trenden gick åt fel håll så jag kan göra något åt det.

Jag vet ju om mitt arvsanlag och därför behöver ha en viss koll på hur mycket blodsockerhöjande mat jag äter och har tidigare (längesen jag lämnade blodprover) varit så glad för att jag haft jättefina blodsockervärden. Men det går ju inte att leva på gamla ”meriter” så jag började rannsaka mig själv. Ville förstå varför resultaten nu var förändrade så jag kunde acceptera, anpassa och accelerera.

Jag misstänker att åldern förändrar kroppen även i detta sammanhang så kanske det är så att jag med åren får minska sockerintaget för att hålla det i schack, det heter väl åldersdiabetes av en orsak? Och det vill jag inte få!

Att anpassa kosten

Att anpassa mitt ätande för att må bättre har jag gjort så många gånger i mitt liv. Den största ändringen var när jag gick över till rawfood för min astma. Så det är inte några problem att justera maten den här gången heller. Jag tycker till och med det är kul (eftersom jag älskar förändringar).

Det är en stor skillnad på att ändra kosten för att må bättre än vad det är för att banta, vilket jag gjort mycket förr. Då ”passade” jag på att vräka i mig av det som inte ingick i bantningen innan jag började dieten. Jag hetsåt på semester och andra tillfällen då jag verkligen skulle unna mig. Hatar det ordet och använder det inte idag. Så hanterar jag inte alls mat idag.

Fått lov av upphovskvinnan att använda dessa bilder på bloggen.

Jag fick det här testresultatet strax före lunch torsdagen veckan innan vi skulle iväg på vår roadtrip. I tidigare livsstil hade jag nog resonerat som så att jag startar ”dieten” efter resan. Så tänker jag inte alls nu, det handlar ju om min hälsa och den vill jag inte skjuta upp. Jag justerade intaget omgående, lunchen samma dag bestod av rester av pumpapaj och sallad. Så jag tog bort den härliga och knapriga pajkanten och gav den till Roger. Förändringen var startad!

Justeringar jag gjort i kosten

Här är några av de justeringar jag gjort för att minska mitt blodsocker- & kolesterolvärde. Vissa ändringar gör jag för en tid för att få ett snabbt resultat och andra vill jag göra till livsförändringar. Och alla ändringar har inte funkat på roadtrippen men jag har gjort det som gått. Här hemma är det ”a piece of cake”.

Granola utan honung, i min granola som vi normalt äter varje morgon har jag honung för att få en krispigare yta. Det var dags att göra en ny omgång och i den skippade jag honungen helt, men ska nog ha i en msk i alla fall i nästa omgång för lite krisp och godare smak. Havre, bovete, linfrön, kokosflingor, solrosfrön och nötter är vad jag har i min granola.

Pasta & ris blir det mycket mindre av framöver. Just nu äter jag inte pasta alls och ris ytterst sällan, allt för att få ner värdena fortare. Med all aubergine jag skördar just nu och sommarens goda tomater så har det blivit en del pastarätter. För många. Den glutenfria pastan finns inte som fullkorn så den är sämre än många andra pastasorter vad gäller blodsockret.

Potatis & sötpotatis är vanliga ingredienser i min mat. Men jag kommer minska på det och försöka hitta en bättre balans. Och om ett par månader har jag förhoppningsvis skördat en massa sötpotatis ur mina sålådor som jag vill njuta av. Men med rätt balans.

Sötpotatisblasten svämmar över i sålådorna (gammal bild)

Smör som jag älskar har jag ersatt med Becel och flytande margarin. Använder ju olivolja till det mesta, men i vissa sammanhang är det smör som gäller och det är ju alltså utbytt.

Bröd, jag äter en fralla med glutenfritt zucchinibröd på morgonen, det kommer jag fortsätta med då den innehåller mycket bra fibrer från havre och bovete. Köpt glutenfritt bröd som jag ibland använder för att göra varma mackor eller vitlöksbröd till en soppa får ligga kvar i frysen tills vidare. Jag har gjort eget knäckebröd på havre och fröer som blir det krispiga tilltugget till soppor istället.

Mackorna på bilden är från en vingård där jag åt glutenfria tryffelmackor. Ibland fanns det inte så mycket att välja på så då kunde det bli så här. Och det är jag inte ledsen för, de var ofantligt goda! Chipsen fick Roger medan jag åt blåbären.

