Så har jag hängt i köket igen..

Jag märker att när jag får lust och inspiration att laga mat så blir det ofta många grejer på en gång som jag gör. Det kan ta en hel dag!

Som i lördags, då blev det många timmar i köket. Vi var iväg på förmiddagen på en marknad och när vi kom hem blev det en god sallad av en massa olika rester vi hade i köket. Satte oss i skuggan på balkongen och åt, Roger fixade en kopp kaffe till oss som jag länge ”sög på”. Kollade vad det kommit för nya videoklipp från Jamie Oliver och blev inspirerad att göra en Chili non carne. Men inte idag, det blev annat.

Sambal ölek

Och det satte igång mina tankar. Jag har nämligen massor av chili i frysen från förra årets skörd, och snart får vi en massa piri piri att ta hand om. Så jag bestämde mig för att göra sambal ölek, den jag gjorde förra året tog slut på fredagskvällen. Gjorde dubbel sats och det går åt 500 gram chili till det så det blev lite utrymme ledigt i frysen. Tre burkar blev det och det kommer nog räcka ett par år, för den blev väldigt stark!

Plommonlikör

Vi har ju haft plommon liggandes i sprit sedan i augusti och nu var det dags att sila bort frukten och tillsätta sirap samt hälla upp på flaskor. Så det gjorde jag. Funderade på om vi skulle behålla plommonen och göra julgodis av dem, men nej, vi la dem faktiskt på komposten. Den här sorten är lite hård och det blir inte så gott då tycker vi. Tre halvliters flaskor ska nu stå i 2 månader och gôtta till sig, så lagom till jul blir det provsmakning av de tre sorterna, då ska jag berätta vad vi tycker om det!

Konserverad marmelo

Marmelo är en äppelsort, kvitten, men det är inte samma sak som rosenkvitten. Vi har ett marmeloträd som i år gett oss större och fler frukter än förra året. Däremot är de dessvärre angripna så det är en del pill att skära bort det. Jag gillar inte den hårda marmelad som oftast marmelon används till, förra året gjorde jag en massa äpplepajer och det funkade väldigt bra. Men i år ville jag prova något annat. Så jag skördade en del frukter (fast det syns inte ens på trädet att jag plockat dem) och så gjorde jag sockerlag. Tryckte ner skivad marmelo i glasburkar och hällde på sockerlagen, kokade sedan burkarna i 10 minuter.

Tänkte det kan användas till paj framöver eller som det är med lite vispad grädde som en efterrätt. För det blev otroligt gott och den fasta konsistensen av marmelon är perfekt för den här typen av efterrätt. Gav bort en burk som ”gå-bort-present” när vi var på middag hos grannarna i måndags kväll.

När detta var gjort var klockan sju på kvällen, tur att Roger samtidigt lagat middagen. Det var skönt att sätta sig i soffan sen efter att ha stått upp hela eftermiddagen.

Publicerat:

i:

22 svar till ”Så har jag hängt i köket igen..”

 1. Profilbild för Znogge

  Visst är det något speciellt med hemlagat och att ta vara på det som finns i trädgården är viktigt. Dessutom så blir det billigare och oftast godare. Man vet vad som finns i och inga onödiga tillsatser.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja exakt så är det!

 2. Profilbild för Ingrid

  Sambal oelek använder jag ofta, men jag får ju köpa min i affären förstås, men gott är det. Min ena svåger är från Tunisien, så när han och syrran är här kommer den där burken fram vid varje mål.
  Ha en skön onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag använder oxå det ofta, så nu är det gott att ha egen. Finns många olika recept och många har mycket paprika i, för att hålla nere styrkan gissar jag 🙂 Har ju massor av paprika i odlingsbäddarna så skulle kanske kunnat dryga ut den lite.. men det kommer ju fler skördar så kanske jag gör det nästa gång.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Roligt med egenlagat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Framför allt gott 🙂

 4. Profilbild för Susjos

  Gott gott med hemlagat. Min man gillar inte stark mat, så när det står en halv tesked Sambal olek i receptet får jag ta en knivsudd bara. Så chili köps inte hem , men har lite chiliflakes bland kryddorna, jag vill ha lite starkt i alla fall!
  Ha en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi älskar mat som smakar mkt, men det behöver inte bränna sönder gomen. Vi har också utvecklat smaklökarna så ”tål” starkare mat numera.

