Jag stod i duschen när toaletten började bubbla… Ropade på Roger som kom och tittade. Då var det även blött på golvet i badrummet. Stopp i avloppet!

Först trodde vi vår septiktank var full. Men det är ju en 2-kammarbrunn med överfyllnadsutkast så det kändes inte som det skulle vara det, vi tömde ju den i juni och förra ägarna hade aldrig tömt den, sa de. Däremot har vi ju tätat den och då blev jag orolig att den var medvetet spräckt för att på det viset läcka ut vatten så tanken inte blir full så fort.

Roger trodde stoppet var i brunnen där alla avloppsrör från huset kommer ut. Så han tog med sig ficklampan och gick ut. Han började med att kolla i septiktanken, öppnade luckan (och en del myggor som fortfarande kläcks därinne kom ut) men det var inte fullt i den tanken!

Sedan gick han till utloppet från huset och jodå, där var det stopp! Han kom in igen, satte på sig gummihandskar och tog en liten handräfsa jag har i trädgården och började gräva undan papper och skit. Då kom vattnet som stått stilla i toalettavloppet och sköljde med sig allt ner i röret mot septiktanken.

När Roger fått undan stoppet, spolade jag i alla kranar och i toaletten. Allt flöt fint ner mot tanken. Sedan spolade han extra med vattenslangen för att få bort allt.

Här kommer rören ut från väggen. Bilden är från renoveringen av luckan.

Konstruktionen är helt kass för den där brunnen, allt som kommer ut måste svänga 90 grader för att åka iväg till tanken. Så nåt papper hade väl fastnat där och sedan bara byggt på upp i avloppsröret.

Så himla skönt att det nu är åtgärdat. Vi får göra en rutin och kolla hur det ser ut där nån gång i månaden så vi slipper ägna lördagskvällar åt sånt skit! Nu hoppas vi det blev tillräckligt kallt på natten efter så myggorna som kom ut ur tanken dött!

Och blommorna behövdes för att väga upp skitsnacket 🙂