Ost åt jag nästan varje dag, till mackan på morgonen och även i måltider av olika slag: mozzarella, halloumi, feta, parmesan, cheddarost… oj vad det är gott med ost! Jag provade en veganost, men den är svindyr med kort hållbarhet och är inte särskilt god. Så det blir min vegopastej på frukostmackan, vilket är jättegott, har en del färdigt i frysen till och med. Pasta och ost hänger ihop, så om jag inte äter pasta kommer osten att minska också, men den kommer inte att försvinna helt då det är ett gott sätt att få protein när en är lakto-ovo vegetarian och det ger en större variation till rätterna.

Glutenfritt mjöl är toppen när jag bakar, gör matpajer och pannkakor. Men den burken får stå oanvänd ett tag.

Okonomiyaki – japansk vitkålspannkaka

Alkohol hoppar jag över tills vidare. Vi dricker gärna vin, men inga överdrivna mängder alls. En flaska räcker till två middagar och det går väl åt max en flaska i veckan. På vinprovningarna i Douro smuttade jag lite av varje vinsort och en kväll delade vi en flaska till middagen på vingården.

Mojito (som innehåller massor av sockerlag) och Gin & Tonic blir det inget av heller på ett tag. Inte för att jag dricker mycket drinkar, men ändå, det är lätt att låta bli, så då gör jag det.

Sylt & marmelad äter jag inte särskilt mycket. Men nygjord plommonsylt i en tallrik med flingor (som jag inte heller äter just nu) är fantastiskt gott när vi inte planerat lunch och jobbat hela dagen ute i trädgården. Fast det kan jag låta bli och göra en gröt eller liknande istället.

Chips, Rogers poppade popcorn, ostbågar & jordnötter är det snacks jag äter. Men det blir främst jordnötter framöver och popcorn nån gång. Chips är något jag ”lärt mig” äta och jag kan absolut vara utan det. Ostbågar har jag en påse som jag ska njuta av, men just nu får den ligga i lådan och gotta till sig.

Coca-Cola dricker gärna Roger, fast jag har aldrig varit förtjust i läsk. Men faktum är att jag börjat dricka Coca-Cola det senaste året och gillar det numera – det är kallt och friskt i värmen. Korkat att lära mig dricka socker.. bort med det så klart. Vatten funkar dessutom mycket bättre i värmen 🙂

Glass & kakor kan jag numera njuta av utan att hetsäta, så jag har uppskattat att kunna ta en svensk fika när andan faller på. Men det hoppar jag över tills vidare.

Belgisk choklad, som är slut..

Godis & choklad äter jag nästan inte alls här. Nån gång kan det bli en påse med sura godisar men det är typ det. Köpte med oss godis från Sverige men det tog slut fort. Däremot fick vi nyligen fina och smaskiga pralinaskar från Belgien av våra vänner. Jag åt 2-4 bitar varje dag (som dessert efter lunch och middag) tills de var slut. Njöt varje gång, men så klart hade de inte en positiv påverkan på mitt blodsocker.

Mer linser och bönor, jag vill få i mig mer av proteinet från linser och bönor, så jag vill hitta mer inspiration på den typen av mat. Använder röda linser och beluga linser en hel del, men bönor är svårare.

Har du koll på blodsockersänkande mat får du gärna ge mig tips! Trenden är till för att brytas 🙂

Nästa provtagning

Ska bli intressant att se vid nästa provtagning om dessa justeringar har påverkat både kolesterolet och mina blodsockervärden. Jag hoppas det! När jag fått ner nivåerna så kommer jag försöka hitta en bättre balans av det som kommer in i kosten igen.

Utöver maten är rörelse viktigt för blodsockret. Jag berättar om det i ett annat inlägg.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Rannsakat vad jag äter”

 1. Profilbild för Mikael
  Mikael

  Hej

  Jag föreslår denna svenska sida som kost och nytto sida

  Den har hjälpt mig så pass mycket att sedan min DB2 2014 har jag aldrig behövt sprutor utan reglerar med kost och anskaffad kostförståelse…

  /M

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag ska se vad de kan erbjuda 🙂

 2. Profilbild för Anette

  Du äter ju så bra man kan. Allt går inte att åtgärda via kosten även om den också är viktig.
  På min mammas sida av släkten är höga blodfetter vanligt och även jag har lite högt kolesterol. Dock har både min mor och jag bra med ”det goda kolesterolet”.
  Om man inte har fler riskfaktorer behöver inte blodfetterna vara något problem.
  Mamma åt under en tid läkemedel för att sänka sitt kolesterolvärde men slutade snart. Istället blev hon rekommenderad motion. Hon har alltid rört på sig och varit smärt, hon ökade på sitt motionerande och går numera dagliga långa promenader och hennes värden har faktiskt sjunkit.
  Jag försöker göra det samma men har inte kollat mina värden på ett tag.
  Att vara medveten är en bit på väg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag vill inte heller äta medicin så gör vad jag kan för att slippa det. Ja medvetenheten är oerhört viktig.

