Att lära mig portugisiska är otroligt viktigt för mig. Kommer oväntat långt med engelskan men jag är angelägen om att kunna språket i landet jag bor.

Portugisiska är svårt. Det kräver en ordentligt insats för att fastna. När vi renoverade huset hade jag inte ro att lära mig. Men nu prioriterar jag annorlunda. Så varje dag tar jag ett steg framåt, litet eller stort, i att lära mig mer portugisiska.

Mina knep just nu för att lära mig portugisiska

 1. Gör kursavsnitten vi köpt av Mia Esmeriz. Inte nöjda med det programmet så har avslutat det och provar istället Michel Thomas Method.
 2. Noterar ner verb, substantiv, adjektiv, fraser, meningar etc. för hand i ett block.
 3. Under frukosten läser jag i blocket under minst 10 minuter
 4. Försöker alltid först prata portugisiska med portugiser. Om det är omöjligt att göra mig förstådd eller förstå så går jag över till engelska.
 5. Skriver meddelanden till portugisiska vänner och försöker ha en dialog med stöd av anteckningar och översättningssajter.
 6. Pratar om språksvårigheter med Roger ibland, han har dock ännu svårare att lära sig så vi är på olika nivåer.
 7. Pratar högt med mig själv för att testa uttalen och för att det lättare fastnar om jag också säger orden
 8. Kollar alla korta YouTube snuttar i temat ”lär dig portugisiska” som jag kommer över. Följer tre olika kanaler just nu, länkar till dem nedan.
 9. Har precis börjat kolla en portugisisk TV-serie med portugisiskt text, O Sábio (den kloke). Är väldigt svårt att hänga med i storyn, men jag matas med ord, meningar och uttal. Tittar endast 10 minuter i taget.
 10. Fokuserar på frekventa verb (ex. ser, estar, poder och saber) och ord som återkommer ofta i tal (ex. och, eller, bil och hus) först.
 11. Lär mig motsatser ex stark-svag (forte-fraco), öppna-stänga (abrir-fechar) eller tak-golv (teto-châo)
 12. Bloggar om olika upptäckter i det portugisiska språket (har flera utkast som kommer publiceras framöver) för att på det viset trycka in mina kunskaper (och kanske kan hjälpa någon annan).

YouTube kanaler

Dessa YouTube kanaler följer jag för att lära mig portugisiska, finns massor av videos som jag går tillbaka och tittar på och väntar ivrigt på alla nya som släpps.

Det finns många språk-appar en kan använda, men jag har inte hittat någon jag gillar som lär ut europeisk portugisiska. Finns massor för brasiliansk portugisiska.

Är glad jag inte bor i Algarve i den här processen, för där är det väldigt svårt att göra punkt fyra ovan. Oavsett var vi är eller vad vi gör så är det alltid engelska i Algarve. Hur gör du för att lära dig ett nytt språk? Några tips för just europeisk portugisiska?

Edit: tips från läsare

Lägger till tips jag fått av läsare efter att jag publicerat detta inlägget. Både som kommentarer till det här inlägget men även i andra kanaler.