sjunga

Sjunga

Just nu är det fåglar som sjunger i min omgivning. Så det får bli en bildserie på en av de sjungande svalorna i dagens tolkning.

Detta var för ett par veckor sedan, men tack vare att jag vet orden flera veckor i förväg kunde jag direkt koppla ihop det med dagens utmaning.

Balkongen är arenan

På vår balkong har vi tvättlinorna, och där sitter det ofta en ladusvala, den sjunger och pratar högljutt. Jag har provat att fotografera den flera gånger (jag tror det är samma) men inte fått lov att ta mer än en bild. Sen har den flugit iväg (troligen rädd för kameraklicket).

Men eftersom vi springer ut och in på balkongen titt som tätt, och även sitter där med en kopp kaffe emellanåt så verkar den ha vant sig vid oss.

Den här dagen hörde jag den sjunga när jag stod och diskade, såg den då på klädstrecket precis utanför köksfönstret och balkongdörren. Jag hämtade kameran och öppnade dörren, beredd på att den skulle flyga iväg. Men nej då, den började tvätta sig! Jag kunde stå där 1,5 meter ifrån den och fotografera i lugn och ro i flera minuter. Lite tråkigt att den inte vände sig om så jag fick fota framifrån, men väldigt tacksam ändå!

Eftersom det var mitt på dagen så var ljuset ganska starkt och därmed även skuggorna. Jag provade med flera inställningar på kameran men till slut så fick jag med hjälp av Lightroom till riktigt bra bilder tycker jag!

På sjätte bilden här nedanför, kan du se ögat där?

Jag hoppas innerligt att de hittat bra boplatser i närheten, jag ser dem emellanåt fortfarande, flygande genom pergolan till exempel, men vår vän på tvättlinan har slutat sjunga för oss. Så jag är extra lycklig för att jag fick förevigat den innan den hittade en annan arena att sjunga på.

Nästa år hoppas jag att vi har kunnat skapa bra förutsättningar åt dem att bygga bo på gaveln på gamla hönshuset.

Hoppa på tåget

Detta är ett inlägg i utmaningen ”Hoppa på tåget” där vi som åker med tolkar förbestämda ord med text och bild. Varje lördag tolkar jag orden (som en får veta i god tid om en följer lokförarens blogg) med bilder från min systemkamera.

Lokförare är Karin och det är fritt fram för vem som helst att hänga på när som helst och hur ofta en vill.

Här hittar du alla inlägg jag gjort under denna roliga, utmanande och lekfulla resa!

Publicerat:

i:

40 svar till ”Sjunga”

 1. Profilbild för Tove

  Oj vilken tjusig serie Ladusvala bilder!
  Svalakonsert på balkong
  vilken sång
  Fria platser om det går
  även där du bilder får.
  Svalisk tolkning tack så mycket
  för den här och hela aprilska stycket
  🙂 Tack som sagt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men oj Tove, vilken fantastisk kommentar. Tack snälla för det och för aprils utmaningar 🙂

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Fina bilder, kul att ni har svalor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det är fåglar jag njuter av

 3. Profilbild för Åke

  Fina bilder på dina fångade fåglar, vist sjunger fåglar vacker dessutom. Den här visar ju upp et fin akrobatiskt nummer också. En fortsatt trevlig heln.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Visst är fågelsång underbart.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Fågelsång på våren är verkligen underbart! Här avtar det vid midsommar, kanske ändå tidigare hos er?
  Skoj att svalan inte är rädd för er utan att du kan fotografera från så nära håll och få så fina bilder. Smååglar har vi många suddiga bilder på……

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hör ju fåglarna hela året, måste erkänna jag inte varit så bra på att urskilja sången från kvittret. Men ladusvalan var väldigt tydlig med när den sjung och när den bara pratade. Ska lyssna lite mer fokuserat. Många suddig bilder finns i arkivet, av alla de möjliga motiv 🙂

 5. Profilbild för Anita

  Vilken fin serie bilder på ladusvalan. Ja fåglarnas sång är väl det jag mest förknippar just nu med sjunga för dom sjunger verkligen den här tiden. Både under tidiga morgnar men även på kvällarna, då främst koltrasten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vaknade väldigt tidigt av fåglarna i morse. Sång och kvitter i en salig blandning.

 6. Profilbild för Znogge

  Vilken härlig bildserie på en vacker sångare! Att fotografera fåglar är icke enkelt men du lyckades väldigt bra! Fåglarnas sång hör verkligen våren till!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det var en fantastisk känsla att få fotografera den. Ville inte röra mig och leta vinklar då jag helt säkert hade skrämt den.

 7. Profilbild för Ingrid

  Svalorna är verkligen härliga fåglar och dina bilder så fina!
  Ha en skön lördag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Var en skön lördag här, hos dig med hoppas jag.

 8. Profilbild för Marianne

  Du har verkligen fått undebara foton på svalan, ladusvalor är så vackra med sitt röda bröst och delade stjärt, men de är ju duktiga på att skita ner, så hoppas de inte boar över er balkong.
  De är väl egentligen inte så blyga, har jag för mej. på loftet över stallet fanns en hel koloni och ett par valde att bygga under altanen max 2 meter från vår sittgrupp.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej de boar inte på balkongen, de försökte på verandan (på andra sidan huset) men Roger satte upp spikar där de ville boa. Jag har fått städa bort en del bajs på balkongen men det gör inget. Mysigt med närheten till fåglarna!

