Regnet kommit – vad tänker vi om det?

Igår började det och enligt prognosen ska det regna så långt ögat kan nå. Alltså minst i 10 dagar framåt. Hur påverkar det oss?

Först och främst, regnet behövs! Det är något som vanligtvis kommer mycket tidigare här än vad det gjort i år. Så vi välkomnar varje droppe och hoppas vattenreservoarer fylls på och att bönder kan få sin efterlängtade och välbehövliga skörd till våren.

Vi älskar när solen lyser, älskar när temperaturen kryper uppåt under dagen för att frampå eftermiddagen nå sin peak innan solen vänder ner igen och temperaturen sjunker sakta genom natten för att vara som kallast på morgontimmarna. Men vi tycker också det är skönt med molniga dagar ibland, och även regniga dagar. Bara de inte kommer för ofta 🙂

Nu ska det alltså bli en långvarig period med regn. Men om vi tittar på hur molnen ska röra sig så verkar det som att vi kanske slipper ständigt regn på dagarna. Optimalt vore så klart om det regnade lagom för att marken ska kunna ta hand om det. Det visar sig, meteorologer har inte ett lätt jobb. Vädret är nyckfullt. Oavsett hur mycket som kommer är det välkommet!

Förberedelser

Vi har dränerat mark och hus samt gjort uppsamlingstankar för regnvattet. Det är förberedelser som vi är väldigt glada för att de är klara. Dock behöver vi hålla koll på tankarna så vi styr om vattnet när de är fulla. Och vi har ännu inte fått så jättestora mängder vatten att vi har kunnat se effekten av dräneringen.

Ogräs är rensat, så när regnet passerat har jag bara det nya ogräset att ta hand om. Vilket lär bli massor. Men det som är borta är borta.

Vi har köpt några fruktträd samt bärbuskar om ska planteras när regnet har passerat. Då är det lättare att gräva och dessutom finns det massor av vatten i jorden för plantorna att suga upp. Äppleträd, persimon, citronträd, blåbär samt röda & svarta vinbär står och väntar på att bli planterade.

Jordgubbar är planterade, köpte ett knippe revor på marknaden. De får tack vare regnet möjlighet att etablera sig ordentligt för att kunna ge fina jordgubbar till våren.

Vintergrödorna är planterade och förhoppningsvis slipper de ruttna i jorden.

Tvättkorgen är tom. Nybäddat i sängen och allt i tvättkrogen är tvättat och torkat. Jag har ingen torktumlare utan torkar all tvätt ute. Har faktist inte ens en tvättställning inomhus, ännu. Är dock beredd på att det kanske krävs framöver. Men än så länge har allt torkat fint på våra torklinor mot väster.

När vi har innedagar blir de gärna TV-serier, filmer och bokläsning. Det är inget vi behöver förbereda, men vi har medvetet valt att inte kolla på allt som vi vill se, utan sparat till ”dåligt-väder-dagar”.

Hoppas vi kan få se solen några timmar här och där i alla fall!

Publicerat:

i:

,

2 svar till ”Regnet kommit – vad tänker vi om det?”

 1. Profilbild för ANette

  Man kan ju faktiskt bli lite trött på sol och värme. Några dagars regn kan då vara skönt, bara det inte regnar ihållande under en längrebtid.
  Jag, som ligger hemma med snuva, kom av slumpen in på din blogg och har med stort intresse navigerat runt lite.
  Vi har, sedan många år, ett sommarhus i Italien som vi med tiden kommer att spendera mer tid i. Det är då extra kul att läsa om svenskar som bosatt sig på olika platser i Europa.
  Jag kommer definitivt att fortsätta kika in till dig.
  Passa på att vila och ta det lugnt under regnperioden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej Anette och välkommen hit! Visst kan det vara skönt med lite inneväder ibland 🙂 Krya på dig, klickar mig vidare till din blogg nu.

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.