Sätta fast camping­mattan I hård mark

Sätta fast camping­mattan I hård mark

I över 1,5 år har vi letat efter bra grejer att sätta fast vår campingmatta med och som funkar även där underlaget är packat och hårt.

När vi boar in oss på en ställplats eller camping lägger vi gärna ut en matta utanför dörren för det känns hemtrevligt. Men vi har haft svårigheter att sätta fast den när marken är hård. Vi har letat, på varenda campingbutik vi varit inne i, men inte hittat någon lösning som funkat. Har inte känt att vi kan lita på att mattan ligger kvar när det blåser. Men nu så!

spikar till utemattan
Smidiga, lätta, nätta och effektiva!

Våra vänner Lena och Bosse (som skriver på bloggen Lenas nya liv) står här på Villasols Camping i Benidorm (de är de som lockat hit oss) och av Bosse fick vi prova några spikar, ca 8 cm långa med en hatt, som en kan banka ner även i hård packad sand/grus. Äntligen sitter mattan ordentligt fast! Ska bli spännande att se hur vi får loss den.. 😀

Vi har provat följande varianter innan

 • stenar (lägga ut stenar i kanterna på mattan funkar ju fint, om det finns stenar i närheten att använda och som är tillräckligt stora för att ge rätt tyngd)
 • tältpinnar (funkar där det är mjuk mark, typ i skog eller på strand)
 • plastpinnar (funkar inte nånstans – de är nu återvunna i behållaren för plats)
Tältpinnarna är användbara på mjukt underlag men platspinnarna är värdelösa!

Många använder stora vattenbehållare som ställt ut runt mattans kant, men vi tycker inte det är fint och dessutom fick vi höra att vattnet i behållarna kan ge förstorningsglaseffekt som kan orsaka brand i soligt väder och det vill vi så klart inte riskera.

Men de här spikarna är toppenbra! Små och smidiga. Bankas i med en vanlig liten hammare. Vi ska åka till campingbutiken här i Benidorm och se om vi kan köpa på oss några påsar nu när vi äntligen hittat lösningen! Tack Bosse!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

12 svar till “Sätta fast camping­mattan I hård mark”

 1. Ja dom där små spikarna är inte dumma. Lite svåra att pilla upp, dock. Det där med vatten i dunk/flaska har vi hört, men också varianten om att ha tex lite te eller kaffe i, så blir vattnet färgat och solens strålar bryts på ett annat sätt. Om det funkar eller inte, vet jag inte.

  • Ja det blir spännande att se hur vi får upp dem 🙂 Ja färgat vatten är nog en lösning… men fulare tycker vi 🙂

 2. Kul att vi kunde bidra med ett tips som fungerar! Alltid nyttigt att utbyta erfarenheter med andra husbilsfolk. ????

 3. Hej Anna
  Läser er blogg, bra tycker jag men jag svarar sällan.
  Ett tips som vi har gjort är att jag satt öljetter i varje hörn och extra på långsidorna så slipper mattan gå sönder, fungerar mycket bra.
  Ha de gött.

  • Hej Putte, tack för att du lämnar en kommentar idag 🙂 Smart tips, tack! Vi har lite tur med vår matta för den är så löst flätad att vi får in spikarna mellan platsbanden.

 4. Hej! Skippa campingbutiken och hitta en järnaffär eller liknande, billigare och bättre.

 5. Hej, har precis köpt vår första husbil och letar efter tips på nätet. Era tips har hjälpt mycket, tack för det.
  För ett tag sedan läste jag om några jättebra ”spikar” som man fäster stormlinan med men kommer inte ihåg var jag läste det. Hur fäster ni stormlinan?

  • Vad roligt Maria! När vi köpt stormlinan fick vi med spätt som vi använder till stormlinan. Borde finnas i tillbehörsbutiker tänker jag. Hoppas du hittar!

Translate »