rusning genom europa

Reflektioner från rusningen genom Europa

Förra veckan gav oss verkligen en ny erfarenhet då rusningen genom Europa inte alls var något vi planerat. Lite reflektioner samlade vi på oss.

Vi körde från Peniche till Varberg (345 mil). Startade på tisdag morgon och kom fram på fredag eftermiddag till Apelviken. Fyra kördagar som fördelades ungefär så här. 80 mil, 85 mil, 125mil och 55 mil

Reflektioner utmed vägen

Precis som vi tidigare trott så är Tysklands rastplatser inte för oss. Ställplatser med ordnade former är vad vi kommer fortsätta välja när vi är i Tyskland.

Mörkerkörning är lättare i FrankieBoy än i vanlig personbil. Vi sitter ju högre upp i husbilen och det gör att vi inte blir bländade av mötande trafik på samma sätt.

Vi sitter riktigt bra i våra kaptensstolar. Ingen träsmak trots långa körsträckor. Roger har i och för sig några extra kuddar, men det har han alltid för bättre komfort.

Otroligt mycket lastbilar vägarna i Tyskland och Danmark. Mycket mindre i Portugal, Spanien och Frankrike. När vi kom till Sverige så kändes det som att trafiken var precis som vanligt. Oväntat mycket personbilar i Tyskland och Danmark med tanke på rådande omständligheter.

Hade gärna handlat på Mercadona i Spanien eller på Citti i Flensburg, men vi var inte välkomna att köra av motorvägen i Spanien och i Tyskland stod det stora skyltar att turister var portade i Schleswig-Holstein, så vi valde att bara parkera utanför Citti för natten, vi gick inte in i affärerna utan rullade vidare tidigt på morgonen.

Otroligt tacksamma för vädret som varit soligt och klart mest hela tiden. Bra sikt och ingen risk för halka.

Frankrikes vägtullar är dyra i förhållande till resten av länderna vi passerat. Ingen nyhet för oss men det var ändå något vi reflekterade över. Igen.

De vackraste vyerna upplevde vi i Portugal, norra Spanien och i södra Tyskland.

Astrid, vår GPS, sköter sig allt som oftast ruskigt bra. Särskilt om vi tillåter betalvägar. Runt Köln är det rätt mycket vägarbeten, vi fick rapport från vänner som åkte före oss, men Astrid ledde oss förbi stan och alla vägarbeten utan att lura in oss på småvägar.

När vi närmade oss Sverige kändes det väldigt märkligt att inte börja bestämma träffar med familj och vänner.

snabbt genom europa
En målning från ställplatsen i Peniche

Tips vid långa kördagar

Våra tips för att underlätta en sån här snabb färd genom Europa.

 • Ät lite och ofta, undvik att få paltkoma så fyll på energidepåerna emellanåt. Vi åt 2 frukostar, nåt litet med kaffe innan vi lämnade boplatsen och sedan matiga mackor på förmiddagen. Lunchen bestod antingen av rester från dagen innan, chiapudding med frukt eller flingor, banan och soyayoghurt. Middagarna var enkla: pasta, tacos och rester. Vi valde som vanligt att äta mycket frukt och grönt. Undvek mjölkprodukter för att magen inte riktigt jobbar lika bra vid stillasittande hela dagarna. Bryggde kaffe på morgonen för att drickas senare på dagen.
 • Stanna och syresätt lungor och muskler. Vi hoppade på stället, gick runt lite på rastplatsen och trampade upp och ner på gatukanter för att få igång kroppen lite. En gång använde vi trappsteget inne i bilen och klev upp och ner där några gånger innan vi rullade vidare.
 • Lyssna på kroppen. Vi körde på när vi var pigga, vid minsta tecken på trötthet stannade vi. Antingen för att äta eller för att det är dags för nattvilan.
 • Sjung för full hals. Håll humöret på topp med hög musik och genom att sjunga, gärna tillsammans om ni är flera i husbilen. I vår bli tar vi i för kung och fosterland och inte en enda ton träffar rätt, men det gör inget alls. Det är underbart att sjunga!
 • Tid för återhämtning. Även om allt kändes bra och vi sov ordentligt under färden så krävdes det återhämtning när vi kom fram. Första natten i Sverige sov vi 12 timmar.

