Skitig lördagskväll…

Jag stod i duschen när toaletten började bubbla… Ropade på Roger som kom och tittade. Då var det även blött på golvet i badrummet. Stopp i avloppet!

Först trodde vi vår septiktank var full. Men det är ju en 2-kammarbrunn med överfyllnadsutkast så det kändes inte som det skulle vara det, vi tömde ju den i juni och förra ägarna hade aldrig tömt den, sa de. Däremot har vi ju tätat den och då blev jag orolig att den var medvetet spräckt för att på det viset läcka ut vatten så tanken inte blir full så fort.

Roger trodde stoppet var i brunnen där alla avloppsrör från huset kommer ut. Så han tog med sig ficklampan och gick ut. Han började med att kolla i septiktanken, öppnade luckan (och en del myggor som fortfarande kläcks därinne kom ut) men det var inte fullt i den tanken!

Sedan gick han till utloppet från huset och jodå, där var det stopp! Han kom in igen, satte på sig gummihandskar och tog en liten handräfsa jag har i trädgården och började gräva undan papper och skit. Då kom vattnet som stått stilla i toalettavloppet och sköljde med sig allt ner i röret mot septiktanken.

När Roger fått undan stoppet, spolade jag i alla kranar och i toaletten. Allt flöt fint ner mot tanken. Sedan spolade han extra med vattenslangen för att få bort allt.

Här kommer rören ut från väggen. Bilden är från renoveringen av luckan.

Konstruktionen är helt kass för den där brunnen, allt som kommer ut måste svänga 90 grader för att åka iväg till tanken. Så nåt papper hade väl fastnat där och sedan bara byggt på upp i avloppsröret.

Så himla skönt att det nu är åtgärdat. Vi får göra en rutin och kolla hur det ser ut där nån gång i månaden så vi slipper ägna lördagskvällar åt sånt skit! Nu hoppas vi det blev tillräckligt kallt på natten efter så myggorna som kom ut ur tanken dött!

Och blommorna behövdes för att väga upp skitsnacket 🙂

Publicerat:

i:

4 svar till ”Skitig lördagskväll…”

 1. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Hmmm! Inte så kul att råka ut för stopp i avloppet! Speciellt inte från toaletten! Då jag bodde i Brasilien så var det en gyllene regel att ALDRIG spola ner toapapper från toan. Man hade överallt en hink med lock som stod bredvid toan dit man slängde det använda toapappret. Avloppsrören var verkligen underdimensionerade vilket jag har hört är mycket vanligt i andra länder i ”södern”. Jag minns ett tillfälle då jag hade besök av en svensk familj med ett spädbarn. Jag hade helt glömt bort att berätta det där med att inte spola ner papper. En dag blev det helt stopp i toan och jag blev tvungen att be områdets allt i allo Jovaci om hjälp. Han var verkligen inte glad då han iförd gummihandskar och skyddskläder klev in i huset för att åtgärda problemet. För mig/oss blev det en dyr läxa och detta upprepades aldrig mer för mig under resten av min tid i Brasilien.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var inte kul alls. Tur det bara var duschvatten som kom upp på golvet i badrummet. Ja så är det ju på många ställen även här i Portugal. Särskilt på restauranger i gamla stadsdelar har jag märkt.

 2. Profilbild för Martin
  Martin

  Känner igen denna underbara konstruktion & mysiga happening. Vi får oxå bubbel i stolen ibland men efter de första ”90 grads stoppen” så har vi de senaste 2,5 åren lärt oss agera proaktivt för att ”slippa skiten”.
  Vi gör alltid/ofta en extra spolning från båda toaletterna efter utförd 2:a samt kör två fulla hinkar genomspolning varannan helg i respektive stol.
  Det har funkat väldigt bra proaktivt i våra 90 gradare och bubblet har nästintill försvunnit.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch ja vilket skitjobb :). Vi har bara en 90-gradig vinkel och det är den på bilden. Vi har ju använt vårt system sedan sista maj och först nu fått ett stopp, så vi hoppas detta inte ska bli ett återkommande problem.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.