 3. Profilbild för Chatrine

  Vilken tur att du fått ett litet wakeupcall innan det blivit ett problem. Du är som vanligt klok och agerar genomtänkt.
  En sak vi oftast använder är havreris istället för ris. Vår anledning är smak och vattenförbrukning. Mycket godare än fullkornsris (enligt mig) och det är snällare för miljön att producera.

  Är nog dags för mig att göra en hälsokoll också. Så himla knasigt men det känns som om en bara går till läkare när problemet redan finns. Borde vara mer fokus på förebyggande än reparerande. Klart enklare att nå bra resultat om det görs innan en är sjuk på riktigt.

  Ser verkligen fram emot att ses ❤️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Havreris har jag aldrig provat! Det ska jag kolla in, jag älskar ju basmatiris… Ja förebyggande finns väl i företagshälsovård, men det är ju bara stora bolag som har det. Men alltid nåt i alla fall 🙂 Vi blir ju inte yngre så kanske en årlig koll ska föras in i kalendern. Bara för att. Jag med!

 4. Profilbild för Micke

  Mådde ju inte så bra när semestern var över 2016, hade varit trött och sliten hela sommaren.
  Arbetade ju då yrkesmässigt med att ha hand om diabetesbarn på skolan, hade gjort det i många år och när jag för att prova mätaren efter semesterns slut så den var ok testade jag mitt eget blodsocker.
  Det låg på 30, hoppsan tänkte jag, jag borde ju kunnat ha identifierat symtomen på diabetes kan man tycke efter flera år av arbete med det men icke.
  Diabetes typ 2 var ett faktum.

  Perfekta värden idag men det tog ju sin tid att få ordning på det, svårigheterna bestod bla av att jag ville fortsätta äta som jag alltid gjort, det håller aldrig, man får allt krypa till korset och börja äta som man bör med diabetes vilket ju du gör, bravo.

  Ha en fin dag. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Oj, ja det var högt, men det är ju lätt att bli hemmablind. En lär sig acceptera små förändringar och tar de som ”normaltillstånd”. Vilken tur du testade mätaren så du kunde få ordning på det!

 5. Profilbild för Ingrid

  Jag tror att jag ska ta och länka ditt inlägg till äldste sonen som fått diabetes 2. Det är inte lätt att lägga om kosten, men han gör så gott han kan och värdena är skapliga. Åke fick också diabetes 2, Bosse har väl ärvt den genen. Åke behövde dock aldrig mediciner som Bosse gör (tabletter). för Åkes del hjälpte det att vi skärpte till kosten.
  Ha en skön söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ok, hoppas han får inspiration. Nu har jag inte DB2, men vill verkligen förhindra att få det, om jag kan. Tack detsamma!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Jag tror du inte kommer att ha några större svårigheter att få till det här något förhöjda glukosvärdet, eftersom du redan äter bra. Att byta ut en del kolhydratrika livsmedel som pasta och ris är väl bra. Sedan tror jag någon sked honung i granolan kan det säkert bli i fortsättningen också, det gör nog varken till eller ifrån (men för smak och konsistens).
  Här försöker vi också tänka på vad vi äter eftersom Lars och alla hans bröder lagrar in varje uns av kolesterol de äter och därför medicinerar ordentligt mot det. Han fick sin infarkt 52 år gammal då han var som allra mest aktiv med Vasalopp, Vätternrundor och massor med träning, men då för snart 25 år sedan var kunskapen inte så stor. Nu är kärlen ballongsprängda ytterligare en gång men med nyttigt vegetabiliskt fett, mycket fisk och grönt osv mår vi gott och hoppas få fortsätta göra det….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag får nog ha lite honung i för det gör en avsevärd skillnad på både smak och konsistens! En del saker kan en inte rå på, men det som går att avhjälpa på enkelt sätt är ju bra. Hoppas också ni får må gott länge till!

