Vi lämnade Nederländerna för några dagar sedan, men här kommer ändå lite tankar som poppade upp när vi körde igenom landet.

Efter Tyskland rullade vi in i Nederländerna och vi stannade i det härliga landet i 8 dygn. Hade gärna stannat längre om vädret hade varit bättre. Men en kan ju alltid återvända! Några reflektioner från vägarna kommer här och det är det sista inlägget om Nederländerna på länge. Lovar!

Öppet landskap igen

Vi ser något igen, vägarna är inte igenmurade med växtlighet utan låter oss njuta av vidderna när vi kör. Underbart!

Kanaler överallt

Det är inte bara i Amsterdam det är kanaler, även om det är väldigt vackert kanalsystem just där. Det är kanaler, små som stora, överallt där vi kör. Genom och runt åkrar, under vägen, genom städer och byar, utmed motorvägar… Jag som älskar vatten tycker så klart det är fantastiskt vackert! Kanalerna är även gränser för betesmarkerna, djuren verkar inte vilja passera kanalerna för de är ersatta av stängsel på många platser. Dessutom kan lantbrukarna lätt bevattna sina odlingar.

Annorlunda arkitektur

Som jag beskrev i inlägget häromdagen är arkitekturen lite roligare här, särskilt om en jämför med Tyskland. De har lyckats göra industribyggnader annat än gråa, fyrkantiga och trista. Även broarna har lite utmärkande arkitektur.

utmed vägarna i nederländerna

Bensinstationerna annorlunda utformade

En lite annorlunda iakttagelse, men från vägen såg det så himla smart ut. Men när vi provade det med en 8,4 meters husbil kände jag väl inte att det var så smart jättesmart längre. När en kör in på en bensinstation så ligger pumparna i 90 grader utifrån bensinsstationshuset. I Sverige är vi ju vana vid att de ligger parallellt när du kör in. Att du alltså har huset på vänster eller höger sida om dig när du tankar. I Nederländerna ligger huset fram dig. Det blir som en stoppkloss som du måste runda för att komma ut. Jag tyckte som sagt det såg himla smidigt ut och trafiken flöt fint. Men, det är i af lustigt att ett land har hittat sin egen väg och står fast vid den. Skulle gärna vilja veta varför, och ont det är fler länder som gör så.

Blomsterodlingar och gröngödsling

Eftersom vi åker igenom landet när det är höst så finns så klart inga tulpaner eller andra färgsprakande blomsterodlingar i våra vyer. Men rätt var det är så dyker det faktiskt upp små plättar med blommor. Mycket solrosor nu bland annat. Men även andra färgglada blommor som jag inte hann uppfatta vad det är för sorter när vi swischade förbi.

Däremot är det mängder med gula åkrar, som svenska rapsfält, men jag gissar det är någon form av gröngödsling. Jag såg en bonde vända ner blommorna i jorden när vi körde förbi nämligen. Kan det vara gul klöver kanske? För jag vet att klöver är bra att använda för gröngödsling. Nån som vet?

Nu är vi i alla fall i Frankrike och här är det helt andra upplevelser utmed vägarna, som vi självklart kommer berätta om när vi varit här lite längre.

Bonjour

/Anna