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Vilken lycka för dig, vilken lycka för oss som läser din blogg att få se alla de härliga sval-fotografierna. Den är ju som en liten fotomodell, ställer upp och visar alla sina sidor. Härligt i kubik. Tack Anna, ett otroligt fint inlägg om fågelsång och ladusvala!
  Lördagskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Haha, eller hur, min lilla fotomodell är den! Tack så mycket! Tillbaka-kram

 10. Profilbild för Märtha

  Det där kan man kalla ”svalpornografi”, och sen kan man spinna vidare på ordet… Svalt? Och så vidare. Här råder också fågelsångskakofoni, skönt för öronen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det fint med all fågelsång, gör mig glad. Och lite sval porr är väl inte fel 😉

 11. Profilbild för Paula Merio

  Du känner till det japanska (?) ordspråket att där svalan bor där bor lyckan!?
  Vi hade svalor som bodde under taket i ett torp där vi bodde för många år sedan, och visst var vi lyckliga där. En jättefin bildserie har du fått till, jag har också haft problem med ljuset när jag fotat fåglar på sjön i vår. Fåglarna blir alldeles mörka och om man gör bilden ljusare blir det fattigt på konturer. Men du lyckades fixa till dem bra.
  och deras tjirpande sång är underbar! Ha en fortsatt fin Valborgshelg, här väntar snöfall…ikväll

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det ordspråket hade jag inte hört. Men då förstår jag varför de vill bo här 🙂 Med Lightroom kan jag höja ljuset i skuggorna och dessutom välja vilken färg som jag ska göra det på, så det räddade bilderna. Fy för snöfall!

 12. Profilbild för Micke

  Fåglars sång har ju en rogivande faktor, mycket bättre än om jag sjunger själv, jag lovar. 😉

  Ha en fin afton nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De sjunger absolut bättre än vad jag gör också 🙂 Detsamma!

 13. Profilbild för Ajli

  Jag ÄLSKAR fåglar. Jag har haft många husdjur genom åren, och ett tag hade jag sju stycken i mitt vardagsrum 🙂 Nu njuter jag av de som hörs och syns och lever utanför också vår knut, inte som denna ladusvala kanske, vi får se när det blir vår. Här är fortfarande nästan en halv meter snö.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan inte ha fåglar inne, men njuter av dem som håller till i vår trädgård. En får verkligen gilla snö om en bor i Norrland 🙂

 14. Profilbild för åsa

  Så härligt bildserie Du lyckades fånga 👏
  Förr när jag var barn fanns det gott om svalor numera tycker jag det blir färre för varje år.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Har hört att det är många fågelarter som minskar i antal. Sorgligt!

 15. Profilbild för Kraka

  Så trevligt med en svala som agerar fotomodell.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med, verkligen!

 16. Profilbild för Susjos

  Vilken underbar bildserie på den fina svalan. Undrar om jag skulle hört den sjunga med min hörsel som inte är med mig riktigt ..? Är glad att fått se den på bild i alla fall!

  Svar: På bilden från vår teamträning så sitter jag med en docka som ska komma ut ”den rätta vägen” via vaginan. De vi tränar på är bl.a skulderdystoci, dvs att huvudet kommer ut på barnet, men sen fastnar axlarna och barnet kommer inte ut- då måste vi kunna ett flertal manövrar för att lösa axlarna. Jag sitter alltså och aktivt trycker ut barnet (så småningom), medans våra ”elever” då får lära sig hur de ska få ut barnet vid denna komplikation ( den värsta komplikationen faktiskt! ) Vi lär också ut hur man ska få ut barnet om stjärten kommer först, och vi lär också ut hur man får ut ett barn med hjälp av sugklocka.
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Hoppas du får din operation snart! Tack för förklaringen – då förstår jag varför du sitter på den sidan 🙂

 17. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Älskar svalor, vi har en variant som heter tornseglare och dom brukar dyka upp i slutet på maj. Dom bor under takpannorna ovanför altanen – men förra året fick vi taket tvättat så vi hoppas på att dom inte blev chockade och flyttat…
  Du visste inte vad jag led av men tyckte som alla att gå på rullband är bra – och det är det men än så länge orkar jag bara en minut (!) sen är jag slut. Jag fick en stroke 14 aug och låg inne i 14 dagar på sjukan med en förlamad vänster hand och också lite problem på hela vänstra sidan. Sen fick jag nåt som heter frozen shoulder och har haft ont i 7 månader. Kanske det värsta! Men nu har jag kommit en bit till återhämtning – behöver inte längre sitta i rullstol och kan gå ett tiotal meter utan käpp inne. Men jag hade tur i oturen, min mentala status och mitt prat är det inget fel på och jag som är dominant högerhänt har iaf en höger arm och hand som fungerar…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tornseglare hade vi när vi bodde i Herrljunga också. Fantastiska fåglar, som jag hört inte kan starta sin flygning från marken. Jag har upplevt frozen shoulder, båda två direkt efter varandra, var begränsad pga av smärta i två år. Tack för att du delar med dig av vad du varit med om. Hoppas på snabb bättring!

 18. Profilbild för Carita

  Ja, de vänjer sig – fåglarna – och då de känner sig trygga med er flyger de inte genast bort.
  Mycket fina bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja så är det säkert, men nu är de mycket sällan så nära.

 19. Profilbild för Jag

  Så roligt att få se din fina svalbildserie. Jag har aldrig fotat en svala, de är alltid så långt borta från mig. Kul att du kunde följa den när den krumbuktade sig, det är alltid speciella ögonblick som ger en stark lyckokänsla, tycker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Så är det, jag var verkligen lycklig när hen lät mig fota på i lugn och ro.

 20. Profilbild för Matilda

  Trevligt besök! Fräsigt att du lyckats fånga den så detaljerat på nära håll att man ser detaljerna med fjädrarna 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Med makroobjektivet så kommer jag nära utan att vara alltför nära själv.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.