Vi hoppas vi slipper köra genom Europa på det här viset igen, för även om det gick jättebra så är det inte så vi gillar att färdas.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

,

10 svar till ”Reflektioner från rusningen genom Europa”

 1. Profilbild för Jorunn
  Jorunn

  Hei.
  Har följt er snart ett år. Inspirerande.och påverkande, så vi är nu med bil själva, dock en liten plåtis 5.40 lång men perfekt som första bil. ???? Vi har också drömmen om att övervintra i södra Europa i framtiden. Låt oss hoppas att detta elände tar slut.
  Jag undrar om ni kör båda 2?
  Är det C kort som gäller eller går den på B som vi som tog körkort för länge sedan har?
  Må gott och hoppas vi får följa er på nya äventyr.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Jorunn, kul att kunna inspirera! Ja vi kör båda två, men i Europa där vi behöver en bra kartläsare också så kör Roger, då jag är bäst på kartläsning och han på körning. Vi har båda tagit körkort före 1996 så grandfather rule gäller oss.

 2. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Så kul att ni delar era upplevelser och som jag upplever det på ett ärligt sätt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Ove, ja vi är ärliga. Ibland kanske obehagligt ärliga 😀

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Intressant att du skriver att det var många långtradare i Tyskland. Det brukar ju vara det, men när vi passerade Tyskland måndagen den 16 mars var det otroligt lite trafik på autobahn. Både tradare och personbilar. Annars håller jag med, att stanna på ställplats är att rekommendera!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi trodde verkligen inte det skulle vara så mycket lastbilar. Men samtidigt behövs ju mataffärerna fyllas på så får ju vara glada för att de får lov att passera gränserna där så behövs.

 4. Profilbild för Jan Landquist
  Jan Landquist

  Hejsan på er båda i [FrankieBoy] ert hem husbilen.
  Vi har en liten fråga så här i ”Coronatider”. Hur förhåller det sig om ni skulle mot all förmodan bliva sjuka i det som har lamslagit i stort sätt hela världen. Man ska ju tydligen vara skriven på en ort eller typ kommun för att vara garanterad vård. Och om det nu är så att ni bor i husbilen hela tiden är ni typ garanterade sjukvård var som helst i världen. Det finns ju många som bor i bilar typ olika…Van’s husbilar, husbussar husvagnar ja många olika konstruktioner av boende som åker runt i hela världen. Men många har kanske även ett hus eller annat boende som dom kan fly till vid orostider typ ”pandemier” som kan uppstå. Vår fråga är alltså om ni vet hur det förhåller sig för er om det blir ”skarpt läge”.
  Mvh. Maj Jan o ”LOKE”

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej på er och välkomna hit 😀 Vi är skrivna på en adress i Partille, utanför Göteborg. Rör oss i närheten så vi lätt och snabbt kan ta oss dit ifall vi börjar känna symptom, för att eliminera risken att behöva söka sjukvård i annan kommun vid eventuellt behov. Vi vill självklart inte trotsa de riktlinjer som dragits upp.

 5. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Hej,
  Läste precis om er flykt genom ett virusdrabbat Europa. Vi träffades som hastigast förra året på ställplatsen i Vias plage (Ferret). Vi är två människor och var tre stora hundar (nu endast två hundar) i en MC4.
  Där stod vi i väntan på våra nycklar till huset. Nu bor vi i Thézan-lès-Béziers sedan 18/6-19.
  Tänker följa er blogg då vi hade tänkt åka ner till Spanien/Portugal i vinter. Men vi får se om det blir detta år eller senare. Därför är era tips på platser mm värdefulla.
  +18 sol och svag vind här nere.
  Ha det så bra.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej! Vi minns er, och kul att ni vill följa oss. Ser att du bloggar också så kikar genast in hos dig. Här blåser det enormt mycket och är dessvärre inte särskilt varmt heller. Så vi längtar efter att få värma oss i solen igen.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.