 5. Profilbild för Micke

  Ibland kommer ju verkligen den känslan att man vill laga till en fantastisk måltid, det är roligt och tillfredsställande tycker jag när den känslan kommer.
  ”sambal ölek” har jag aldrig hört talas om och chilli har jag en väldig respekt för, men det är ju gott i rätt mängd.

  Ha en underbar kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det en härlig känsla! Sambal oelek är en ungersk chilipasta.

 6. Profilbild för Anita

  Låter gott! Här är det mest tomater som ska tas omhand. En härlig tid … skördetiden!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tomater är underbart att förädla!

 7. Profilbild för BP

  Jamie Oliver är också en av mina stora idoler. Om jag ska vara ärlig så är det tack vare hans tv-program att jag ”lärde mig laga mat”. Hans rätter tog alltid max 20 minuter att laga, precis så lång tid som mitt tålamod räckte. Älskar hans kök än idag, även om jag aldrig varit en duktig kock. Intresset saknades helt enkelt.
  Men såååååååå duktig du är:-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är inte heller en duktig kock, men jag är intresserad. Det duger fint och Jamie är en stor inspirationskälla.

 8. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag får liknande il över mig ibland och det är ju jätteroligt när man väl har kommit igång ordentligt. Sambal ölek, så gul och så vacker! Tack för tipset, det indirekta, jag har en del chili i frysen jag också…
  Plommonlikören kan ju bara inte smaka annat än bra skulle jag tycka 🙂 Du påminner mig om att jag också ska sätta igång en sats Timtamtum. En tradition som gäller här. Till julen delar man ut starka drycker åt varandra, byter flaskor helt enkelt. Men kanske jag ska försöka hitta på någonting eget i alla fall.
  Du är verkligen full av energi Anna! Beundransvärd energi!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du kommer på nåt kul och gott att dela med dig av vid jul. Energi är inte en bristvara här, oftast 🙂

 9. Profilbild för Ditte

  Har man en trädgård som ger lite av varje är det ju bra att ta det till vara. Och det gjorde du ju verkligen. Ett helt dagsverke.
  I Spanien testade jag att göra limoncello av citroner vi fick av grannen och den blev riktigt bra. Men jag minskade rejält på sockret och det fungerade riktigt bra. (Tycker oftast att likörer är/blir alldeles för söta)
  Eftersom jag lagar mycket asiatisk mat gör jag också sambal oelek och den brukar blir väldigt bra.Men jag gör bara en burk i taget. Och även den räcker länge.
  Roligt att läsa hur du tar hand om marmelon. Blir säkert bra. (Har i Spanien köpt den som marmelad och testat tillsammans med goda ostar. Smakade väldigt bra)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Limoncello är så gott, jag gillar ju det söta (som bekant) men har även fått mindre söt och den har också varit jättegod. Jag har dessvärre inte några egna citroner än (trädet är planterat, men det dröjer nog innan vi får njuta av frukten). Ja marmelon är jättegod som inlagd. Ska nog göra så med alla frukter, så kan jag ge bort som julklappar till folk omkring oss som nog är vana vid den marmeladen du själv testat, men kanske inte som inlagd.

 10. Profilbild för Veiken

  Vilken lycka att kunna skörda och göra egen Sambal Oelek. Inget ”utadryga” som jag kallar tillsatta onödigheter!
  Vi andra för nöja oss med det affären har att erbjuda!
  PS. Tack för tipset – jag tror att jag har gjort rätt! Hoppas det funkar! Har alla tummar mitt i handen när det gäller det tekniska! 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är fantastiskt tillfredsställande att göra egen mat, så en vet vad en stoppar i sig. Det funkar!

 11. Profilbild för Kraka

  Härligt att göra egen Sambal Olek.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är härligt med egenodlat och egen tillverkat

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.