kallt i portugal

Så kallt att det utfärdas varningar

Vi övervintrar ”i värmen” och vill bosätta oss i Portugal framöver av många anledningar, men den största orsaken är klimatet, att det är utomhusväder året om.

Fast den här vintern är kall. Svinkall faktiskt. I jämförelse med Sverige är det fortfarande varmare, i alla fall här i södra Portugal. Det är väldigt mycket kallare än vad folket här är vana vid och därför är det mycket uppmärksamhet i form av varningar, nyheter och information kring hur en ska undvika risker som skapas av det ovanligt kalla vädret.

Beräknade effekter

I varningarna informeras det om vilka effekter som kan väntas. Förstår att det är viktigt att kunskapen sprids för att minimera risker för otrevliga följder, då erfarenheten saknas för många.

För oss som har erfarenhet av kalla vintrar så känns varningarna något surrealistiska. Det är en stor skillnad mellan klimatzonerna som jag fascineras av och som jag inte ens kunde föreställa mig innan varningarna dök upp.

  • Förgiftning genom inandning av gas, på grund av otillräcklig ventilation, i rum där uppvärmning sker med eldstäder och brännare 
  • Bränder i hemmet, till följd av missbruk av eldstäder och värmare eller problem med elen  
  • Eventuell isbildning på vägsträckor som alltid ligger i skugga 
  • Ökad risk förknippad med vägtrafik, på grund av snöfall eller isbildning på vägarna
  • Extra uppmärksamhet behövs för de mest utsatta befolkningsgrupperna, barn, äldre och personer med kroniska sjukdomar samt hemlösa

Källa: Safe Communities Portugal

Bra information för oss

I våra planer på renoveringar och livsstilen i ett hus som är byggt för ca 15 år sedan så är den här informationen och varningarna bra. Vi tycker vi läser på ordentligt om allt möjligt, men det finns innehåll i den här listan som vi tar med oss.

När kylan (ca 5-10 plusgrader utan solstrålar) bitit sig fast ägnar vi oss mestadels till inomhusaktiviteter. Så det är arbete, bloggfix, bakning & matlagning, TV-serier samt bokläsning som gäller.

Bilden är från huset vi reserverat, som ni förstår kommer vi inte behålla den eldstaden, den är inte bara ful och helt öppen, den är sned också.

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
19°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 10°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.