 7. Profilbild för znogge

  Det finns säkert förändringar som du kan göra men överlag tycker jag att du verkar äta en väl sammansatt kost. När det gäller blodfetterna finns det helt klart en ärftlighet. Husse och jag äter samma mat och mina värden är helt normala medan Husses är förhöjda. Hoppas att dina förändringar får god effekt även om det inte är någon fara på taket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja jag vill ju ha lite koll och göra de justeringar jag kan, i god tid.

 8. Profilbild för Susjos

  Det ser ut som att du vet vad du kan ändra på, och det låter alldeles rätt! Lycka till med dina förändringar!
  Ha en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket, detsamma!

 9. Profilbild för BP

  Önskar dig lycka till med dina ändrade kostvanor. Bra att du tar tag i det direkt och inte ”sen”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, går ju inte att blunda för faktum. Bara att köra på!

 10. Profilbild för Ditte

  Viktigast ar ju att du får till den förändring som du önskar. Och även många grönsaker innehåller en hel del socker , vilket man kanske inte alltid tänker på.
  Detta med mat och mående är ju komplext och fint att du är i gång att ändra det du kan vad gäller kosten. Att ändra kost och lägga till mycket motion bidrar också bidra till att värdena förbättras. Hör ju ihop.
  Lycka till och du är ju på gång.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen komplext och dessutom så olika för olika individer.

 11. Profilbild för Hanneles bokparadis

  i vissa länder verkar man äta väldigt lite protein; pizza, tapas, pannkaka och annat

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan inte bedöma vad var och en äter eller vilka länder som äter vad, beroende på traditionella rätter. I Sverige äts det ju väldigt mycket pizza och pannkaka också.

 12. Profilbild för Cecilia i Houston
  Cecilia i Houston

  Varierad kost och motion kommer man långt med!
  Du som tycker om indiskt tycker du om chana masala (kikärtsgryta)? Det lagar jag nästan varje vecka för jag är väldigt förtjust i kikäter. Vi äter också en hemsnickrad variant på Saag Paneer – spenat och färskost. Vi får blandade bladväxter från våran Farmers Market här (vi har en veckolåda) beroende på säsong och de blandade med spenat (fryst om det inte är säsong här) är ett bra och smakligt sätt att få i sig mycket grönt. Blasten till sötpotatisen är tex väldigt god! Jag gillar inte paneer utan vi äter med marinerad tofu istället. På restaurang är den ofta väldigt gräddig men det låter vi bli hemma.
  Tack för en fin blogg (tror inte jag har kommenterat förut). Jag läser med nöje som utlandssvensk sedan 30 år (!) fast jag har bara bott i London och här i USA. Min man är portugis men har bott utomlands lika länge som jag. Vi funderar på att eventuellt pensionera oss i Portugal eftersom vi numera har ett hus utanför Lissabon (ärvt). Vi får se, vi är bara 51 så det är en bit kvar…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej Cecilia, vad kul att du uppskattar bloggen och att du nu har kommenterat 🙂 Jag tycker kikärter är gott i hummus och som rostade. Men hela i grytor tycker jag inte det är så smarrigt dessvärre. Min blast på sötpotatisen lockar inte.. har fina gräshoppor som äter hål i dem alla. Kul att ni kanske hamnar här så småningom.

 13. Profilbild för Veiken

  oj, så bra tips jag fick här! Jag är ostoholic och har därmed fått ett lätt förhöjt värde av kalium, så jag har också förändrat en del. Ost är numera en sällsynt gäst i min mage.
  Jag hoppas verkligen att du får bättre värden med den nya kosthållningen! Det gäller arr vara vaksam när värdena stiger med stigande ålder!
  Lycka Till med förändringen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag älskar också ost, så himla gott! Det är nog så att en behöver ha koll på värdena mer nu. Tack!

 14. Profilbild för Chatrine

  Jag kan ta med min favoritsort om du inte hittar havreris där nere, hojta bara. Ska också ta med en påse av mina favoriter när det gäller vegoprotein, gråärtor. De går även att mala till mjöl och använda för ett mer proteinrikt och fylligt bröd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag använder kikärtor som jag maler till mjöl till grönsaksbiffar, funkar kanon. Ska leta efter havreris.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.