Förra veckan gav oss verkligen en ny erfarenhet då rusningen genom Europa inte alls var något vi planerat. Lite reflektioner samlade vi på oss.

Vi körde från Peniche till Varberg (345 mil). Startade på tisdag morgon och kom fram på fredag eftermiddag till Apelviken. Fyra kördagar som fördelades ungefär så här. 80 mil, 85 mil, 125mil och 55 mil

Reflektioner utmed vägen

Precis som vi tidigare trott så är Tysklands rastplatser inte för oss. Ställplatser med ordnade former är vad vi kommer fortsätta välja när vi är i Tyskland.

Mörkerkörning är lättare i FrankieBoy än i vanlig personbil. Vi sitter ju högre upp i husbilen och det gör att vi inte blir bländade av mötande trafik på samma sätt.

Vi sitter riktigt bra i våra kaptensstolar. Ingen träsmak trots långa körsträckor. Roger har i och för sig några extra kuddar, men det har han alltid för bättre komfort.

Otroligt mycket lastbilar vägarna i Tyskland och Danmark. Mycket mindre i Portugal, Spanien och Frankrike. När vi kom till Sverige så kändes det som att trafiken var precis som vanligt. Oväntat mycket personbilar i Tyskland och Danmark med tanke på rådande omständligheter.

Hade gärna handlat på Mercadona i Spanien eller på Citti i Flensburg, men vi var inte välkomna att köra av motorvägen i Spanien och i Tyskland stod det stora skyltar att turister var portade i Schleswig-Holstein, så vi valde att bara parkera utanför Citti för natten, vi gick inte in i affärerna utan rullade vidare tidigt på morgonen.

Otroligt tacksamma för vädret som varit soligt och klart mest hela tiden. Bra sikt och ingen risk för halka.

Frankrikes vägtullar är dyra i förhållande till resten av länderna vi passerat. Ingen nyhet för oss men det var ändå något vi reflekterade över. Igen.

De vackraste vyerna upplevde vi i Portugal, norra Spanien och i södra Tyskland.

Astrid, vår GPS, sköter sig allt som oftast ruskigt bra. Särskilt om vi tillåter betalvägar. Runt Köln är det rätt mycket vägarbeten, vi fick rapport från vänner som åkte före oss, men Astrid ledde oss förbi stan och alla vägarbeten utan att lura in oss på småvägar.

När vi närmade oss Sverige kändes det väldigt märkligt att inte börja bestämma träffar med familj och vänner.

snabbt genom europa

En målning från ställplatsen i Peniche

Tips vid långa kördagar

Våra tips för att underlätta en sån här snabb färd genom Europa.

  • Ät lite och ofta, undvik att få paltkoma så fyll på energidepåerna emellanåt. Vi åt 2 frukostar, nåt litet med kaffe innan vi lämnade boplatsen och sedan matiga mackor på förmiddagen. Lunchen bestod antingen av rester från dagen innan, chiapudding med frukt eller flingor, banan och soyayoghurt. Middagarna var enkla: pasta, tacos och rester. Vi valde som vanligt att äta mycket frukt och grönt. Undvek mjölkprodukter för att magen inte riktigt jobbar lika bra vid stillasittande hela dagarna. Bryggde kaffe på morgonen för att drickas senare på dagen.
  • Stanna och syresätt lungor och muskler. Vi hoppade på stället, gick runt lite på rastplatsen och trampade upp och ner på gatukanter för att få igång kroppen lite. En gång använde vi trappsteget inne i bilen och klev upp och ner där några gånger innan vi rullade vidare.
  • Lyssna på kroppen. Vi körde på när vi var pigga, vid minsta tecken på trötthet stannade vi. Antingen för att äta eller för att det är dags för nattvilan.
  • Sjung för full hals. Håll humöret på topp med hög musik och genom att sjunga, gärna tillsammans om ni är flera i husbilen. I vår bli tar vi i för kung och fosterland och inte en enda ton träffar rätt, men det gör inget alls. Det är underbart att sjunga!
  • Tid för återhämtning. Även om allt kändes bra och vi sov ordentligt under färden så krävdes det återhämtning när vi kom fram. Första natten i Sverige sov vi 12 timmar.

Vi hoppas vi slipper köra genom Europa på det här viset igen, för även om det gick jättebra så är det inte så vi gillar att färdas.

/Anna & Roger